Flickr/jill, jellidonut... whatever
StoryEditor

Pomsta je sladká, robí ľudí šťastnejšími, dokázali vedci

28.01.2017, 09:00
Autor:
ČTKČTK
Toto zistenie o našej kolektívnej psychike nie je príliš lichotivé.

Pomsta - to je tak trochu ako zjesť na posedenie celú tortu alebo kartón zmrzliny, alebo poslať textovú správu svojej bývalej či bývalému ešte pred svitaním. Áno, vtedy to vyzerá ako dobrý nápad, ale čoskoro človeku dôjde, že to bola veľká chyba.

Problém je, že je ťažké si uvedomiť dlhodobé následky, keď v tej chvíli vám to poskytne úžasnú útechu. Zvlášť keď, ako dokazuje nedávna štúdia v odbornom časopise Journal of Personality and Social Psychology, pomsta voči ľuďom, čo vám uškodili, vás naozaj robí podstatne šťastnejšími, napísal spravodajský server New York Magazine.

Esej a vúdú bábiky

V prvej časti štúdie autori požiadali skupinu dobrovoľníkov, aby napísali osobnú esej. Eseje si potom navzájom vymenili s tým, že im na ne druhý napíše úprimnú hodnotiacu reakciu. V niektorých prípadoch však namiesto skutočnej spätnej väzby dostali vopred napísané hanlivé hodnotenie urážajúce ich text aj ich samých.

Vedci potom všetkým rozdali vúdú bábiky s vysvetlením, že si majú predstaviť, že bábika predstavuje osobu, ktorá ich v údajnom hodnotení urazila. A ukázalo sa, že zapichnutie niekoľkých špendlíkov do postavičky dokázalo značne zlepšiť náladu účastníkov.

Vedci si kládli otázku, či je týmto pokusom jasne preukázané spojenie medzi pomstou a zámerom pomstiť sa. Áno, účastníci využili príležitosť, aby sa (svojím spôsobom) pomstili nepriateľom. Ale boli by ochotní sami podobnú príležitosť vyhľadať, aby sa cítili lepšie?

"Čarovná" tabletka

S cieľom nájsť odpoveď na túto otázku si autori štúdie našli inú skupinu dobrovoľníkov, ktorým dali tabletku, ktorá údajne zlepší ich poznávacie schopnosti. V skutočnosti však išlo len o placebo. Niekoľkým účastníkom zároveň vedci nahovorili, že pilulka má aj schopnosť stabilizovať ich náladu, a že sa teda budú psychicky cítiť rovnako, kým jej efekt nevyprchá.

Po prehltnutí tabletky hrali hráči tímovú počítačovú hru, ktorá ale bola naprogramovaná tak, aby niektorí mali dojem, že sú spoluhráčmi ignorovaní.

Po skončení hry vedci ponúkli dobrovoľníkom možnosť "potrestať" tímových kolegov vyslaním nepríjemne hlasného zvuku do slúchadiel. Väčšina tých, čo sa cítili ukrivdení, sa pre tento krok rozhodla.

Placebo v akcii

Tí hráči, ktorí verili, že im pilulka stabilizovala náladu - a že sa teda nebudú cítiť lepšie, ak spoluhráča "potrestajú" - túto možnosť nevyužili. Inými slovami si účastníci nielen užili pomstu za domnelú krivdu. Vyhľadávali ju ako spôsob, ako sa cítiť lepšie.

Nie je to príliš lichotivé zistenie stavu našej kolektívnej psychiky, ale zároveň ide o jednu z vecí, ktorú je dobré vedieť, dodáva New York Magazine. Pokiaľ si tejto skutočnosti budeme vedomí, možno sa nám podarí zlosť a túžbu po pomste presmerovať do niečoho produktívnejšieho. A ak všetko zlyhá - pri troche starých, dobrých nadávok sa človeku tiež uľaví a nemusí sa mstiť.

01 - Modified: 2024-04-19 09:05:00 - Feat.: - Title: Absolútna dominancia Japoncov. Toto je 10 hybridov s reálne najnižšou spotrebou paliva 02 - Modified: 2024-04-18 09:15:00 - Feat.: - Title: Dovezené autá sú stále v kurze. Štúdia ukazuje, ktoré krajiny dominujú a aké sú hrozby 03 - Modified: 2024-04-11 07:49:39 - Feat.: - Title: Experiment, ktorý môže zmeniť svet. Vedci úspešne vstrekli pacientovi do tela kašu, z ktorej mu narastie nová pečeň 04 - Modified: 2024-04-08 12:00:00 - Feat.: - Title: Nebezpečné horúčavy. Nová štúdia prezradila, ako vysoké teploty ovplyvňujú naše pohlavné bunky 05 - Modified: 2024-04-06 11:00:00 - Feat.: - Title: Len 57 spoločností vyprodukovalo 80 percent globálneho oxidu uhličitého. Situácia je ešte horšia, ako sme si mysleli
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 13:50