StoryEditor

Gigantický ľadovec v Antarktíde visí na vlásku, ukazujú zábery NASA

06.01.2017, 23:00
Autor:
ertert

Vedci varujú, že v nasledujúcich mesiacoch sa v Antarktíde môže od ľadového príkrovu oddeliť územie o ploche piatich tisíc štvorcových kilometrov.

Bola by to jedna z desiatich najväčších krýh, ktorá sa kedy vydala na more. Prudké zmeny v mieste zlomu vedci prvýkrát zaznamenali v decembri minulého roka.

Ľadovec Larsen C

Šelfový ľadovec Larsen C je teraz spojený s príkrovom Antarktídy len dvadsiatimi kilometrami ľadu. Má hrúbku asi 350 metrov a nachádza sa v západnej Antarktíde.

Vedci u neho sledujú nepriaznivý vývoj už dlhé roky. Obavy vzrástli v roku 1995, kedy sa od Antarktídy oddelil príkrov Larsen A. O sedem rokov neskôr stretol rovnaký osud Larsen B.

Trhlina pri ľadovci Larsen C sa začala podľa výskumníkov prudko zväčšovať v decembri.

Len za niekoľko týždňov sa predĺžila o 18 kilometrov, ukazujú zábery NASA.

"Ak sa neodpojí v nasledujúcich mesiacoch, budem prekvapený," povedal pre portál BBC profesor Adrian Luckman zo Swansea University.

"V oblasti je zatiaľ veľa mrakov, takže nemáme čisté satelitné snímky. Rozšírenie trhliny sme ale zaznamenali kombináciou snímok z družice Esa Sentinel-1. Sme blízko bodu, kedy už bude vývoj nevratný, "dodal.

Ak sa ľad odlomí, zaradí sa podľa Luckmana k desiatim najväčším podobným telesám v histórii.

Hladina morí a oceánov by stúpla o desať centimetrov

Vedci upozorňujú, že rýchle rozšírenie praskliny nemá nič spoločné so zmenami klímy. Teraz bádajú, aký vplyv bude mať odtrhnutie na zvyšok ľadového príkrovu v oblasti.

"Sme presvedčení, že okolitý ľad sa stane viac nestabilným," vysvetľuje Luckman. Priznáva však, že niektorí jeho kolegovia z odboru s ním nesúhlasia.

Ak by sa v budúcnosti roztopil všetok ľad zo šelfového ľadovca Larsen C, hladina svetových morí a oceánov by podľa odhadov stúpla o desať centimetrov. To však podľa Luckmana v dohľadnej dobe nehrozí.

"Ani úroveň hladiny v tejto oblasti teraz nie je dôvodom na obavy. Ide len o veľkú geografickú udalosť, ktorá tu zmení ráz krajiny," myslí si.

Gigantická kryha by po odlomení plávala morom a postupne by sa rozpadla na menšie telesá. Škody by však pravdepodobne nenapáchala.

Larsen C Larsen C NASA

Kryha o veľkosti Jamajky

Šelfový ľadovec je zvláštnym typom prírodného telesa tvoreného ľadom, ktoré pokrýva more v súvislej vrstve pri pobreží pevnín a ostrovov v polárnych oblastiach. Larsen C je so svojimi piatimi tisíckami štvorcových kilometrov nie je o veľa väčší ako Trenčiansky kraj (má rozlohu 4 502 kilometrov štvorcových).

Vôbec najväčšia kryha v histórii dostala označenie B-15. Od najväčšieho šelfu v Antarktíde sa oddelila v marci 2000.

Na dĺžku merala 295 kilometrov, na šírku 37 kilometrov. Mala plochu 11-tisíc štvorcových kilometrov a veľkosťou sa tak vyrovnala napríklad ostrovu Jamajka.

Postupom rokov sa kryha rozpadla na niekoľko častí. Niektoré odplávali stovky kilometrov od miesta oddelenia.

Pozostatky kedysi najväčšej kryhy v mori plávali ešte v roku 2015, ako ukázali snímky NASA.

Larsen C Larsen C Creative Commons

01 - Modified: 2024-02-25 09:47:43 - Feat.: - Title: Najjužnejší svetadiel sa vytráca. Morský ľad okolo Antarktídy už tretí rok klesol na alarmujúce minimum 02 - Modified: 2024-02-06 15:51:59 - Feat.: - Title: V Antarktíde nainštalovali najjužnejšie položenú stanicu pre mobilné telefóny 03 - Modified: 2024-02-01 08:00:00 - Feat.: - Title: Vtáčiu chrípku našli už aj u antarktických tučniakov. Ak sa rozšíri, hrozí hromadný úhyn, varujú odborníci 04 - Modified: 2024-02-05 09:30:00 - Feat.: - Title: Selfie plné sklamania. Antarktída je strašné miesto, napísal Scott pred smrťou 05 - Modified: 2023-12-19 11:40:16 - Feat.: - Title: Najvzdialenejšia pošta na svete: Ľudia pracujú v drsných podmienkach dvanásť hodín denne, staral sa o ňu výlučne ženský tím
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
17. apríl 2024 15:06