05.01.2017, 13:05

Vedci prišli na to, ktorá strava môže zachrániť váš mozog

Stredomorská strava, obohatená čerstvou zeleninou, ovocím a k tomu príležitostný drink by mohla pomôcť zachovať výkonnosť ľudského mozgu až do vysokého veku, uviedli v najnovšom vyhlásení vedci.

Stredomorská diéta
Zdroj: Flickr

V rámci najnovšej série štúdie dokazujú, že zdravá strava síce pomáha k zachovaniu zdravia, ale takisto udržiava v zdravej kondícii aj mozog.

Mozog sa zmenšuje vekom, ako to spomaliť?

Mozog každého človeka sa pribúdajúcim vekom zmenšuje. Táto štúdia, zverejnená v časopise Neurology odhaľuje, že ľudia v ich polovici 70. rokov, ktorí sa stravovali jedlami v stredomorskom štýle stratili menej mozgovej hmoty než ľudia, ktorí jedli stravu typickú pre iné krajiny.

"Zistili sme, že dodržiavanie stredomorskej stravy je spojené s výrazne nižším úbytkom na objeme mozgu, ako pri inej strave," uvádza Michelle Luciano z univerzity v Edinburgu v Škótsku.

Vedci monitorovali starších ľudí

Tím použil pri štúdii skupinu obyvateľov Edinburgu, ktorí sa narodili v roku 1936, takže účastníci sa pohybovali vo vekovej kategórii od 70 do 76 rokov. Dobrovoľníci vyplnili tzv. „potravinový denník“ a následne absolvovali sériu vyšetrení magnetickou rezonanciou (MRI) mozgu.

Výsledky preukázali, že tým, ktorí jedli viac ovocia, zeleniny, používali olivový olej, jedli menej vyprážaných jedál, červeného mäsa a syra, sa mozog zmršťoval menej.

"Naša štúdia stravovacích návykov v súvislosti s objemom mozgu naznačuje, že strava môže byť schopná poskytnúť dlhodobú ochranu mozgu," povedal Luciano vo vyhlásení. "Napriek tomu je potrebná väčšia štúdia potvrdzujúca tieto výsledky."

Zdroj: Flickr

Doktor David Knopman, profesor neurológie na Mayo Clinic v Minnesote, ktorý nebol zapojený do štúdie, povedal, že by to mohlo mať výhody aj v reálnom živote. "Strata objemu mozgu je nevyhnutnou súčasťou procesu starnutia," povedal Knopman NBC news.

"Väčší mozog je pre vás vo všeobecnosti lepší preto, lebo prinajmenšom v neskoršom živote to robí človeka odolnejším voči účinkom ochorení mozgu," dodal.

"Ľudia, ktorí majú väčšie mozgy môžu vo väčšej miere tolerovať mozgové patológie a viac ochorení mozgu, ako tí, ktorí majú menší mozog. Takže u ľudí, ktorí konzumujú stredomorskú stravu by sa dalo očakávať, že sú lepšie chránení pred rozvojom demencie,“ hovorí Knopman a dodáva, že "každý, kto sa podieľal na štúdii bol zdravý nezávislý a štúdie neboli navrhnuté tak, aby ukázali či zdravšie strava znižuje riziko demencie. Iné štúdie ale ukázali, že premyslená strava môže pomôcť zabrániť Alzheimerovej chorobe a ďalším typom demencie".

Nejde o prvú štúdiu, ale prvú tohto druhu

Predchádzajúce výskumy spojené so „stredomorskou diétou“ sa zaoberali zníženým rizikom srdcových ochorení a niektorých druhov rakoviny, rovnako ako mŕtvice a k dlhšej životnosti všeobecne.

"Ľudia, ktorí jedia zdravo, sú často zdravší a to v mnohých ďalších ohľadoch," poukazuje na záver Knopman.