StoryEditor

Vedkyňa prišla s prevratným faktom. Brusnice vraj pri močovom zápale nepomáhajú

04.11.2016, 11:00
Autor:
bonbon
Rokmi zžité povedomie o tom, že infekcie močových ciest či močového mechúra je ideálne liečiť aj v súčinnosti s výťažkami z brusníc, nabúrala nová štúdia.

Ako uvádza magazín Time, v Spojených štátoch sa liečenie touto cennou bobuľkou datuje ešte od obdobia pôvodných Američanov. V súčasnosti starý recept úročí farmaceutický priemysel, ktorý masovo predáva brusnicový extrakt vo forme potravinových doplnkov či potravinárske firmy napríklad vo forme štiav.

Magazín poukázal na to, že niektoré štúdie o tom, že živiny z brusníc zabíjajú baktérie spôsobujúce tento zápal v citlivej oblasti, financovala firma Ocean Spray, ktorá je producentom brusnicových džúsov.

Boli cielené najmä na obyvateľov domovov dôchodcov, ktorí často infekciou trpia. Taktiež na ženy, ktoré sú k zápalu močových ciest náchylné s tendenciou recidívy problému. Ich dojem vyliečenia však môže byť čisto subjektívny. Mnohé ďalšie nezávislé výskumy totiž automatický vplyv tohto ovocia na redukciu zápalu nedokázali.

Niektoré síce poukázali na triesloviny obsiahnuté v brusniciach, ktoré inhibujú určité druhy baktérií vyskytujúce sa v močovom mechúre, ale iné štúdie žiadny vplyv nepreukázali.

Nový výskum zverejnený vo vedeckom magazíne JAMA, viac ako rok skúmal dve skupiny infikovaných žien, z ktorých jedným podávali brusnicové kapsuly s obsahom ekvivalentu menšej krabice brusnicového džúsu denne a druhým placebo a testovali ich krv a moč na prítomnosť baktérií.

A nezdalo sa, žeby bola za daný čas liečba kapsulami účinnejšia. Autorka štúdie Juthani-Mehta tvrdí, že sa nedá vedecky dokázať účinnosť týchto prípravkov.

Ako vedkyňa dodáva, niektoré ženy môžu mať pocit, že pomáhajú znižovať riziko symptómov alebo infekcie, ale označuje to za zbytočne utratené peniaze - teda, čo sa týka tejto konkrétnej liečby.

Skôr by sa mali nasmerovať na užívanie antibiotík a snahu o správnu diagnostiku u odborníka, vyzýva Mehta.


01 - Modified: 2024-04-25 08:08:08 - Feat.: - Title: Cvičiť ráno, alebo večer? Pri obezite hrá načasovanie rolu, hovoria odborníci. Pomôžeme ti nakopnúť tvoje zdravie 02 - Modified: 2024-04-24 09:13:53 - Feat.: - Title: Posilníte si svalstvo, podporíte pevnejšie zdravie a spálite kalórie: Vyskúšajte tento štýl chôdze 03 - Modified: 2024-04-24 09:00:00 - Feat.: - Title: 11-ročné dievča objavilo milióny rokov starú fosíliu. Vedci sa domnievajú, že patrí najväčšiemu plazovi, aký kedy obýval planétu 04 - Modified: 2024-04-23 12:30:00 - Feat.: - Title: Konečne vieme, čo sa nachádza vo vnútri Mesiaca. Pomôže nám to lepšie pochopiť históriu celej slnečnej sústavy 05 - Modified: 2024-04-23 07:50:30 - Feat.: - Title: Vedci omylom spôsobili, že myši narástol ďalší pár nôh namiesto genitálií. Skúmali rastový gén
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
25. apríl 2024 10:55