StoryEditor

Ibuprofen môže byť nebezpečný. Ohrozuje váš výkon i zdravie

28.10.2016, 00:00
Autor:
bonbon
Niektorí profesionálni (aj rekreační) športovci berú liek s účinnou látkou ibuprofen pred a po športovaní. Je to problém.

V pokrokových krajinách naprieč kontinentmi užívanému lieku, ktorý je u nás najčastejšie známy ako krikľavofarebný Ibalgin, sa s humorom hovorí aj "ružový panter" alebo "vitamín I". Najmä preto, že je rapídne rozšírený a zvykne sa ním tlmiť množstvo symptómov rôzneho charakteru.

Okrem analgetických účinkov proti zápalu a bolesti a uvoľnenia svalstva pri kŕčoch, chorobách a poúrazových stavoch, je však hojne užívaný aj pri športovom výkone.

Nový výskum však ukazuje, že užívanie ibuprofenu pred a po športovej aktivite či posilňovaní môže poškodiť nielen váš športový výkon a regeneráciu po ňom, ale dokonca váš dlhodobý zdravotný stav, píše magazín Prevention.

V jednej štúdii publikovanej v odbornom magazíne
Medicine and Science in Sports and Exercise vedci sledovali modelovú situáciu, keď si bežci na dlhé trate vzali 600 miligramov ibuprofenu pred pretekmi a skončili s väčším poškodením tkanív oxidatívnym stresom ako tí, ktorí neužili nič.

Flickr.com

Iná štúdia na cyklistoch zistila, že ibuprofen môže pri fyzickej námahe viesť k poškodeniu čriev, najmä tenkého čreva. A napokon, ďalší výskum na zvieratách ukázal, že táto látka môže reálne narušiť zotavenie svalov po cvičení.

A čo z toho plynie? Odložte si ibuprofen, až keď ho budete skutočne potrebovať. Neberte ho v rámci "prevencie" ani na "posilnenie" a zmiernenie bolestí pri športe .

Ak chcete odvrátiť bolesti svalov po ich naozaj silnom zaťažení, obráťte sa na prirodzené protizápalové anestetiká ako je čaj alebo šťava z červených ovocných bobúľ (napríklad čerešní).
Flickr.com

Čierny a zelený čaj majú prirodzené antioxidačné vlastnosti, ktoré môžu preukázateľne znížiť poškodenie svalov a prispieť k obnoveniu ich činnosti. Podľa štúdie mali cyklisti menšiu bolestivosť po intenzívnom intervalovom tréningu, keď užili extrakt čierneho čaju.

V inej štúdii z University of Vermont, študenti, ktorí skonzumovali čerešňový džús pred a po namáhavom cvičení, prišli len o o 4 percentá aktívnej činnosti svalov na ďalší deň v porovnaní so stratou 22 percent tých, ktorým podali len placebo.

01 - Modified: 2024-04-17 13:04:13 - Feat.: - Title: Naťahujte sa počas dňa. Bez toho je sedenie v kancelárii deštruktívne, hovorí fyzioterapeut 02 - Modified: 2024-04-17 07:13:12 - Feat.: - Title: Slafkovský získal v NHL bonus za 20 gólov, je voľný pre svetový šampionát 03 - Modified: 2024-04-16 19:01:34 - Feat.: - Title: Nie len ráno, ale aj večer by ste sa mali držať niekoľkých rituálov: Zistite, ako správne zakončiť deň 04 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Na toalete trpieť nemusíte. Naučte sa cviky na uvoľnenie a lepšie vyprázdňovanie 05 - Modified: 2024-04-16 11:44:33 - Feat.: - Title: Nepriatelia, ktorí bránia nášmu organizmu v dôležitom hormonálnom tanci
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
18. apríl 2024 10:24