Odber krviReuters, Ilustračná snímka
StoryEditor

Prelomový úspech. Podarilo sa nám zlikvidovať vírus HIV, hlásia britskí vedci

03.10.2016, 11:39
Výskumníci z Imperial College v Londýne novou metódou "nakopni a zlikviduj" oznámili prvú úspešnú liečbu.

Lekári z Británie ohlásili prvý úspešný prípad "liečby HIV" novou metódou "Nakopni a zlikviduj". Ide však zatiaľ o predbežné výsledky. Teraz sa čaká, ako liečba uspeje u ďalších pacientov.

Po svete žije takmer 40 miliónov ľudí nakazených vírusom HIV. Doteraz im lekári môžu ponúknuť iba oddialenie nástupu AIDS.

"Toto je jeden z prvých ozajstných pokusov o skutočnú liečbu vírusu HIV. Pracujeme na možnosti reálneho vyliečenia. Je to ohromná výzva a je stále príliš skoro, ale podaril sa nám obrovský pokrok," uviedol Mark Samuels, šéf britského národného ústavu pre klinický výskum.

Dôvodom pre jeho optimizmus je 44-ročný britský muž, ktorý sa v minulosti nakazil vírusom HIV. Ako prvý z päťdesiatky dobrovoľníkov dokončil klinický test experimentálnej liečby HIV a prvé testy ukazujú, že vírus HIV je teraz v jeho krvi "úplne nedetekovateľný", uviedli vedci pre Sunday Times.

Samotný pacient bol zo správy nadšený. "Bolo by to úžasné, keby to bol naozaj liek. Moja krv bola otestovaná pred niekoľkými týždňami a vírus v nej nenašli," popísal pacient. Muž, ktorý pracuje v opatrovateľských službách, si ale uvedomuje, že ešte nie je dôvod na oslavy: "Mohlo by to (že vírus sa v krvi nedá nájsť, pozn. red.) byť spôsobené tými antiretrovirálnymi prípravkami, preto musíme počkať, aby sme si boli istí."

Dodajme, že ide o prvého pacienta z päťdesiatich. Hoci je pochopiteľné, že sa vedci chceli s nečakane optimistickou správou pochváliť, je nepochybne nutné počkať na výsledky ostatných pacientov, kým bude možné zvážiť skutočnú účinnosť liečby. A to je ešte len začiatok.

Nová metóda "nakopnúť a zlikvidovať"
Problémom súčasnej používanej antiretrovirálnej liečby je postupný nástup vírusu HIV. Potom, čo sa dostane do ľudského tela (najčastejšie pri pohlavnom styku, ale aj krvou), zaútočí vírus na imunitný systém, konkrétne na biele krvinky zvané T-lymfocyty. Po nakazení vírusom HIV sa taký T-lymfocyt stáva účinným šíriteľom vírusu, čo vedie k nákaze ďalších buniek. Lieky nazývané antiretrovírusové môžu nájsť a potlačiť také bunky, ktoré aktívne šíria HIV. Nedokážu ale nájsť nakazené bunky, ktoré nie sú aktívne.

Nová metóda, ktorú britské univerzity (Oxford, Cambridge, Imperial College London, University College London a King 'College London) testujú, je prezývaná "kick and kill" (voľne preložené nakopni a zlikviduj). Spočíva v dvojfázovej liečbe.

  1. V prvej fáze dôjde k nakopnutiu imunitného systému pacienta pomocou špeciálnej vakcíny. Pacient potom dostane Vorinostat, liek, ktorý aktivuje nečinné bunky nakazené vírusom HIV a tak ich "odkryje".
  2. V druhej fáze nastúpia retrovirotiká, ktoré identifikujú a likvidujú aktivované nakazené biele krvinky a teda aj vírus HIV.

"Ide o terapiu špeciálne navrhnutú tak, aby vyčistila telo od HIV vírusov, vrátane vírusov momentálne nečinných," vysvetľuje profesorka Sarah Fidlerová z Imperial College v Londýne. "V laboratóriu to funguje a máme podklady pre to, že to bude fungovať aj na ľuďoch." Zdôrazňuje však, že zatiaľ nejde o liek na HIV: "Ku skutočnému lieku máme ešte ďaleko."

Testy potrvajú minimálne ďalších päť rokov
Je dobré pripomenúť, že vírus sa môže aj niekoľko rokov skrývať a potom sa opäť objaviť, ako tomu bolo u dnes štvorročného dievčatka z Mississippi. Tá bola hneď po narodení liečená antiretrovirotikami a zdalo sa, že sa podarilo HIV z jej tela vyhnať. Avšak po niekoľkých rokoch došlo k znovuobjaveniu vírusu v jej krvi.

V klinických testoch metódy "nakopni a zlikviduj" budú preto lekári pokračovať prinajmenšom nasledujúcich päť rokov. Všetkým pacientom nakazeným HIV zatiaľ rozhodne odporúčajú naďalej používať antiretrovirotiká.

Na svete je približne 37 miliónov ľudí nakazených vírusom HIV. Približne ďalších 35 miliónov ľudí už na následky HIV (respektíve AIDS) zomrelo. Doteraz bolo v histórii zaznamenaných len málo prípadov, keď vírus HIV ustúpil.

Najznámejší je prípad Timothyho Browna, ktorý v roku 2007 dostal v rámci liečby leukémie, ktorou tiež trpel, transplantáciu kmeňových buniek od darcu, ktorý bol odolný voči vírusu HIV. Táto transplantácia je však extrémne riziková a nie je preto schodnou cestou pre drvivú väčšinu pacientov nakazených vírusom HIV.

Profesorka Sarah Fidlerová z Imperial College v Londýne popisuje výsledky výskumu

menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
20. apríl 2024 09:59