StoryEditor

Odtiene sivej českej vedy. Muži nakazení parazitom sú v spálni dominantnejší

29.09.2016, 00:00
Je známe, že parazit toxoplazmy dokáže preprogramovať cicavcov mozog

Parazit Toxoplasma gondii je už dlho predmetom výskumu českých vedcov. Jeho vplyv sa viac či menej prejavuje v sérii aspektov nášho správania - a jedným z nich je podľa nového výskumu zrejme aj sex, opisuje biológ Jaroslav Flegr pre iDnes.cz.

V časopise Evolutionary Psychology vyšiel na začiatku augusta článok, v ktorom český výskumný tím z Prírodovedeckej fakulty Karlovej univerzity a z Národného ústavu duševného zdravia ukázal, že muži infikovaní parazitom toxoplasma vykazujú častejšie masochistické sexuálne preferencie ako nenakazení muži. Presnejšie povedané, podľa ich vlastných slov ich tento typ sexu priťahuje viac ako mužov, ktorí v tele tohto prvoka nemajú.

Výsledky sa dosiahli analýzou dát od zhruba 6-tisíc osôb, ktoré sa zúčastnili rozsiahleho projektu týkajúceho sa sexuálnych preferencií a sexuálneho správania slovenskej populácie a vedeli, či sú alebo nie sú infikované toxoplasmou. Príslušný internetový dotazník je zrejme celkom zábavný, lebo ho k dnešnému dňu vyplnilo už viac ako 40-tisíc ľudí. Wikipedia.org Strach premenený na vzrušenie
Výskumníci efekt toxoplazmózy na masochistické preferencie vopred očakávali, a to na základe výsledkov získaných na laboratórnych zvieratách.
Je totiž známe, že toxoplazma dokáže preprogramovať cicavcov mozog, konkrétne určité štruktúry, v takzvanej amygdale takým spôsobom, že podnety, ktoré u nenakazených zvierat vyvolávajú strach, začnú u zvierat nakazených vyvolávať aj sexuálne vzrušenie. K tomuto záveru dospeli minulý rok singapurskí vedci pri svojich pokusoch na laboratórne nakazených hlodavcoch. Už dlhšiu dobu však existujú silné indície, že by sa tento efekt mohol uplatňovať aj u nakazených mužov.

Toxoplasmou nakazené krysy a myši vyhľadávajú miesta, kde cítia mačací pach a stávajú sa tak ľahšou korisťou mačky - teda definitívneho hostiteľa toxoplasmy. Nakazení muži zase v pokusoch hodnotia pach silne nariedeného mačacieho moču ako príjemnejší než muži nenakazení. Toxoplasma v ľudskom mozgu má dnes samozrejme poväčšine smolu, z neho sa totiž do žalúdka mačkovitej šelmy zvyčajne nedostane, nech sa snaží, ako sa snaží. Inak tomu však mohlo byť v africkej savane len pred pár desiatkami tisíc rokov, a to je z evolučného hľadiska vlastne skoro včera.

Z predchádzajúcich výskumov vieme, že je toxoplazma zodpovedná za nejednu zmenu v ľudskej psychike a správaní. Čudne riskujúce hlodavce nás upozornili, že ani oblasť sexuálnej príťažlivosti a sexuálneho správania nemusí byť výnimkou.

Masochizmus preferujú najmä (nenakazené) ženy
Toxoplasma však ovplyvňuje sexuálne preferencie (teda de facto vnímanie sexu a "chúťky"), menej už skutočné správanie. Podľa dotazníkov nakazení muži teda síce viac preferujú niektoré exotickejšie formy sexu, vrátane tých masochistických, v reáli však prevádzkujú skôr konvenčné sexuálne praktiky. Za pomerne rozšírenú záľubu v masochizme parazitický prvok, ktorým je nakazená tretina českej populácie, zrejme nemôže. Sky TV
Masochistický sex v českej populácii preferujú oveľa častejšie ženy. Konkrétne vlastnú bolesť vzrušuje 27% žien a len 12% mužov, vlastné poníženie 46% žien a 11% mužov. Pritom práve u žien sa súvislosť medzi nákazou toxoplasmou a sklonom k ​​masochizmu preukázať nepodarilo. Ako najsilnejší argument sa však javí skutočnosť, že to, či muž je či naopak nie je nakazený toxoplasmou, vysvetľuje len veľmi malé percento rozdielov v sklonoch k masochizmu medzi českými mužmi. Efekt nákazy je teda skôr slabý.

Zdá sa, že parazit, rovnako ako napríklad tvorcovia filmových hororov, iba dokázal šikovne využiť to, že v cicavčom mozgu spolu susedia nervové okruhy aktivované strachom a sexom a že silnejšie vzruchy sa môžu z tých prvých do tých druhých prelievať. A tiež toho, že cicavce vnímajú vlastné sexuálne vzrušenie ako čosi príjemné a to aj v situácii, keď nedokážu rozpoznať, čo toto vzrušenie spôsobilo.

menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 03:15