Reuters
StoryEditor

Musk chce zachrániť ľudstvo pred vyhynutím. Takto plánuje už v roku 2024 kolonizovať Mars

28.09.2016, 11:50
Autor:
chocho
Musk chce na Mars dostať v prvej fáze 100 ľudí. Varuje ich však, že musia byť pripravení zomrieť.

Kolonizovať Mars, to je cieľ známeho amerického podnikateľa Elona Muska a jeho firmy SpaceX. Prvých ľudí by chcel na susednú planétu dostať v roku 2024.

Miliardárov megalomanský plán spočíva v tom, poslať ľudí na červenú planétu, aby tam žili. Svoje plány odhalil verejne na prednáške v utorok 27. septembra na konferencii v mexickom Guadalajare.

Celý záznam Muskovej prednášky:

Podľa Muska má ľudstvo dve možnosti. Zostať na Zemi naveky. Vtedy však podľa neho ľudstvu hrozí vyhynutie. „Alternatívou je stať sa medzihviezdnou civilizáciou a multiplanetárnym druhom,“ vyhlásil. A práve to chce dosiahnuť. Po týchto slovách zožal Musk mohutný aplauz.

Prvých kolonizátorov má na Mars dostať kozmická loď s názvom Heart of Gold, teda v preklade Srdce zo zlata. Na červenú planétu má prepraviť sto ľudí vrátane potrebného nákladu. Žiť majú v sebestačnom meste, píše portál Indpendent.

Kozmická loď na nosnej rakete má byť skutočne obrovská, merať má až 122 metrov. Oficiálny názov pre loď je Medziplanetárny dopravný systém (Interplanetary Transport System, ITS) a cestu má zvládnuť za necelé tri mesiace. Doterajšou technológiou by to zabralo 6 až 9 mesiacov. 

Snaha vyriešiť financovanie

Hlavným problémov projektu sú financie. Musk potrebuje výdavky nutné na jeho projekt mnohonásobne stlačiť. Dostať jedného človeka na Mars so súčasnými technológiami podľa Muska stojí 10 miliárd dolárov (takmer 9 miliárd eur). Pre reálnosť vízie kolonizovať Mars by mala byť táto suma skresaná na 200-tisíc (necelých 180-tisíc eur). Na konferencii prezradil niekoľko „trikov“, ktoré k tomu majú pomôcť. Písal o nich portál ceskatelevize.cz.

Cieľom je vybudovať znovupoužiteľné nosné rakety. Kozmické lode smerujúce na Mars by tankovali na obežnej dráhe. Nosná raketa najprv vesmírnu loď dopraví na obežnú dráhu a potom sa vráti na Zem. Následne znova niekoľkokrát odštartuje s nákladným modulom, ktorý čakajúcu loď zásobí palivom potrebným pre cestu na Mars a späť.

Účinné palivo a motor. Spoločnosť SpaceX pred pár dňami úspešne otestovala nový motor s názvom Raptor. Namiesto doteraz používaných piatich kvapalín má Raptor využívať len dve kvapaliny. Metán a tekutý kyslík. Nosná raketa systému ITS má mať 42 motorov Raptor.

Okrem toho je v pláne výroba paliva pre tieto motory priamo na Marse, kde je na to dostatok látok. Pred ľudskou posádkou by malo byť na červenú planétu poslané zariadenie na jeho výrobu.

„Riziko úmrtia bude veľmi vysoké“

SpaceX má v úmysle lietať na Mars každých 26 mesiacov, teda vždy v čase jeho najvýhodnejšieho postavenia voči Zemi. Musk povedal, že by prvú ľudskú posádku rád vyslal už v roku 2024, ale priznal, že ide o optimistický časový rozvrh.

Poslanie prvých ľudí, ktorí sa dostanú na Mars, je pestovanie plodín a práca na výrobe pohonných hmôt. Musk však priznal, že ide o veľmi nebezpečný podnik a že je vysoko pravdepodobné, že prví kolonisti zomrú a nikto by si nemal robiť žiadne ilúzie o opaku.

„Myslím, že prvé cesty na Mars budú veľmi nebezpečné,“ vyhlásil americký miliardár. „Riziko úmrtia bude veľmi vysoké,“ dodal. Všetci kandidáti by mali byť podľa Muska „pripravení zomrieť“.

Skutočne dôležité v tomto projekte je vybudovať na Marse sebestačnú civilizáciu čo najskôr, ako to bude možné. A práve tým sa pre Muska líši od misií Apollo.

„Bolo by to neuveriteľné dobrodružstvo. Myslím, že by to bola najinšpiratívnejšia vec, akú si dokážem predstaviť. Život musí byť viac než len riešenie každodenných problémov. Je potrebné sa prebudiť a nadchnúť sa pre budúcnosť,“ vyhlásil Musk.

01 - Modified: 2024-04-15 11:30:55 - Feat.: - Title: Tesla v problémoch: Musk ohlásil prepustenie viac než desatiny celosvetovej pracovnej sily spoločnosti 02 - Modified: 2024-04-06 16:50:19 - Feat.: - Title: Cesta autom bez vodiča. Automobilka Tesla podľa Muska na začiatku augusta predstaví robotaxi 03 - Modified: 2024-04-03 14:00:00 - Feat.: - Title: Prvý pacient s čipom v mozgu strávil prvú noc po operácii pri videohre 04 - Modified: 2024-03-30 09:00:00 - Feat.: - Title: Muskova sociálna sieť X spustí vlastného chatbota. Je inšpirovaný knihou Stopárov sprievodca galaxiou 05 - Modified: 2024-04-08 09:00:00 - Feat.: - Title: VIDEO Neuralink konečne ukázal pacienta s implantovaným čipom. Ochrnutý Noland môže hrať hry, no hovorí aj o obmedzeniach
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
16. apríl 2024 07:02