StoryEditor

Môžeme jesť "zo zeme"? Vedci rázne popreli pravidlo 5 sekúnd

27.09.2016, 00:00
Autor:
bonbon
Myslíte si, že vaše podlahy sú také čisté, že sa z nich dá jesť? Vedci znova preverili staré známe pravidlo piatich sekúnd, podľa ktorého čokoľvek zo zeme zdvihneme do tohto limitu, nestačí sa kontaminovať baktériami natoľko, aby sme to nemohli skonzumovať, píšu The New York Times.

Vedci z Aston University School of Life v roku 2014 zaznamenali, že baktérie surovinu napadnú priamo úmerne s časom, ktorý na špinavšom povrchu - teda podlahe leží.

Kontaminácia tak či tak
Nová vedecká štúdia však tomuto "zákonu prírody" urobila nekompromisnú previerku. Profesor Donald W. Schaffner, potravinový mikrobiológ na Rutgers University v americkom New Jersey, 2-ročnú štúdiu uzavrel úplne opozitným tvrdením, podľa ktorého bez ohľadu na to, ako rýchlo potravinu zodvihnete, budú v nej baktérie.

Prírodovedec poukázal aj na prieskum Centers for Disease Control, ktorý zistil, že krížovo kontantaminovaný povrch bol šiestym najčastejším faktorom prispievajúcim k 32 chorobám prenášaným potravou.

Dôsledné merania
Testované boli štyri povrchy - nerez, keramické dlaždice, drevo a koberce - a štyri rôzne jedlá: nakrájaný melón, chlieb, chlieb s maslom a gumený medvedík. Nechali ich padnúť na povrchy s bežnou mierou baktérií s podobnými vlastnosťami pri salmonele.

Výskumníci testovali štyri kontaktné časy - menej ako jednu sekundu a 5, 30 a 300 sekúnd. Celkom 128 možných kombinácií povrchu, potravín a sekúnd opakovali 20-krát, čím získali 2 560 meraní.

Čo odhalila štúdia?
Výskum zistil, že pravidlo piatich sekúnd má nejakú výpoveď o tom, že dlhší čas kontaktu vyústil do prenosu baktérií. Ale ani jedno spadnuté jedlo sa nevyhlo kontaminácii úplne. "Baktérie dokážu kontaminovať okamžite," uviedol profesor Schaffner v tlačovej správe.

Najhorší je obklad, najlepší koberec
Aj keď by sme si mohli myslieť opak, koberec mal veľmi nízku mieru prenosu baktérií v porovnaní s obkladom z nerezovej ocele. Prenosové rýchlosti z dreva boli premenné.

Záleží na konzistencii a "mäkkosti"
Zloženie potraviny a povrch, na ktorý spadne, má väčší vplyv než je dĺžka času na podlahe, zistila štúdia. Vlhký melón vytiahol najvyššiu mieru kontaminácie a gumový medvedík najmenej.

Ako s humorom podotkol autor výskumu profesor Schaffner. "Poviem vám, keby som jedol z podlahy, nebol by to melón z napohľad čistej dlážky v kuchyni, lebo ten už by mohol byť súčasťou kompostu," zasmial sa.
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
24. apríl 2024 09:09