Najčastejšou príčinou je fajčenie alebo vdychovanie škodlivín – prachu, plynov, znečisteného ovzdušia. Prejavuje sa problémami s dýchaním a kašľom, najmä ráno. Nastáva pri nej čiastočné alebo úplné upchatie niektorej časti dýchacích ciest hlienom. Ľudské telo totiž všeobecne na poškodenie reaguje zápalom. Ak poškodenie trvá dlho, zápal sa nezahojí bez následkov. Zjazvené tkanivo pľúc a priedušiek tak nemôže poriadne fungovať. Škodliviny prítomné vo vdychovanom vzduchu vedú k aktivovaniu obranných buniek, ktoré priťahujú do miesta poškodenia biele krvinky. Tie sa hromadia v stene dýchacích ciest a komplikujú dýchanie. Najčastejšími príznakmi býva kašeľ, väčšinou produktívny s vykašliavaním hlienov. Ďalším sú dýchavičnosť a chrapot, už spomínaná zvýšená prítomnosť hlienu a infekcie hrudníka. Viditeľná je aj cyanóza, teda modrofialové zafarbenie kože a slizníc, ale tiež pier, jazyka, líc či spojoviek. Koža je však teplá. Pri ťažkej forme dochádza nezriedka k veľkému poklesu hmotnosti, prítomná tiež býva únava či opuchy členkov. Ochorenie je dobre liečiteľné, treba ho však podchytiť včas.Flickr
StoryEditor

Fajčiari majú vyššie riziko rakoviny močového mechúra. Až štvornásobne

21.09.2016, 00:00
Autor:
ČTKČTK

Fajčiari a fajčiarky majú štvornásobné riziko vzniku nádoru močového mechúra v porovnaní s tými, ktorí nikdy nefajčili. Nádory močového mechúra sú piatym najčastejším zhubným nádorom mužov a trinástym najčastejším u žien.

Ochorenie má napríklad v Česku až 20-tisíc ľudí, pričom za tento rok pribudne podľa odhadu 2100 nových pacientov. Prevenciou je nefajčiť a prísť včas na vyšetrenie, teda ihneď po objavení krvi v moči. Informovala o tom Urologická klinika 1. lekárskej fakulty Karlovej univerzity v rámci tradičného urologického týždňa, ktorého cieľom je najmä osveta.

Riziko rastie s počtom cigariet
Zhruba polovica všetkých nádorov močového mechúra vznikne ako následok fajčenia cigariet. Riziko je úmerné počtu vyfajčených cigariet, počtu rokov fajčenia a miere inhalácie dymu. Kto fajčiť prestane, riziko vzniku nádoru mu klesne, ale nie tak rýchlo ako napríklad pri nádore pľúc. Na úroveň rizika v bežnej populácii sa dostane zhruba po 20-tich rokoch. Ak pacient naďalej fajčí, máva agresívnejšie formy nádoru a tiež väčšie riziko recidívy. Peter Mayer/HN

Asi pätina môže vzniknúť v zamestnaní
Deväť z desiatich takto chorých ľudí má zhubný nádor sliznice močového mechúra. Výskyt nádorov stúpa s vekom. Dôležitým opatrením je prísť včas na vyšetrenie, teda ihneď potom, čo sa objaví v moči krv. "Časový faktor hrá veľkú úlohu," uviedol zástupca prednostu Urologickej kliniky Univerzity Karlovej Viktor Soukup.

Asi pätina všetkých nádorov močového mechúra môže vzniknúť aj v zamestnaní. Nádory močového mechúra totiž môžu spôsobiť aj niektoré látky používané pri výrobe chemických farbív, ale aj v gumárenskom a textilnom priemysle. Problémy sa pritom nemusí prejaviť aj 30 až 50 rokov. Rizikovým povolaním je napríklad automechanik, lakovník, zlievač, ale aj upratovačka, tkáčka, zubné laborant či kozmetička.

Zvýšené riziko vzniku nádorov močového mechúra majú aj ľudia, ktorí dlhodobo užívali lieky proti bolesti s obsahom fenacetínu. Vzácnejší typ nádoru môžu zistiť aj pacienti s chronickým zápalom močového mechúra pri dlhodobo zavedenej cievke či s kameňmi v močovom mechúre. Ten istý typ nádoru môže vzniknúť pri infekcii parazitom, ktorý sa vyskytuje najmä v Egypte a spôsobuje takzvanú bilharziózou.

01 - Modified: 2024-04-22 09:39:06 - Feat.: - Title: Cvičiť ráno, alebo večer? Pri obezite hrá načasovanie rolu, hovorí štúdia 02 - Modified: 2024-04-22 09:51:27 - Feat.: - Title: Zomrel Fedor Flašík. Nepomohli mu ani v českej prominentnej nemocnici 03 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Ako uhasiť skryté zápaly v tele. Ktoré choroby spúšťajú? 04 - Modified: 2024-04-19 12:23:26 - Feat.: - Title: Herečka Jiřina Bohdalová sekla s celoživotným zlozvykom. Na staré kolená mení pravidlá 05 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Vieme ako zatočiť s jarnou únavou. Farmaceutka radí účinné kombo vitamínov
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
24. apríl 2024 01:51