StoryEditor

Padajú vám vlasy? Príčinu hľadajte 4 mesiace dozadu

07.09.2016, 00:00

Väčšina žien si na svojich vlasoch zakladá a ich nadmerné vypadávanie ich tak môže nepríjemne zaskočiť a vydesiť. Našťastie strata vlasov býva zvyčajne dočasná a vlasy zase dorastú.

Vypadávanie vlasov je úplne prirodzený kontinuálny proces, nadmerná strata vlasov už nie. Za zvýšeným padaním vlasov môže stáť veľa príčin, vo väčšej miere sa to deje novorodencom, adolescentom a pochopiteľne seniorom. Ak však nepatríte do žiadnej z týchto kategórií a vaše štice začínajú povážlivo rednúť, mali by ste začať pátrať, prečo je to tak, píše o téme Marcela Svobodová pre iDNES.cz.

Vlasy, rovnako ako mihalnice, po vypadnutí znovu dorastú, ak sú zachované vlasové folikuly. Nemožno presne určiť, za ako dlho vlasy opäť dorastú, ale zdravý vlas prechádza tromi fázami rastu a rastie asi dva až šesť rokov. Rýchlosť a doba rastu je daná geneticky.

Domáci lekár

Odborníci obvykle považujú za nadmerné padanie stratu viac ako 100 vlasov denne. Ťažko sa s vypadanými vlasmi bude niekto počítať, ale ukazovateľom môže byť väčšie množstvo vlasov na vankúši, v sprche alebo v hrebeni.

"Ak si všimnete, že zrazu strácate omnoho viac vlasov alebo je váš chvost tenší či vidíte pokožku hlavy, potom ich pravdepodobne vypadáva viac, než by malo," povedala pre server Self.com doktorka Francesca FUSCO, dermatologička z Wexler Dermatology v New Yorku .

Existuje mnoho rôznych typov vypadávania vlasov. Niektoré, ako androgenetická alopécia ženského typu, sú nevratné a mimo vašu kontrolu. Ale iné, ako telogénna effluvium (TE - dočasné zvýšenie vypadávanie vlasov spôsobené širokou škálou zdravotných, hormonálnych a duševných zmien), môžete ovplyvniť.

Bethanee Schlosserová, docentka dermatológie a riaditeľka Women 'Skin Health Program for Northwestern Medicine, vysvetlila, že pri TE strate vlasov si budete musieť pri hľadaní vinníka zaspomínať, čo sa s vami dialo zhruba pred 4 mesiacmi. Vypadávanie vlasov totiž vrcholí asi štyri mesiace po incidente, ktorý stratu vlasov spôsobil.

Ak ste zaznamenali zvýšené vypadávanie vlasov alebo ich spomalený rast, možno vás bude zaujímať, čo za tým stojí.Pôrod

Väčšina žien si v tehotenstve všimne, že im vlasy rastú rýchlejšie. Doktorka Fuscová objasnila, že v tomto období, kedy všetko rastie, spôsobuje príval estrogénov aj rýchlejší rast vlasov. Vzhľadom na to, že fáza rastu vlasu trvá v tehotenstve dlhšie ako obvykle, nenastane normálne vypadávanie.

Akonáhle sa však hladina estrogénu po pôrode vráti k normálu, vlasy obnoví svoje obvyklé rastové cykly a všetky tie silné krásne vlasy, ktoré sa nahromadili v priebehu posledných 10 mesiacov, začnú vypadávať. Niektoré ženy zažívajú veľmi intenzívne vypadávanie po dobu niekoľkých mesiacov po pôrode, iným vlasy padajú menej. Je to veľmi individuálne.

Hormonálne zmeny

Za zvýšené padanie vlasov často môžu tiež hormonálne zmeny. Väčšina žien má vďaka poklesu hladiny estrogénov problémy s padaním vlasov v období menopauzy. V tomto prípade často pomôže zmena životného štýlu, zlepšenie stravovacích návykov a rôzne doplnky stravy.

Hormonálna nerovnováha môže tiež nastať po vysadení antikoncepcie alebo prechode na iný typ. "Či už ste práve začali užívať antikoncepciu, prestanete alebo meníte značku, vaše telo môže reagovať tým, že vlasy budú viac vypadávať," hovorí doktorka.

Práve hormonálne zmeny sú tou najčastejšou príčinou vypadávania vlasov u žien, dodáva Petra Řehořková z Kliniky estetickej medicíny Petra Clinic. Preto k nemu dochádza práve v období menopauzy alebo napríklad v tehotenstve.

"Strata vlasov u žien je úplne normálna. Niekedy prichádzame až o 100 vlasov denne. Pokiaľ je ale vypadávanie vlasov enormné, je potreba zmeniť životný štýl. Niekedy ho ešte umocňujú niektoré lieky alebo zlá výživa. V prípade menopauzy sa teda oplatí obzvlášť myslieť na zdravý životný štýl, aktivitu, nestresovať sa a opýtať sa odborníka na nežiaduce účinky v prípade úpravy hormonálnej hladiny pomocou liekov, "povedala Řehořková. Flickr.com Lieky

Podľa doktorky Schlosserovej môžu za zvýšeným padaním vlasov stať aj lieky. Najčastejšie sa jedná o lieky na krvný tlak, niektoré antidepresíva, medikamenty na štítnu žľazu, lieky na HIV a lieky používané v priebehu chemoterapie. Ak po niekoľkých mesiacoch od začatia užívania nových liekov zaznamenáte nadmerné vypadávanie vlasov, informujte o tom lekára, ktorý vám ich predpísal.

Je možné, že daný liek možno nahradiť šetrnejšie alternatívou, alebo môžete spolu s liekmi brať aj vitamíny, ktoré podporujú zdravý rast vlasov.

Lupiny alebo lupienka

Keď sa pokožka na hlave zapáli a svrbí a vy sa musíte často škriabať, vaše vlasy môžu začať vypadávať viac ako obvykle. Podľa doktorky Fuscovej sú lupiny najľahšie liečiteľnou príčinou vypadávania vlasov. Problém väčšinou vyrieši špeciálny šampón s obsahom pyritiónu zinočnatého.

Dermatologička v prípade problémov s lupinami odporúča vybrať si šampón a kondicionér priamo určený na tieto ťažkosti a vypadávanie vlasov sa tak zvyčajne zastaví.

Ak je však problémom nejaké kožné ochorenia, ako je lupienka, radšej navštívte dermatológa. Ten sa postará o obnovenie zdravej pokožky hlavy a tým vráti prirodzený rast vašich vlasov do normálu. Flickr.com Nedostatok bielkovín

Za rednutím vlasov môže byť tiež nevyvážená strava a málo bielkovín. Práve bielkoviny sú nevyhnutné pre tvorbu nových vlasových buniek. Ak je váš jedálniček chudobný na bielkoviny, bude mať vaša hlava nedostatok nových vlasov, ktoré by nahradili tie vypadanej.

Odborníčka na krásu Petra Řehořková podotkla, že rast vlasov podporuje tiež napríklad zinok, magnézium a vitamín C. "Ideálne je konzumácia stredomorskej stravy, ktorá je plná esenciálnych mastných kyselín. Táto zmes minerálov a aminokyselín je potrebná pre tvorbu keratínu, ktorá tvorí nechty a vlasy. Do jedálnička zaraďte tiež červené mäso a pečeň, aby malo telo dostatok železa, ktoré je nevyhnutné pre výživu vlasov a vlasovej pokožky. Ďalej by som ešte odporučila upraviť aj pitný režim a zaradiť hlavne vodu."

Veľká citová alebo fyzická záťaž

Stres je pre väčšinu z nás každodennou záležitosťou, ale traumatický zážitok ako je je rozvod, úmrtie v rodine, zmena zamestnania alebo iná životná zmena môžu spustiť prechodnú stresovú alopéciu.

Doktorka Schlosserová vysvetlila, že telo čerpá všetky svoje prostriedky na zvládnutie ťažkej životnej situácie a zastaví tak rast vlasov. Po prekonaní stresového obdobia sa všetky tie zastavenej vlasy začnú tlačiť von a vypadávať. To isté môže nastať pri väčšej fyzickej záťaži alebo traumy, ako je náročná operácia alebo značný úbytok váhy. Flickr.com Utiahnuté účesy a nešetrná úprava

Fyzicky namáhané vlasy môžu viesť k takzvanej trakčné alopécii. Ako uviedla lekárka Schlosserová, tento jav nastane, keď dlhšiu dobu nosíte tesné účesy, vrkôčiky a pevné chvosty. Tieto vlasové štýly môžu spôsobiť postupné rednutie hranice vlasov a ak budete také účesy nosiť moc dlho, môžete poškodiť vlasové folikuly nenapraviteľne a o časť vlasov prísť natrvalo.

Vlasom tiež prirodzene škodí prepaľovaniu žehličkou na vlasy alebo kulmou alebo fénom, časté odfarbovanie a farbenie vlasov alebo nešetrné rozčesávanie. Vlasom takisto neprospieva dlhodobé nosenie klobúkov a čiapok. Aj v týchto situáciách dochádza k poškodeniu vlasových folikulov a následnému nadmernému padaniu vlasov.

Dermatologička Bethanee Schlosserová podotýka, že vo väčšine prípadov sa problém s vypadávaním vlasov vyrieši sám a bez nutnosti liečby. Ak sa však vaše vlasy nevráti do svojej normálnej plnosti po šiestich až deviatich mesiacoch, Schlosserová radia navštíviť dermatológa, ktorý zistí, čo sa deje.

"Ak budete mať príznaky ako je svrbenie, bolesť, pálenie, odlupovanie alebo začervenanie pokožky hlavy, alebo si všimnete, že už nevidíte toľko vlasových folikulov ako predtým, mali by ste požiadať o pomoc skôr," dodala dermatologička.

menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 11:46