StoryEditor

Máte závraty a migrény? Môžete byť vážne chorí

31.08.2016, 00:00

Točí sa vám hlava, je vám slabo a ste malátni? S najväčšou pravdepodobnosťou tento pocit za chvíľu zmizne a všetko bude v poriadku. V niektorých prípadoch však závrat nemusí byť až tak nevinný, píše Marcela Svobodová pre iDNES.cz.

Ľahký závrat pri rýchlom vstavaní z postele alebo pri pohľade z výšky nie je nič neobvyklé. Horšie je, keď sa vám hlava zatočí aj v stoji a v pokoji na pevnej zemi. Závrat čiže vertigo sa obvykle prejavuje točením hlavy, ktoré niekedy sprevádza aj nevoľnosť alebo dokonca zvracanie a hučanie v ušiach. Väčšinou sa nejedná o nič vážne, ale existujú prípady, kedy by motolica mohla ukazovať na zásadnejšie problémy.

"Hoci sú závraty väčšinou vyšetrované neurológom, nemusí ísť nutne o problém neurologického rázu. Motanie hlavy a závraty môžu mať mnoho príčin - z tých najbežnejších ide o nadmernú konzumáciu alkoholu, kofeínu, nikotínu (tiež u abstinenčných príznakov), hlava sa môže motať tiež pri dehydratácii, pri infekčnom ochorení, pri tréme a strachu. Závrat sa objavuje aj v súvislosti s nízkym alebo vysokým tlakom, pri migréne alebo pri úpale. Zároveň môžu byť symptómom veľmi závažných ochorení ako cukrovka, anémia, zápal mozgu, krvácanie do mozgu, roztrúsená skleróza, a podobne," vysvetlila doktorka Irena Sobotková.

U mnohých ľudí sa vyskytujú takzvané psychogénne závraty spojené s najrôznejšími fóbiami. Niekomu sa točí hlava v uzavretom priestore, inému v otvorenom, niekomu nerobia dobre treba výšky. Vertigo je zjednodušene ilúzia pohybu vlastného tela alebo okolia a pocit straty rovnováhy. Závraty sú veľmi bežné a patria medzi jeden z najčastejších dôvodov návštevy lekára. Výskyt vertiga stúpa s vekom.Doktorka Catherine Choo z oddelenia neurológie a ORL na NYU Langone Medical Center povedala pre server Self.com, že existuje veľa vecí, ktoré by mohli spôsobiť závraty, ako sú napríklad lieky a dehydratácia. Väčšina z nich sú podľa Choo bezvýznamné a netreba sa ich obávať. V niektorých situáciách však môže byť závrat príznakom niečoho oveľa vážnejšieho. Prečítajte si, kedy vás menšie točenie hlavy nemusí rozrušovať a kedy je načase konzultovať problém s neurológom, ktorý príde na to, prečo je vám na omdletie.

Vaše závraty sú časté alebo dlhé
Podľa odborníkov z kliniky Mayo krátkej epizódy závratov najčastejšie spustí rýchla zmena pohybu hlavy. Ako uviedla doktorka Choo vo väčšine prípadov, najmä u mladších pacientov, sa tento stav vyrieši sám. Ak vás však točenie hlavy sprevádza neustále a trvá napríklad aj celé hodiny v jednom kuse, alebo ho sprevádza zvonenie v ušiach či dôjde k zhoršeniu sluchu, mohlo by to byť príznakom vážnejšej poruchy ucha alebo nediagnostikovanej migrény.

Doktorka Sobotková dodala, že dôležité je nájsť príčinu závratov a tú zo života vylúčiť. "V prípade dlhotrvajúcich závratov je vždy lepšie obrátiť sa na odborníka, ktorý vykoná dôležité vyšetrenia, aby vylúčil závažné ochorenie. Najprv vykoná základné laboratórne vyšetrenie krvi a moču, potom je vhodné tiež EKG na vylúčenie srdcového pôvodu a zmonitorujeme tlak a pulz. Ďalej je na rade aj neurologické vyšetrenie, EEG, RTG chrbtice, ORL vyšetrenie, apod. Jednoducho všetko pre odhalenie možné príčiny závratov, " uviedla Sobotková.

Máte problémy s rečou alebo videním
Vertigo môže byť niekedy aj príznakom mŕtvice. Ak sa vám z ničoho nič začne točiť hlava, motá sa a zároveň zaznamenáte ďalšie príznaky cievnej mozgovej príhody ako celková slabosť, zvlášť na jednej strane tela, náhla silná bolesť hlavy alebo ťažkosti s rozprávaním, videním, alebo pri chôdzi, mali by ste urýchlene navštíviť lekára. Doktorka Choo odporúča nechať sa odviezť rovno do nemocnice, kde lekári môžu urobiť rýchlu kontrolu, aby vylúčili mŕtvicu. Podobné príznaky môžu byť tiež znamením iných neurologických porúch, ako je potrebné roztrúsená skleróza. Mdloby pri vstávaní
Ortostatická (posturálna) hypotenzia (krátkodobé zníženie tlaku spôsobené zmenou polohy z ľahu do stoja) môže vyvolať nepríjemné pocity a stav blízky omdletiu, ale zvyčajne nie je dôvod na obavy. Najpravdepodobnejšou príčinou tohto typu závratu je dehydratácia. Ak prísun vody tieto závraty nezastaví, môžu byť príčinou nízkeho krvného tlaku alebo zlého krvného obehu iné problémy, ktoré vedú k závratom.

Najčastejšie sa jedná o srdcové ťažkosti (arytmie alebo srdcové zlyhanie) a problémy spojené s cukrovkou, ako sú diabetická neuropatia (poškodenie nervov) alebo hypoglykémie (nízka hladina krvného cukru).

Máte za sebou históriu migrén
Ak vaše závraty vyzerajú tak, že sa vám točí hlava (nie miestnosť, v ktorej sa nachádzate), mohlo by to podľa doktorky Choo znamenať, že trpíte nediagnostikovanou migrénou. Niektorí ľudia si neuvedomujú, že bolesti hlavy, ktoré zažívajú, sú v skutočnosti epizódy migrény, kým neuvidia blýskavé svetlo alebo auru. Tieto príznaky sú síce pre migrénu typické, avšak ju nemusí nutne zakaždým sprevádzať.

Dostanete závrat počas tréningu
V tomto prípade je najpravdepodobnejším vinníkom dehydratácia. To síce nemusí vyzerať ako veľký problém, ale ak sa so závratmi stretávate zakaždým počas fyzickej aktivity, zamerajte sa na dôkladnejšiu hydratáciu, aby ste zistili, či sa tento problém zvýšením príjmu tekutín vyrieši. Závrat v posilňovni alebo vonku pri behaní totiž môže viesť k pádu a následnému zraneniu.

Ďalšou príčinou motolice, aj keď nie tak častou, je hyperventilácia, čo je zrýchlené dýchanie, ktoré nastáva pri intenzívnom cvičení, kedy ledva lapáte po dychu. Hyperventilácia spôsobuje pokles hladiny oxidu uhličitého v krvi, čo má za následok závraty.

Zrátané a podčiarknuté. Ak vám závraty bránia v bežnom živote, radšej sa obráťte na lekára. Ak občas zažijete ľahký závrat alebo točenie hlavy, nezmätkujte a radšej vypite pohár vody - väčšinou to zaberie.

A aké sú ďalšie spôsoby liečby závratov? "V prvom rade postačí vylúčiť zo života príčinu, ktorá závraty spôsobuje. Ďalej je možné tiež užívať lieky, ktoré proti závratom pôsobia a alebo lieky, ktoré zlepšujú okysličenie mozgu a jeho zásobenie živinami. Ďalej je možná fyzikálna liečba a rehabilitácia. Pri závažnejších problémov je mnohokrát nutný aj chirurgický zákrok," uzavrela doktorka Sobotková.

menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
05. apríl 2024 05:11