Flickr
StoryEditor

Rakoviny očí u ľudí pribúda. Môže za to nedostatok pohybu v prírode

19.08.2016, 11:00

Nedostatok prirodzeného svetla a naopak slabá ochrana pred škodlivým UV žiarením. To sú dva hlavné dôvody, prečo pribúda pacientov s rakovinou očí. Vnútroočný melanóm je pritom jeden z najzhubnejších nádorov vôbec, píše idnes.cz.

Rakovinové bujnenie spôsobené slnečným žiarením vyvoláva zmeny najmä na koži. Málokto však vie, že podobné ochorenie môže postihnúť aj oko. Operácie takého nádoru býva spravidla bohužiaľ spojené so stratou zraku. "Melanóm oka je malígny nádor, to znamená, že okrem poškodenia očných štruktúr s možnou stratou zrakovej funkcie poškodeného oka môže metastázovať najmä do pečene a do mozgu a poškodzovať aj tieto orgány. Generalizované ochorenie je aj príčinou smrti," varuje Jana Mikšovská, očný lekár kliniky DuoVize. Kým pred tridsiatimi rokmi bol nádor oka podľa odborníkov skôr vzácnosťou, dnes jeho výskyt výrazne narastá. "Nových prípadov pacientov s nádorom oka a jeho okolia je približne sedem ľudí zo 100-tisíc počas jedného roka," hovorí doktorka Mikšovská.

Chýba nám prirodzená pigmentácia
Nádorové bujnenie na koži, ale aj v oku, vyvoláva spravidla ultrafialové slnečné žiarenie. "UV žiarenie môže viesť k poškodeniu jednotlivých štruktúr oka, najmä rohovky a sietnice. Pobyt na slnku je preto pre oči nebezpečný najmä v čase, keď je nižšia koncentrácia ozónu v atmosfére a je teda výrazne vyššia intenzita UV žiarenia," uvádza Mikšovská.

Svoju úlohu v náraste tohto ochorenia hrá tiež životný štýl súčasnej populácie. Ľudia trávia stále viac času v budovách a menej v prírode. V tvári a v očiach preto chýba prirodzená pigmentácia, ktorá tkanivo chráni. To, že ale nádorové ochorenia očí vznikajú v dôsledku žiarenia LCD obrazoviek, je podľa odborníkov úplný nezmysel.

Varovať vás môže zmena zafarbenia oka
"Nádorové ochorenia očí sa prejavujú rôzne podľa toho, v akom mieste dochádza k množeniu nádorových buniek. Medzi časté prejavy patrí zmena tvaru viečok, tvaru očnej štrbiny, novotvary na viečkach, zmena farby spojivky a bielka, zmena zafarbenia dúhovky a zhoršené videnie oka," vymenúva očná lekárka Jana Mikšovská. Tá zároveň zdôrazňuje dôležitosť preventívnych prehliadok, ktoré môžu chorobu včas odhaliť. Dospelý človek by mal prehliadku absolvovať minimálne raz za dva roky, v prípade problémov aj častejšie.

Spôsobov liečby očného nádoru je niekoľko a napospol ide o podobné metódy ako napríklad pri rakovine kože: rádioterapia (ožarovanie), chemoterapia a tiež chirurgický zákrok. Ten však býva spravidla spätý so stratou zraku.

Kvalitné okuliare sú základ
Pochopiteľne najdôležitejšie je ochrana pred zhubným UV žiarením. V prípade očí poslúžia kvalitné slnečné okuliare a ochranné krémy na okolie očí, aby rakovina nenapadla napríklad jemnú kožu na viečkach. Dôležitá je aj pokrývka hlavy. "Pri ochrane pred UV žiarením je dôležité, aby bol filter v okuliaroch stopercentný, aby bol zrak chránený pred UV A aj UV B žiarením. Odporúčaný je UV 400," hovorí doktorka Mikšovská.

Pri pobyte pri mori odporúčajú oční lekári zatmavenie okuliarov 50 až 60 percent. "Úplne tmavé sklá nie sú vhodné. Spôsobujú, že sa zreničky ešte viac rozšíria a do oka preniká ešte viac UV žiarenia. Ak si nie ste istí kvalitou svojich okuliarov, je lepšie nechať si zmerať UV filter v špecializovanej optike," dodala lekárka.

Prejavy rakoviny oka
- Zmena farby oka
- Zmena tvaru očných viečok
- Novotvary na viečkach
- Vydutie oka
- Rozmazané alebo zahmlené videnie, prípadne strata zraku

01 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Sú generiká také bezpečné ako originálne lieky? Mnohí nad nimi váhajú, kolujú o nich mýty 02 - Modified: 2024-04-14 07:18:07 - Feat.: - Title: Ma o vás skutočný záujem alebo vás chce len do postele? Toto všetko prezradí očný kontakt 03 - Modified: 2024-04-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Obchod so spánkom. Koľko stoja zdravé sladké driemoty 04 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Deti, ktoré vychovala nemocnica? Takúto kampaň na 2 % ste ešte nevideli 05 - Modified: 2024-04-11 22:00:00 - Feat.: - Title: Onkologička: Muži majú horšiu prognózu rakoviny prsníka ako ženy
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
16. apríl 2024 02:17