Podľa National Sleep Foundation niektoré spánkové polohy, napríklad ležanie na chrbte, zvyšujú pravdepodobnosť chrápania. Zmena spánkovej polohy zo spania na chrbte na spanie na boku môže chrápanie zmierniť alebo mu zabrániť úplne. Často tiež pomôže vyvýšenie polohy hlavy o 10 až 15 cm. Dostatočne silný vankúš alebo dva pod hlavou vám pomôžu spriechodniť prúdenie vzduchu v dutinách. Osvedčeným trikom ako zabrániť spaniu na chrbte je zašiť si do zadnej časti pyžama tenisovú loptičku. Spanie na nej je totiž značne nepohodlné a donúti vás obrátiť sa zase na bok.Flickr
StoryEditor

Ničí vás chrápanie? Toto je 6 efektívnych spôsobov, ako prestať

14.08.2016, 18:00

Chrápanie vzniká chvením mäkkého podnebia a dokáže poriadne znepríjemniť nielen spánok, ale aj život cez deň. Okrem lekárskeho zákroku môže niekedy pomôcť i napríklad zmena spánkovej polohy alebo zvlhčovač vzduchu, píše Marcela Svobodová pre idnes.cz.

Bohužiaľ chrápanie nie je len nepríjemná záležitosť, ktorá môže ovplyvniť napríklad partnerský vzťah, ale predstavuje aj zvýšené riziko úmrtia. "Ak má nejaký človek spánkovú apnoe, dochádza u neho v spánku k desaťsekundovým až minútovým zástavám dychu. Kvôli zástavám dychu klesá hladina kyslíka v krvi, čo vedie k nedostatočnému okysličovaniu orgánov. Z toho plynú vysoké zdravotné riziká ako časté zástavy dychu s vyšším výskytom ochorenia srdca, vysokým tlakom, infarktom, cukrovkou a mŕtvicou. Dychová zástava v spánku núti mozog vysielať signály k uvoľneniu dýchacích svalov. Kvôli tejto mozgovej činnosti sa človek dostáva viac než desaťkrát za hodinu do polospánku. Po prebudení sa necíti oddýchnuto, ale trpí únavou, vyčerpaním a vyššou mierou stresu. Všetko dohromady vedie k častejšiemu riziku chorôb opísaných vyššie, ale aj k poruchám potencie. Nasledujúci deň by sa dal v podstate opísať ako stav po prepitej noci, aj keď ste sa alkoholu ani nedotkli, "upozornila na nebezpečenstvo chrápania Petra Řehořková z Kliniky estetickej medicíny Petra Clinic.

Chrápanie je väčšinou spôsobené tým, že vzduch v dýchacích cestách naráža na prekážku, ktorú rozochveje. Tou môže byť znížené mäkké poschodie, rozšírené tkanivo v nosohltane alebo zhoršená nosová priechodnosť vzniknutá opäť povolením tkanív či nachladnutím. "Chrápanie je až v 70 percent prípadov dedičná záležitosť," uviedla Řehořková. Aj keď podľa mnohých odborníkov sa chrápanie natrvalo a s istotou zbaviť nedá, je možné tento problém zmierniť. 

01 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Ako uhasiť skryté zápaly v tele. Ktoré choroby spúšťajú? 02 - Modified: 2024-04-17 13:04:13 - Feat.: - Title: Naťahujte sa počas dňa. Bez toho je sedenie v kancelárii deštruktívne, hovorí fyzioterapeut 03 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Ak toto po prebudení robíš aj ty, nečuduj sa, že si vkuse unavený. Prečítaj si, čo pre lepší spánok pravidelne robia odborníci 04 - Modified: 2024-04-16 19:01:34 - Feat.: - Title: Nie len ráno, ale aj večer by ste sa mali držať niekoľkých rituálov: Zistite, ako správne zakončiť deň 05 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Na toalete trpieť nemusíte. Naučte sa cviky na uvoľnenie a lepšie vyprázdňovanie
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
20. apríl 2024 05:07