Flickr
StoryEditor

Potláčajú prejavy únavy. Energetické nápoje nás však ohrozujú aj infarktom

29.07.2016, 00:00

Pri dlhej ceste na dovolenku sa ľudia posilňujú energetickými nápojmi a dúfajú, že vďaka nim vydržia bdelí za volantom. Ale pijú sa aj na večierkoch. Sú fenoménom mladších ľudí, ale často ich môžeme vidieť aj u školopovinných detí. Pomáhajú prekonávať únavu a stimulujú k väčším výkonom, píše Miroslava Navrátilová pre portál lidovky.cz.

Odborníci však varujú, že ich konzumácia nie je zdravá. Zvlášť keď je spojená s alkoholom alebo ak sa pijú viackrát týždenne, konštatuje lekárka metabolickej a nutričnej poradne Psychiatrickej kliniky Fakultnej nemocnice Brno Miroslava Navrátilová.

Prečo sa vlastne energetické nápoje tak často pijú?
Je uponáhľaná doba. Ľudia podávajú stále väčšie výkony a prekračujú svoje medze. Unavia sa. Telo im teda dáva spätnú väzbu, že niečo nie je v poriadku. Ale ľudia sa únavu snažia prekonať. Napríklad si varia niekoľkokrát denne silnú kávu, ďalším variantom je pitie energetických nápojov, z ktorých väčšina obsahuje práve kofeín.

Kofeín ale konzumujeme takmer všetci. Je na tom niečo zlé?
V energetických nápojoch je denná dávka kofeínu často prekračovaná. Mali by sme ho konzumovať len v prirodzenej forme, napríklad v káve. K tomu ja mám ako internistka ale veľa podmienok: káva by sa nemala piť nalačno, pretože keď ju pijete s prázdnym žalúdkom, zvyšuje sa stručne povedané nežiaduci účinok žalúdočných štiav. Pravidelné a časté pitie väčšieho množstva tak môže viesť až k vredom.

Preto by sa káva tiež mala napríklad piť s mliekom, určite by sa mala zapíjať tekutinami, napríklad minerálnou vodou. To všetko samozrejme platí aj pre kofeín v energetických nápojoch, ktoré navyše niektorí ľudia pijú aj niekoľkokrát denne. Tým sa samozrejme vystavujú vyššiemu nebezpečenstvu zmienených nežiaducich účinkov vplyvu kofeínu na ľudský organizmus.

Energetické nápoje ale tiež napríklad lákajú na obsah vitamínov ...
Veľakrát áno. „Tvária“ sa veľmi prívetivo tým, že obsahujú rôzne extrakty z byliniek, vitamíny alebo minerály. Ale príroda, ľudský organizmus má dokonalé mechanizmy, ako si o ne požiada a získa ich teda prirodzenou cestou z potravy. Ako lekárka rešpektujem tento prirodzený spôsob. Nedovolím si predpísať pacientovi nejaký liek, ak je možné výsledok dosiahnuť prirodzenou cestou.

Preto týmto nápojom nie som naklonená, pretože v princípe riešia problém neprirodzene. Odstraňujú pocit únavy tým, že ju potláčajú namiesto toho, aby sa riešila jej príčina.

Môžu byť skutočne nebezpečné?
Už som spomenula, že ignorujeme únavu ako signál organizmu k odpočinku. Únava, rovnako ako bolesť, sú informácie tela a je v našom záujme ich rešpektovať. V prípade bolesti by sme mali pátrať po jej príčine, nie ju potláčať.

Rovnako tak pri výskyte únavy by sme mali pátrať po príčine únavy a túto príčinu odstrániť. Napríklad výdatným spánkom, telesnou alebo duševnou relaxáciou, celkovým odpočinkom. Energetické nápoje iba potláčajú symptómy únavy, ako sú porucha koncentrácie, nervozita, porucha koordinácie pohybu, bolesti hlavy, ktoré môžu byť až migrenózneho charakteru, srdcové arytmie a ďalšie, a tak vlastne „prebíjajú“ varovné príznaky, bez toho, aby ich riešili.

Ďalším nepriaznivým faktorom je, že tieto nápoje konzumujú zvyčajne mladší ľudia a prevažne vo väčšom množstve. Hrozí u nich tiež návykovosť. Konzumenti si veľakrát ani neuvedomujú, že už bez nich nemôžu byť.

Počula som, že pri ich užívaní tiež hrozí odvodnenie organizmu. Je to tak?
Áno, najmä ak obsahujú kofeín (čo vo väčšine prípadov obsahujú). Už samotná káva pôsobí ako diuretikum zvyšujúce vylučovanie vody do moču.

Preto by sme si k nej vždy mali dať napríklad pohár vody alebo minerálky, aby bolo kompenzované množstvo kofeínu v káve. K tomu by som rada poznamenala, že ľudia všeobecne prestávajú piť, čakajú až na pocit smädu. To nie je dobre. Rovnako tak by sa nemalo jesť, ak je pocit hladu, teda aj nízka hladina cukru v krvi, ale naopak táto hladina by sa mala udržiavať na konštantnej hodnote.

Človek by mal denne vypiť minimálne 30 mililitrov vody na kilogram optimálnej telesnej hmotnosti, ale v letnom období sa potreba tekutín zvyšuje. Pri ich nedostatku hrozí okrem iného zhoršené prekrvenie obličiek, mozgu a tým závažné poruchy ich funkcií, z toho vyplývajúca bolesť hlavy, pokles krvného tlaku až kolapsové stavy. K tomu sa pridružuje zápcha, ktorá je opäť mnohokrát riešená preháňadlami, čím sa narušuje rovnováha hnilobnej a kvasnej mikroflóry a môžu vzniknúť ďalšie črevné problémy.

Ako pôsobia na naše srdce?
To je ďalší problém. Energetické nápoje nadmerne stimulujú kardiovaskulárny systém. Ovplyvňujú rýchly alebo nepravidelný srdcový rytmus charakterizovaný zvýšeným tepom. To je samozrejme nezdravé. Energetické nápoje teda stimulujú srdce k vyššiemu výkonu, tým viac zaťažujú koronárne cievy. Hrozí preto vyššie riziko infarktu u predisponovaných osôb, dochádza tiež k zvyšovaniu krvného tlaku.

Subjektívne to však môže byť vnímané ako prechodné zmiernenie či odstránenie únavy. Keď dodržiavate životosprávu, spánok a pitný režim, tak tieto nebezpečenstvá koronárnym cievam nehrozia - ak teda nejde napríklad o jedinca s významným zúžením koronárnych ciev alebo rizikového diabetika. Ale u mladých ľudí, ktorí pijú energetické nápoje často, sa takto srdce a koronárne cievy zaťažujú, pretože sa zvyšuje spotreba kyslíka srdcovým svalom.

Navyše kofeín, taurín a ďalšie látky v energetických nápojoch stimulujú okrem srdca aj centrálnu nervovú sústavu, a človek potom má pocit menšej únavy. V skutočnosti sú ale prekrývané signály, ktoré telo vysiela, a ktoré hovoria: odpočiň si. Veľmi nebezpečné je to napríklad u vodičov, ktorí energetické nápoje používajú namiesto spánku bez dostatočného odpočinku. Po odznení týchto stimulačných účinkov môže dôjsť k „prepadu“ a náhlemu pocitu veľkej únavy, vedúce až k mikrospánku.

Čo hovoríte na kombináciu alkoholu a energetických nápojov?
To sa mi nepáči vôbec. Už sme spomenuli, že v energetických nápojoch býva často obsiahnutý kofeín. A miešanie alkoholu s kofeínom skutočne nemáva dobré následky. Táto kombinácia je bohužiaľ často podávaná na diskotékach a podobných zábavách. Energetické nápoje tu majú znižovať pocit únavy, sekundárne však obmedzujú reálne vnímanie skutočne požitého alkoholu a teda možnosť kontroly nad jeho množstvom.

Často dochádza navyše ku kombinácii s omamnými látkami vrátane drog. Iste ste už videli človeka v reštaurácii, ktorého začína premáhať alkohol. Je unavený, a tak si objedná kávu. Tá totiž zmierňuje účinky alkoholu. Ale keď zmiešate alkohol s kofeínom, prestanete vnímať nepriaznivý vplyv alkoholu. Lenže alkohol sa musí v tele detoxikovať úplne rovnako, ako by ste žiadnu kávu nemali. Ide teda len o subjektívny vnem. Väzba alkohol-kofeín je nebezpečná, pretože človek potom úplne stráca mieru, koľko alkoholu ešte môže „bezpečne“ vypiť. To isté platí pre energetické nápoje s kofeínom.

V energických drinkoch tiež býva veľa cukru, alebo nejaká jeho náhrada, to asi tiež nie je v poriadku ...
Pre organizmus je cukor vlastne čistá energia. Takže si predstavte, keď si dáte túto čistú energiu a kofeín. Zrazu sa cítite skvele, môže odznieť aj bolesť hlavy. Ale vy ste vlastne len svoje telo podviedli, je to podfuk na prirodzený mechanizmus, ktorým nám telo dáva vedieť, že by sme mali prestať pracovať a odpočinúť si. A ako sme spomenuli, je to návykové.

Čo obsahujú energetické nápoje najviac?  
Kofeín
Kofeín nájdeme snáď v každom energetickom nápoji. Dva decilitre zhruba predstavujú jednu šálku kávy.

Cukry
Cukor predstavuje pre organizmus energiu. Ale konzumáciou jeho zvýšeného množstva riskujeme nadváhu a v nebezpečenstve je aj náš chrup.

Taurín
Aminokyselinu taurín má v organizme každý, pomáha nám regulovať hladinu minerálov a vody. Neexistuje dôkaz, že by jej nadbytok škodil telu, detskí lekári však hovoria, že vývoju dieťaťa nijako neprospieva.

Ženšen
Koreň ženšenu by mal posilňovať imunitu a výkon, čo sa ale zatiaľ nijako nepotvrdilo. Internisti však ženšen neodporúčajú chorým s vysokým krvným tlakom, bolesťami hlavy a nespavosťou. S energetickými nápojmi obsahujúcimi ženšen teda buďme veľmi triezvi.

Guarana
Guarana je rastlina pôvodom z Brazílie a jej konzumácia vyvoláva podobné účinky ako kofeín. Pokiaľ je teda na energetickom drinku uvedené, že obsahuje kofeín a guaranu, je tam kofeínu vlastne oveľa viac.

Zdroj: Americký Úrad pre potraviny a lieky (FDA)

01 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Riaditeľ Nestlé pre HN: Zvýšeniu cien sa nevyhneme ani my. S vybranými produktmi sme sa museli rozlúčiť 02 - Modified: 2024-04-08 13:30:20 - Feat.: - Title: Pijete bezkofeínovú kávu? Zrejme sa v nej nachádza látka, ktorá sa používa ako rozpúšťadlo a spôsobuje rakovinu 03 - Modified: 2024-03-08 11:09:31 - Feat.: - Title: Trh s kávou už nebude rovnaký. Zásoby robusty sú rekordne nízke, náš najväčší výrobca hlási zdražovanie 04 - Modified: 2024-03-07 07:00:00 - Feat.: - Title: Ste neustále unavení? Možno postačí doplnenie tohto minerálu a budete sa cítiť oveľa lepšie 05 - Modified: 2024-02-01 23:00:00 - Feat.: - Title: Čo sa stane, keď skončíte s kofeínom? Odborník vysvetľuje skryté výhody
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
18. apríl 2024 16:11