StoryEditor

Tajomstvo chudnutia je v hydratovaní. Ide to aj bez drastickej diéty

19.07.2016, 00:00
Autor:
mabmab

Máte zrazu hlad? Skúste vodu. Aj tak by sa dalo charakterizovať odporúčanie vedcov, ktoré síce nie je nové, no konečne existujú dôkazy, že to funguje, píše portál cnn.com.

Štúdie sa zúčastnilo 10-tisíc dospelých vo veku 18 až 24 rokov a aj vďaka nim dokázala, že hydratovanie tela pitnou vodou a jedenie ovocia a zeleniny, ktoré sú plné vody, pomáha regulovať telesnú hmotnosť najmä u obéznych ľudí a tých s nadváhou. „Ostať hydratovaný je pre človeka zdravé bez ohľadu na váhu,“ povedal vedúci štúdie Tammy Chang, odborný asistent profesora na fakulte rodinnej medicíny na univerzite Michigan Medical School.

„Naše zistenia naznačujú, že hydratácia si zaslúži viac pozornosti pri úvahách o riešení obezity populácie.“ Dehydratácia totiž vedie k zhoršenej psychickej, fyzickej aj emocionálnej pohode a k zhoršeniu zdravia. Početné štúdie poukazujú aj na to, že si tak môžeme poškodiť pozornosť, pamäť aj náladu a privodiť si môžeme bolesti hlavy, zápchu aj problémy s obličkami. Keď sa však vedci pozreli na súvis váhy a príjem vody, výsledky boli mierne zahmlené. Jedna štúdia ukázala na prírastok váhy, druhá na úbytok. Podľa Changa bola časťou problému aj cesta k hydratácii.

„Spotreba vody totiž nie je priamoúmerná hydratovaniu tela,“ vysvetlil a doplnil, že množstvo prijatej vody súvisí aj s váhou a veľkosťou tela a ďalšími faktormi ako úroveň fyzickej aktivity či klíma, v akej žijeme. Je rozdiel v príjme vody u záhradníka v Arizone a u recepčnej v Michigane, doplnil.

Niektorí ľudia potrebujú vody viac
Chang a jeho tím sa tak pozreli na to, ako dobre voda hydratuje a nielen na to, koľko jej človek príjme.

Jej koncentráciu merali v moči. Vďaka výskumu zistili, že hydratácia pomáha srdcu pumpovať krv efektívnejšie do svalov a tie potom pracujú lepšie. To bolo zvlášť dôležité u ľudí, ktorí mali body mass index, tzv. BMI, vyššie ako 25, čo je technicky už obezita.

„Zistili sme, že hydratácia, BMI a obezita sú spojené,“ potvrdil Chang a doplnil, že väčší človek potrebuje viac vody ako menší človek na to, aby bol hydratovaný zvnútra. Je preto pravdepodobné, že ľudia s vyššími hodnotami BMI sú nedostatočne hydratovaní a tí, ktorí sú dostatočne hydratovaní, k obezite neskĺznu. Existuje viacero znakov, že človek potrebuje tekutiny.

Tento výskum síce nedal presné odpovede na to, aké všetky tekutiny dostatočne hydratujú, no pocit smädu je najväčším znakom potreby doplnenie hydratácie. Ak máte sucho aj v ústach, zdá sa vám, že ste menej pozorní alebo že sa necítite koncentrovaní, aj to môže byť signálom. Veľa ľudí si však práve tieto príznaky mýli s potrebou jesť alebo s celkovou únavou.

Aj keď to nie každý človek vie, aj farba moču veľa hovorí o hydratácii. Ak je moč svetložltý alebo sa blíži k farbe priehľadnej vody, ide o človeka s dobrou kondíciou a dostatočne hydratovaného. Ak je moč tmavý, je na čase napiť sa. Voda je najlepšia. „Ostatné ochutené vody sú doplnené inými látkami, farbivami a cukrom, preto nie sú odporúčané vo veľkých množstvách,“ upozorňuje Chang.

Ani nealkoholické nápoje tak nenahradia to, čo človek príjme v obyčajnej, čistej vode. Našťastie, existuje mnoho spôsobov, ako doplniť do tela vodu a nepiť len čistú vodu, ktorá nie každému chutí, pokiaľ ide o veľké množstvá. Do tohto príjmu sa totiž rátajú aj potraviny ako uhorky, zeler, melón, brokolica, mrkva, slivky, jablká či broskyne.

01 - Modified: 2024-04-22 09:39:06 - Feat.: - Title: Cvičiť ráno, alebo večer? Pri obezite hrá načasovanie rolu, hovorí štúdia 02 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Ako uhasiť skryté zápaly v tele. Ktoré choroby spúšťajú? 03 - Modified: 2024-04-20 08:00:00 - Feat.: - Title: Máš v škole zlé známky? Štúdia ukazuje, že nemusíš byť úplne na vine ty, ale tvoje priezvisko 04 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Vieme ako zatočiť s jarnou únavou. Farmaceutka radí účinné kombo vitamínov 05 - Modified: 2024-04-20 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo potrebujete vedieť predtým, ako si zabezpečíte vlastný zdroj vody? Odpovedajú experti
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
24. apríl 2024 08:55