StoryEditor

Obrovský krok vo vede. Robotická raja dláždi cestu k umelému srdcu

13.07.2016, 00:00

Ani zviera, ani stroj. Má len 16 milimetrov, naviguje sa podľa svetla a raz by mohla technológia, ktorú využíva, zachraňovať životy. Robotická raja, ktorá sa narodila v laboratóriu na Harvardovej univerzite, má telo vytvorené zo zlata, z gumy a zo srdcových buniek potkana. Znamená obrovský krok vo vývoji umelých tvorov, ale aj malý, no dôležitý krok, ktorý by mohol viesť k vzniku prvého umelého srdca.

Sláva z akvária
Stačí záblesk modrého svetla a cez 200-tisíc geneticky upravených buniek z potkanieho srdca prebehne impulz, ktorý mávne plochými a priehľadnými miniplutvami smerom dole. Časť energie z pohybu sa uchová v zlatej kostre a následne slúži na to, aby vytlačila plutvy opäť hore. Dokonalý plynulý pohyb, aký vidíme v exotických akváriách. Táto malá raja váži len 10 gramov a okrem kovu a umelých látok ju tvoria bunky so srdcového svalu potkana, kardiomyocyty. Tie boli upravené, aby reagovali na modré svetlo a jeho intenzitu, a tak umožnili pohyb. Keďže obsahuje organické bunky, test v plávaní musela raja podstúpiť v teplom roztoku vody, soli a glukózy.


Science magazine

Vedecká novinka medzinárodného tímu vedcov sa na prvý pohľad možno zdá ako komplikovaná zábavka. V skutočnosti však otvára dvere budúcnosti biohybridných robotov, ako napríklad syntetických živočíchov. Biológia má v oblasti robotiky výhodu, keďže organické svalové bunky sú energeticky efektívnejšie ako syntetické a sú tiež programovateľné. Naopak, majú aj svoje nevýhody, a to väčšiu citlivosť a zraniteľnosť a napokon, samozrejme, smrteľnosť.

Budúcnosť v medicíne
Čo je dôležitejšie, skúmanie a využívanie buniek srdca by mohlo viesť k vytvoreniu umelého ľudského srdca. „Takmer všetky vodné živočíchy majú svaly schopné presúvať tekutinu. Aby sme pokročili v našom výskume srdca, začali sme sa zameriavať na vodné živočíchy a na to, že predstavujú akési svalové pumpy,“ povedal Kit Parker, vedúci výskumného tímu tohto projektu. Parker prišiel na nápad biohybridnej raje počas návštevy akvária so svojou dcérou. Tá natiahla ruku do vody za rajou, ktorá sa zľakla a okamžite veľmi elegantne odplávala. „Okamžite mi napadlo, že by som mohol spraviť takýto svalový systém a vyzeralo by to veľmi podobne ako svalová vrstva na srdci,“ vysvetlil Parker.

Vedec a jeho tím už pritom majú na konte svojich syntetických tvorov umelo vytvorenú medúzu, ktorá tiež obsahovala bunky zo srdca a pri elektrickom impulze sa stiahla a tak vyvolala pohyb.

Kým si úspešný projekt raje užíva záujem vo svete, Parker už rozmýšľa o plánoch ďalšieho podobného tvora. „Presúvame sa na ďalšieho. Ale ešte nikomu nepoviem, čo to bude.“

01 - Modified: 2024-04-15 19:49:17 - Feat.: - Title: Vo svetových oceánoch hromadne belejú koraly, škodia im klimatické zmeny. Tepelný stres ovplyvňuje aj ryby 02 - Modified: 2024-04-11 12:42:54 - Feat.: - Title: Jean-Michel Jarre vystúpi v Bratislave zadarmo s Brianom Mayom. Naše hlavné mesto bude na okamih najinteligentnejším na Zemi 03 - Modified: 2024-04-02 11:09:59 - Feat.: - Title: Aj obyčajní smrteľníci majú superschopnosti. Tieto sú najznámejšie, niektoré z nich dokážeš získať tréningom aj ty 04 - Modified: 2024-03-30 09:30:00 - Feat.: - Title: Toto je bezkonkurenčne najdrahšia látka na našej planéte. Jediný gram sa predáva za 140 miliónov 05 - Modified: 2024-03-29 12:30:00 - Feat.: - Title: Topiaci sa polárny ľad spomaľuje rotáciu Zeme. Môže mať následky na samotné meranie času
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 13:04