StoryEditor

Príliš horúca káva môže spôsobovať rakovinu pažeráka, tvrdia experti

17.06.2016, 00:00

Na zoznam „možných karcinogénov“ sa nie tak dlho po červenom mäse dostávajú horúce nápoje. Podľa expertov Medzinárodnej agentúry pre výskum rakoviny môže totiž pitie príliš teplých nápojov spôsobovať rakovinu pažeráka, píše portál iDnes.cz.

„Z výsledkov výskumu usudzujeme, že pitie príliš horúcich nápojov môže byť pravdepodobnou príčinou rakoviny pažeráka,“ oznámila na stredajšej tlačovej konferencii Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny (IARC), ktorá skúmala vplyv horúcich nápojov pre Svetovú zdravotnícku organizáciu (WHO). Agentúra skúmala konzumáciu kávy a maté, ktoré sa pripravuje z juhoamerického stromu cezmína paraguajská. Oba nápoje majú povzbudzujúce účinky, lebo obsahujú alkaloid kofeín, respektíve mateín. V maté je tiež množstvo vitamínov a minerálnych látok, niektoré minerálne prvky, najmä draslík a horčík, sú aj v káve. Oba nápoje obsahujú tiež zdraviu prospešné antioxidanty.

Ako vysvetlil výbor zložený z 23 expertov, za „príliš vysokú“ je považovaná teplota vyššia ako 65 stupňov. Štúdia pitia kávy vychádzala z prieskumu v Číne, Iráne a Turecku a pitie čaju maté v Argentíne, Brazílii, Paraguaji a Uruguaji a ukázala, že riziko rastie s vyššou teplotou nápoja. Práve v týchto krajinách sa tieto dva nápoje pijú zvyčajne veľmi horúce (najmenej pri teplote 70 stupňov), uviedli vedci. Riaditeľ agentúry IARC Christopher Wild zdôraznil, že riziková je práve teplota, nie samotný nápoj. Agentúra pre výskum rakoviny pravidelne reviduje vedecké účinky rôznych prvkov na ľudský organizmus v súvislosti s rakovinou.

Vlani napríklad zaradila na svoj zoznam možných karcinogénov červené mäso (teda hovädzie, jahňacie, bravčové či zverinu). Aj v tomto odporúčaní IARC zdôraznila, že ľudia toto mäso nemusia prestať jesť, ale mali by sa zamyslieť nad mierou jeho konzumácia. Ak majú káva a bylinné nápoje pri konzumácii „normálnu teplotu“, rakovinové riziká pre tkanivá nepredstavujú, cituje denník El Mundo agentúra ČTK.

Portál lidovky.cz vysvetlil, čo to rakovina pažeráka je. Ide o celosvetovo ôsmy najčastejší typ rakoviny a jednou z hlavných príčin smrti v dôsledku rakoviny s približne 400 000 úmrtí za rok 2012.

01 - Modified: 2024-04-22 09:39:06 - Feat.: - Title: Cvičiť ráno, alebo večer? Pri obezite hrá načasovanie rolu, hovorí štúdia 02 - Modified: 2024-04-22 09:51:27 - Feat.: - Title: Zomrel Fedor Flašík. Nepomohli mu ani v českej prominentnej nemocnici 03 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Ako uhasiť skryté zápaly v tele. Ktoré choroby spúšťajú? 04 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Vieme ako zatočiť s jarnou únavou. Farmaceutka radí účinné kombo vitamínov 05 - Modified: 2024-04-17 13:04:13 - Feat.: - Title: Naťahujte sa počas dňa. Bez toho je sedenie v kancelárii deštruktívne, hovorí fyzioterapeut
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
23. apríl 2024 04:32