StoryEditor

Pri športe počúvajte svoje telo. Začať sa musí pozvoľna, radí lekár

16.06.2016, 00:00

Množstvo ľudí, ktorí trávia pracovný čas pred obrazovkou počítača, začína začiatkom leta premýšľať o tom, že konečne začnú športovať. Či už preto, aby vyzerali pri mori v plavkách dobre, alebo aby sa jednoducho cítili lepšie. Nie je to ale také jednoduché, píše portál Lidovky.cz.

Väčšina začínajúcich amatérskych športovcov musí počítať s tým, že telo na väčšiu námahu ešte nie je pripravené. Čo by teda mal človek bažiaci po športe robiť, aby neohrozil sám seba? „Určite by mal začať pozvoľna. Aj keď je to krásne a človek má na šport ohromnú chuť, nemal by športovať bez rozmyslu. Mal by si uvedomiť, že počet tréningov pre začínajúceho amatérskeho športovca nie je rovnaký ako u trénovaného profesionála,“ pripomína Vojtěch Novák, lekár Centra športovej medicíny v Prostějove.
„Najlepšie je urobiť si harmonogram: prvý týždeň dvakrát, potom trikrát, štyrikrát a podobne. Ak začnete naozaj každý deň drieť, možno to týždeň vydržíte, ale potom sa dostanete do slepej uličky a veľmi pravdepodobne sa zraníte. Organizmus musí dostať čas na regeneráciu, inak nápor nevydrží,“ hovorí doktor Novák. Harmonogram tréningov podľa neho nemusí byť ani na papieri, ale malo by sa naň pamätať.
Čo si vybrať?
Aký šport si vybrať, je jedna z najťažších otázok. Iste záleží na pohlaví, ale aj na tom, ako sa cítime, či sme objektívne zdraví a koľko máme rokov. Najjednoduchší a najzákladnejší pohyb vhodný takmer pre všetky kategórie je beh. Tu si ale musíme dávať pozor, po čom bežíme, pretože ak nemáme správnu obuv a beháme po asfalte alebo betóne, môžeme si ublížiť. Beh by zároveň nemali voliť napríklad ľudia s kĺbovými problémami alebo ťažkou nadváhou. Tí môžu skúsiť napríklad nordic walking, čiže severskú chôdzu s palicami.
Niektorým ľuďom behanie vadí napríklad preto, že sa im zdá fádne, dlhé a nespoločenské. Ľudia, ktorí pri behaní komunikujú, totiž väčšinou mnoho kilometrov nezdolajú. Na otázku, či pre nich nie je východiskom posilňovňa alebo fitness cvičenia, doktor Novák odpovedá, že je predsa vonku krásne, tak prečo by sa mal človek túžiaci po pohybe zatvárať do posilňovne? Na to je podľa neho dosť času v zime.
„Alebo možno posilňovať na vonkajších ihriskách, ak to niekomu vyhovuje. Som tiež zástancom cyklistiky, ale plávanie by som neodporúčal. Ak človek cvičí kvôli tomu, aby schudol, vo vode sa mu to nepodarí. Ľudia majú sklon skôr kúpať sa ako správne kondične plávať. To vie len päť percent populácie. Plavecký tréning predstavuje desiatky minút vo vode a dobre naučený štýl. Plávanie štýlom paničky, teda s hlavou stále nad vodou, naozaj k ničomu nevedie a dlho prevádzkovaný zlý štýl môže viesť k tomu, že si plavec ublíži,“ upozorňuje Vojtěch Novák.

Premôžte lenivosť
Pri akomkoľvek športovaní by sme mali „počúvať“, čo nám hovorí telo. Určite by sme nemali „rozbehávať“ bolesť. „Ak sa ozve kĺb alebo šľacha, nemala by sa choroba premáhať. Naopak premôcť by sa mala lenivosť, teda neodkladať tréning, pretože, toho dnes bolo v práci veľa. Na to by sme hľadieť nemali, aj keď je jasné, že na začiatku tento pocit určite príde,“ radí doktor Novák. Preto je dôležité mať aspoň v hlave spomínaný harmonogram. Dodržanie režimu je totiž veľmi dôležité. „Ak by som mal dnes behať a nechce sa mi, mal by som to rovnako urobiť, aj keď napríklad pobežím kratší čas. Pokiaľ to nedodržím, začne sa mi tréningový plán rúcať,“ hovorí Vojtěch Novák.
Odpočinok medzi športovaním je tiež veľmi dôležitý. Tu však musíme dať na rady z praxe, telo nám nič nenaznačí. „My vieme zmerať takzvanú variabilitu srdcovej frekvencie, podľa ktorej zistíme, či je človek oddýchnutý a či nie sú tréningy príliš náročné. Sám laik to nespozná,“ dopĺňa doktor Novák.
Keď netrénovaný človek športuje raz za dva dni a má pocit, že tréningy mu nič neprinášajú a necíti sa unavený, môže športovať stále ob deň, ale o to intenzívnejšie. Teda behať rýchlejšie alebo pridať výbehy do kopca. Naopak, keď pri ob dennom športe zistí, že už je toho veľa a je unavený, môže si tréningy uľahčiť. Dostupnejšie cesta zatiaľ nie je. Zato aj amatérskemu športovcovi v zlepšovaní sa veľmi pomôže, keď si určí nejaký cieľ, napríklad ubehnutie maratónu.

Pomôcky a naťahovanie
Vieme teda, že je dobré mať v športovaní nejaký poriadok, nepustiť sa do neho s vervou profesionála a vedieť relaxovať. Aké vybavenie si však máme zaobstarať? „Tu platí, že pomôcky pre profesionálov sa pre amatérov príliš nehodia, najskôr ich nevyužijú. Keď si napríklad kúpite lyže pre profesionálnych zjazdárov, zistíte, že sú tvrdé. Vy nemáte v nohách toľko sily, aby ste s nimi urobili oblúk a tie lyže vás vyhodia von. Naopak, keď si kúpite vybavenie strednej triedy pre amatéra, potom si ho iste užijete. Toto platí pri takmer všetkých športoch, na beh nepotrebujem profi tvrdé tretry, z ktorých ma budú skôr bolieť nohy, ale dobre odpruženú ľahkú obuv,“ zdôrazňuje doktor Novák.
A aj keď to možno vyzerá zbytočne, nesmieme zabudnúť sa poriadne ponaťahovať. „Po športovaní by sme sa mali upokojiť, teda vyklusať, prejsť a následne trochu pretiahnuť, aby naše telo malo čas odstrániť škodlivé látky nahromadené počas športu. Takéto upokojenie je dôležité úplne pri všetkých športoch,“ konštatuje lekár Centra športovej medicíny v Prostějove Vojtěch Novák a uzatvára: „Amatérske športovanie, nech je akékoľvek, sa má prevádzkovať v rozumnej miere a určite sa nemá preháňať.“

01 - Modified: 2024-04-18 08:03:39 - Feat.: - Title: Z behania v kopcoch bude mať úžitok každý 02 - Modified: 2024-04-18 07:58:19 - Feat.: - Title: Slovenská priorita na MS družstiev v chôdzi v Antalyi – získať miestenky v miešanej štafete na olympijské hry v Paríži 2024 03 - Modified: 2024-04-17 13:04:13 - Feat.: - Title: Naťahujte sa počas dňa. Bez toho je sedenie v kancelárii deštruktívne, hovorí fyzioterapeut 04 - Modified: 2024-04-17 08:23:46 - Feat.: - Title: Sto dní pred otvorením Hier XXXIII. olympiády v Paríži Slovensko len so 14 miestenkami 05 - Modified: 2024-04-17 07:13:12 - Feat.: - Title: Slafkovský získal v NHL bonus za 20 gólov, je voľný pre svetový šampionát
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 04:11