Flickr
StoryEditor

Zuby si Slováci čistia, ale zle. A toto nám preto hrozí

11.06.2016, 00:00

Aj napriek tomu, že si zuby čistíme pravidelne, mávame kazy. Podobne aj naše deti. Dôvod? Čistíme si ich zle. Výsledkom je, že už dvanásťročné majú pokazené zuby.

Je všeobecne známy a nesporný fakt, že čisté zuby sa nekazia. Na strate zubov sa však podieľa len v 40 percentách zubný kaz, za zvyšok sú zodpovedné ochorenia závesného aparátu. „Kazivosť zubov u detí na Slovensku je neuveriteľne vysoká,“ upozornila zubná lekárka Irena Lacková. Ona sama sa stretla v ambulancii napríklad s dievčatkom, ktoré nemalo v piatich rokoch v ústach ani jeden zdravý zub. „Deti na Slovensku v dvanástom roku majú v priemere päť zubov buď pokazených, extrahovaných (vytrhnutých), alebo zaplombovaných,“ upozornila zubná lekárka na alarmujúcu štatistiku.

Alarmujúce sú aj údaje Štatistického úradu SR. Podľa nich na prehliadke u zubného lekára nikdy nebolo až 41,5 percent detí do 14 rokov. Dieťa by pritom malo preventívnu prehliadku absolvovať dvakrát ročne. Väčšina evidovaných detských pacientov však bola na prehliadke iba raz a mnohé deti neprišli na ošetrenie, hoci boli objednané. Problémom však býva aj neochota niektorých zubárov ošetrovať deti.

Najlacnejšia je prevencia
Pritom zubný kaz a ochorenia ďasien patria medzi najrozšírenejšie ochorenia ľudskej populácie. Pravidelne sa navyše vyskytujú u detí. Predchádzať sa im dá prevenciou a zdravotnou výchovou. A práve tá je najlacnejším spôsobom liečby. Základom prevencie podľa zubného lekára Vlastimila Grausa je edukácia. Komora zubárov pritom už dlhodobo vyvíja úsilie, aby sa aj edukácia spojená s ústnou hygienou dostala do učebných osnov škôl. Lídrom v tejto oblasti je Slovinsko. Je to najmä vďaka tomu, že Slovinci začali s edukáciou detí, zaviedli teda celoplošné vyučovanie, pravidelné prehliadky, celoplošnú fluoridáciu, vzdelávajú rodičov, prečo je potrebné upravovať výživu či zúčastňovať sa na profluoridačných aktivitách.

Ak na Slovensku funguje projekt, ktorý učí deti v materských a základných školách, ako si správne čistiť zuby. Projekt je prevzatý zo Švajčiarska. U nás zatiaľ funguje len na dobrovoľnosti. V každom školskom roku je naplánovaných šesť vyučovacích hodín starostlivosti o chrup. „Desať minút z celej hodiny sa venuje správnej technike čistenia zubov a následnej fluoridácii,“ dodala Lacková.

Fakty o zubnom kaze
- Zubný kaz je chronické ochorenie, pri ktorom dochádza k deštrukcii tvrdého zubného tkaniva kyslými vedľajšími produktmi bakteriálneho kvasenia potravinových sacharidov. Toto poškodenie pevnej štruktúry zuba spôsobuje zubný kaz.
- Ide o najčastejšie chronické ochorenie na svete, postihuje až 80 % populácie, pričom niektoré regióny majú mieru kazivosti vyššiu ako iné.
- Všeobecne platí, že ľudia s vyšším vzdelaním navštevujú svojho zubného lekára pravidelnejšie.
- Mladí ľudia majú zasa menšie znalosti o ústnej hygiene ako staršia generácia.

Vplyv zubného kazu
- vplyv na zdravie: Slabá starostlivosť o zuby môže viesť k vážnemu stavu ústnej dutiny, ako sú zubný kaz, strata zubov, bolesti a celkové zníženie jej funkcie. Navyše, slabá starostlivosť o ústnu hygienu môže byť príčinou aj ďalších ochorení, ako napríklad choroby srdca, cukrovky, ochorenia dýchacieho systému či predčasného pôrodu.
- Spoločenský dosah: Zubný kaz môže mať vplyv na individuálny pocit zdravia, sociálnu mobilitu a schopnosť zamestnať sa. Deti kvôli nim na celom svete ročne zmeškajú až 51 miliónov školských hodín.
- Ekonomický dosah: Vplyv nedostatočnej hygieny ústnej dutiny je pozorovateľný nielen na individuálnej úrovni, ale aj na úrovni jednotlivých krajín, kde 5 až 10 percent celkových nákladov na zdravotnú starostlivosť mieri práve na túto liečbu.

 Článok bol uverejnený v časopise Fit magazín.

01 - Modified: 2024-04-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Obchod so spánkom. Koľko stoja zdravé sladké driemoty 02 - Modified: 2024-04-11 22:00:00 - Feat.: - Title: Onkologička: Muži majú horšiu prognózu rakoviny prsníka ako ženy 03 - Modified: 2024-04-11 14:45:00 - Feat.: - Title: Dezinfekčné chemikálie môžu poškodiť kritické podporné bunky v mozgu, ukazuje štúdia 04 - Modified: 2024-04-11 12:05:06 - Feat.: - Title: Ešte jednu pilulku a dosť. Väčšina ľudí si závislosť na liekoch nepripúšťa, nepatríte medzi nich? 05 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: „Hollywoodsky úsmev“ z Turecka nemusí vydržať. Korunky vypadajú a zo zubov zostanú len zbrúsené pahýle
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
15. apríl 2024 22:07