StoryEditor

Alkohol nás robí šťastnými, potvrdil to rozsiahly výskum vedcov

02.06.2016, 00:00
Autor:
mabmab

Diskusie o verejnom zdraví a o drogách či alkohole sú pravidelnou záležitosťou. Hovorí sa o množstve chorôb spojených s užívaním drog, o dopravných nehodách a mentálnych poruchách či samovraždách. Alkohol ovplyvňuje každý orgán pijana a u tehotných žien môže poškodiť plod bábätka. Intoxikácia môže ovplyvniť funkciu mozgu a motorické schopnosti. Intenzívne pitie alkoholu môže zvýšiť riziko niektorých druhov rakoviny, mŕtvicu a ochorenie pečene. No hovorí sa už aj o tom, že alkohol zvyšuje náš pocit šťastia. A ten vedci skúmajú, píše portál independent.co.uk.  

Všetko o alkohole je pravda, no neúplná. Vypitím jedného pohárika vína nemyslí žena na to, ako si ublížiť, ale na to, že si dožičí relax po dlhom dni. Do baru nejdete na niekoľko pív preto, aby ste si zvýšili riziko rakoviny, ale preto, že pivo pomáha v konverzácii. Na druhej strane, veľa ľudí pije, lebo je to zábava.

Práve toto podnietilo vedcov z Anglicka k výskumu a prinieslo zaujímavé výsledky: výskumníci sa snažia vyčísliť, koľko šťastia nám prináša pohár vína či fľaša piva. A to v reálnom čase vďaka aplikácii Mappiness, ktorú Apple zadarmo pripravil pre svojich používateľov. Aplikácia náhodne kontaktovala ľudí v priebehu dňa a pýtala sa ich, ako šťastní aktuálne sú na stupnici od 1 do 100. Aplikáciu vyvinula spoločnosť London School of Economics, aby lepšie pochopila ľudské bytie. Otázky sa týkali aj toho, s kým používatelia sú (rodina, priatelia, sami) a čo robia (pracujú, sú v spoločnosti, pijú). Pre účely tejto štúdie zhromaždili vedci 2 milióny reakcií v aplikácii od viac než 31-tisíc používateľov v rokoch 2010 až 2013.

Všetky údaje mali pomôcť odpovedať na otázku: Sú ľudia šťastnejší, keď pijú? Odpoveď na túto otázku vás možno ani neprekvapí: pitie alkoholu súvisí s podstatne väčším pocitom šťastia v danom momente. V meranej škále je to 10,79 bodov z možných 100, zistili výskumníci. Inými slovami, stačí nám naliať si jeden pohárik a šťastie vzrastie. Samozrejme, pitie alkoholu sa spája s viacerými faktormi a závisí od toho, či sme s inými ľuďmi alebo napríklad pozeráme futbal. Výskum kontroloval všetky faktory, vrátane toho, s kým sme, čo robíme, kde sme a v akom čase. Zaujímavé je, že čas a ľudia, s ktorými na drinku sme, majú len malý efekt na náš pocit šťastia. „Vznikli len relatívne malé rozdiely v prežívaní šťastia pri pití alkoholu medzi mužmi a ženami alebo v rozdieloch času cez dňa, rozdielu týždeň vs. víkend, alebo pri rôznych ľuďoch,“ ukázala štúdia.

Na rozdiel od toho však malo pitie alkoholu rozdielne účinky v závislosti od toho, akú aktivitu používatelia v danej chvíli vykonávali. Pitie malo najväčší vplyv, keď prišlo počas nejakej aktivity, ako napr. cestovanie či čakanie a miernejší vplyv zas malo, pokiaľ sa udialo počas príjemnej činnosti ako spoločenské vyžitie či milovanie. Inými slovami, pitie alkoholu s priateľmi spríjemňuje chvíľu len mierne. Rovnako tak môže byť spôsobom na spríjemnenie nepríjemných aktivít , napr. ranné dochádzanie a cestovanie v metre, teda pokiaľ na to nepríde zamestnávateľ.

Otázkou však je, či pitie alkoholu robí ľudí šťastnejšími. Štúdia kontrolovala aj toto sledovaním toho, ako ľudia hodnotili svoje šťastie počas dňa. Po kontrole prvotného šťastia vedci odhalili, že pitie malo o niečo menší efekt na celkové šťastie, no bolo významné. To poukazuje na to, že pitie nám robí radosť. Je však dôležité uvedomiť si, že vzorka používateľov nemusí byť dostatočne reprezentatívna. Ľudia si aplikáciu stiahli dobrovoľne a tendenčne ide o mladších a zabezpečenejších ľudí než zbytok populácie. Aj napriek tomu množstvo dát pomáha k tomu, aby vedci vedeli kontrolovať niekoľko štandardných premenných ako pohlavie či príjem.

Vedci prišli na to, že podpora šťastia vďaka alkoholu je prchavá. Ak sa pozrieme na iný, podobný prieskum, uvidíme, že zatiaľ, čo je konzumácia alkoholu spojená s prechodným pocitom väčšieho šťastia, jeho dlhodobejší efekt neexistuje. Ak existuje, spája sa so závislosťou a alkoholizmom, čo je horšie. V skratke treba teda povedať, že s pitím alkoholu sa to nemá preháňať. Na konci výskum poukázal na to, čo už väčšina z nás vie: Pitie je zábava. Škody z jeho nadmerného požívania sú známe. Pitie alkoholu je spojené s prežívaním väčšieho šťastia. Ale len v danej chvíli.

Flickr

Ktoré krajiny pijú najviac?
10. Poľsko
9. Nemecko
8. Luxembursko
7. Francúzsko
6. Maďarsko
5. Rusko
4. Česká republika
3. Estónsko
2. Rakúsko
1. Litva

menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
20. apríl 2024 04:21