StoryEditor

Nemôžete spávať? Naučte sa to od športovcov

29.05.2016, 00:00
Autor:
mušmuš

Členovia hokejového NHL tímu San Jose Sharks tvrdia, že za ich úspechmi v sezóne 2015-2016 nestojí nič menej a nič viac ako kvalitný spánok. Vedci potvrdzujú, že v logistike odpočívania sa máme od profesionálnych športovcov čo učiť, píše huffingtonpost.com.

Hokejisti majú dokonca najatých svojich spánkových koučov. Odborníci na spánok z Kalifornskej univerzity tímu radia, ako má používať nočný oddych tak, aby čo najväčšmi optimalizoval svoje výkony v zápasoch, na cestách aj na tréningoch.
Aj keď spánok je dôležitý pre každého, jeho význam a sila sú najbadateľnejšie práve u ľudí, ktorí potrebujú podávať maximálne fyzické výkony. "Spánok má kľúčový vplyv na kognitívne a fyzické výkony a je rovnako dôležitý pre naše výkony ako aj regeneráciu a celkový zdravotný stav," tvrdia múdre hlavy z Kalifornie.

Každá minúta sa ráta
Niektoré výskumy ukazujú, že skrátenie spánku hoci len o niekoľko desiatok minút v noci má merateľný vplyv na našu srdcovú frekvenciu, tvorbu kyseliny mliečnej vo svaloch a schopnosť vnímať vynakladanú námahu. Množstvo a kvalita spánku majú tiež priamy vplyv na jemnú motoriku, sústredenosť, schopnosť rozhodovania a intelektuálnu bdelosť. Paradoxne, obmedzenie spánku menej vplývajú na výsostne fyzické činnosti. Podľa Williama G. Herberta, emeritného profesora v Oddelení ľudskej výživy, potravín a pohybu na Virginia Tech univerzite je to spôsobené tým, že aeróbna a svalová sila nepodliehajú vplyvom spánku tak priamo ako činnosti napojené na psychický stav človeka. Inými slovami, nespavosť ovplyvňuje v prvom rade kognitívne funkcie a emocionálne faktory. A to rovnako u športovcov ako u ľudí vykonávajúcich úradnícku prácu. Takisto platí, že ľudia z celého spektra profesií môžu trpieť nespavosťou a jej následkami.

Flickr

Rady nad zlato
Hokejisti z klubu San Jose Sharks na základe zistených súvislostí medzi svojim spánkom a výsledkami na ľade radia zatočiť s nočným mátožením nasledujúcimi troma spôsobmi:
1. Uistite sa, že spíte dostatočne dlho. Ak nemôžete v noci zaspať, na druhý deň vstaňte čo najvčasnejšie. Po zvyšok dňa tak budete prirodzene unavení. Večer by ste vďaka tomu mali spadnúť do postele už pred polnocou. A navyše ako podťatý. Vyhnete sa tak aj problémom so samotným zaspávaním. Pod dostatočne dlhou dobou spánku si „Žraloci“ zo San Jose predstavujú deväť až desať hodín.
2. Pred tým, ako pôjdete spať, sa dokonale uvoľnite. Prv než sa zrútite do perín, svalnatí športovci odporúčajú venovať sa jemným rutinným činnostiam ako je cvičenie jogy či meditácia. Alebo sa aspoň naťahujte a zhlboka dýchajte. Pomôže vám to vyvetrať si hlavu a utriediť myšlienky, ktoré v nej aj po tom zostali.
3. Nebojte sa denného spánku. Keď si na chvíľu pospíte počas dňa, neoberiete sa o tvrdo vydobytý nočný odpočinok. Pre športovcov je poobedňajšia siesta doslova rutinou. Osvieži ich, dobije im batérie a nabudí ich do ďalšieho fungovania po zvyšok dňa. A nebráni im spať ani v noci.

01 - Modified: 2024-04-24 13:33:54 - Feat.: - Title: Cvičiť ráno, alebo večer? Pri obezite hrá načasovanie rolu, hovoria odborníci. Pomôžeme ti nakopnúť tvoje zdravie 02 - Modified: 2024-04-24 09:13:53 - Feat.: - Title: Posilníte si svalstvo, podporíte pevnejšie zdravie a spálite kalórie: Vyskúšajte tento štýl chôdze 03 - Modified: 2024-04-22 09:39:06 - Feat.: - Title: Cvičiť ráno, alebo večer? Pri obezite hrá načasovanie rolu, hovorí štúdia 04 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Ako uhasiť skryté zápaly v tele. Ktoré choroby spúšťajú? 05 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Vieme ako zatočiť s jarnou únavou. Farmaceutka radí účinné kombo vitamínov
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
25. apríl 2024 03:19