StoryEditor

Pre zdravie sú dôležitejšie vzťahy viac, ako si myslíte. A treba ich udržiavať

27.05.2016, 00:00
Autor:
mabmab

Nový prieskum, ktorý vydali pri príležitosti týždňa duševného zdravia Mental Health Awareness Week ukazuje, že vzťahy považujeme za dôležité, prečo ich však zanedbávame? Odpoveď hľadal portál independent.co.uk.

Nech už sa váš okruh priateľov rozrastá každý víkend alebo sa zmenšuje len na hŕstku vyvolených najbližších, dôverných priateľov, existuje nepopierateľný fakt, že sme sociálne založené tvory, ktoré z času na čas potrebujú podporu a pohodlie svojich priateľov a známych. Ale tak, ako mnoho aspektov života, od stravy po cvičenie, nie vždy venujeme dostatočnú pozornosť tomu, čo nám môže pomôcť v našom blahobyte – a vzťahy nie sú výnimkou. O tom, že zanedbávame náš sociálny život, píše aj prieskum realizovaný Nadáciou mentálneho zdravia pod značkou Mental Health Awareness Week. Ten ukazuje, že je čoraz viac ľudí, ktorí považujú vzájomné vzťahy za najdôležitejší faktor ich života ako tých, ktorí pre zdravie napríklad cvičia alebo alebo prestávajú fajčiť.   

Avšak, 46 percent z 2000 dospelých vo Veľkej Británii, ktorí sa zúčastnili prieskumu, tiež pripustilo, že neľutuje investíciu svojho času do svojich vzťahov. Napriek skutočnosti, že väčšina ľudí tvrdí, že si cení spoločenský život nad svoje fyzické zdravie, iba 11 percent opýtaných si to dalo aj ako novoročné predsavzatie.

V reakcii na tieto zistenia Nadácia duševného zdravia povzbudzuje ľudí, aby sa nebáli a podporovali svoje medziľudské vzťahy. „To, čo počujeme znovu a znovu od našich priaznivcov je, akí dôležití sú priatelia a rodina na ceste zotavenia sa napríklad aj z ťažkej duševnej choroby,“ povedala Nia Charpentier, hovorkyňa z charitatívneho združenia Rethink Mental Illness. „Mať vo svojom živote ľudí, ktorí vám rozumejú a podporia vás, či už stále alebo len na krátko pri šálke čaju a počas malého rozhovoru, môže urobiť veľký rozdiel,“ povedala a dodala, že podporné skupiny sú tiež dôležitým nástrojom pre mnoho ľudí.

Aj verejnosť vníma dôsledky samoty
Tabu okolo duševného zdravia sa postupne odstraňuje a za posledné roky vidieť, že fyzické a psychické dôsledky samoty sa dostávajú do povedomia verejnosti. Upozorňuje na to napríklad aj reklama obchodného domu John Lewis z roku 2015. V nej nájde malá Lily vďaka teleskopu muža na Mesiaci, no nedarí sa jej spojiť sa s ním. Nakoniec mu pošle správu o tom, že tam dole je niekto, kto na neho myslí.

Podľa kampane na ukončenie osamelosti môže sociálna interakcia znížiť riziko úmrtí a vzniku niektorých chorôb a pomáha ľuďom aj pri zotavovaní sa z choroby. Avšak, spoločenský život môže byť pre tých, ktorí trpia duševnými chorobami, skutočnou nočnou morou. Je preto dôležité, aby sa ľudia neuzamykali, vysvetlil Stephen Buckley, vedúci informačného úseku v britskej charite Mind.


Hovoriť o problémoch a depresiách pomáha

Luke Tyburski, vytrvalý dobrodruh z Londýna hovorí, že vďaka svojim priateľom a rodine získal silu otvorene hovoriť o svojich problémoch a boji s depresiami. 33-ročný muž argumentoval tým, že aj sociálne médiá môžu byť zdrojom neistoty, pokiaľ ide o život odhaľujúci online svet. Ale realita môže byť odlišná. „Ako dobrodruh hovorím, že môj online život a aj ten reálny žviot môže teraz znieť a vyzerať úžasne. Ale po tichu niekoľkých rokov, ktoré som prežíval, len posledných 12 mesiacov mám ten pocit a priamo dokážem hovoriť o temnej stránke môjho života a neustálom boji s depresiami,“ vysvetlil.

„Jedno konkrétne priateľstvo bolo také unikátne, že mi pomohlo nielen dostať sa cez zlé obdobie, ale tiež mi pomohlo začať si užívať život. Darrel a ja sme kamarátmi už roky a on je ten, s kým som sa veľa smial, žartoval aj komunikoval. On tu bol jednoducho pre mňa, 24 hodín denne, sedem dní v týždni a vedel som, že keď budem potrebovať, vypočuje ma, povie mi svoj názor. Je tu pre mňa, keď potrebujem hovoriť, smiať sa alebo si len vychutnať kávu v jeho prítomnosti.“

Ale zatiaľ, čo vzťahy môžu byť zdrojom sily, môžu byť tiež veľmi škodlivé, ak je človek manipulovaný a cíti sa v pasci. „Zdravé vzťahy sú nesmierne dôležité pre niečiu pohodu, fyzicky aj psychicky,“ povedala doktorka Nataša Bijlani, konzultujúca psychiatrička v nemocnici Priory v Londýne prímestskej oblasti Roehampton. „Takéto vzťahy pomáhajú overiť vlastný zmysel, úctu a dôveru. Podľa môjho názoru, najbežnejším spôsobom, akým môže byť duševné zdravie človeka poškodené, je zastrašovanie, šikanovanie a nátlak vo vzťahu,“ hovorí. Takéto tlaky môžu viesť k fyzickým poruchám ako extrémne ochorenia srdca a môžu vyvolať duševné choroby vrátane depresií a závislostí. A dodáva: „V mnohých prípadoch expozícia takéhoto správania môže viesť k chronickým problémom dôverovať druhým a k problémom tvoriť v budúcnosti zdravšie vzťahy.“

Luke Tyburski

Bridie Collinsová, riaditeľka podporných služieb Marriage Care tvrdí, že tí, ktorí rozmýšľajú o tom, ako poskytnúť pomocnú ruku milovanému človeku, musia konať opatrne. Stránenie sa ľudí či neochota hovoriť môžu signalizovať problémy. „Buďte otvorení a pripravení načúvať. Bez kritiky či rád, to je to, čo niekedy musí urobiť člen rodiny pre človeka, ktorý sa trápi.“  

Aj rozpadávajúce sa vzťahy možno zachrániť
Niekedy si však extrémne prípady rozpadu vzťahu vyžadujú dôkladný profesionálny zásah a experti naznačujú, že vzťahy, ktoré sa rozpadávajú dlhým zanedbávaním, môžu byť oživené pomerne jednoducho. Peter Saddington, vzťahový poradca v poradenskej službe, sa domnieva, že by sa takýmto technikám mali učiť už deti v škole. „Existujú praktické veci, ktoré môžeme robiť, aby sme zmenili naše vzťahy s priateľmi, partnermi, rodinou, kolegami či susedmi a následne z nich vyťažiť čo najviac pohody,“ dodal.  

Saddington naznačuje, že jednoduchý pozdrav „ahoj“ venovaný susedom môže zvýšiť pocit spolupatričnosti, zatiaľ čo zákaz technologických zariadení doma na jeden večer v týždni môže umožniť partnerom, aby si spolu užili kvalitný čas. „Máte kolegu, ktorého ste ešte nemali možnosť spoznať? Napíšte mu, aby sa cítil vítaný. Zavolajte rodičom raz týždenne a nečakajte, že sa ozvú oni,“ dodal Saddington. A dodáva: „Niekedy zabúdame, koľko práce vzťahy potrebujú. Na ich udržanie treba úsilie. Je jednoduché brať ich ako samozrejmosť, ako čím viac do nich investujeme, tým je pravdepodobnejšie, že budeme šťastnejší.“

Tyburski verí, že sú to práve vzťahy, ktoré mu pomáhajú a dodávajú mu silu v boji s depresiami. „Moja cesta ani zďaleka nie je na konci, ale vyzývam každého, kto ticho trpí, aby sa jednoducho pravidelne stretával s inými a rozprával sa s blízkym priateľom, a aby bol v spojení s niekým, kto ho podporí. Nezáleží na tom, o čom bude konverzácia, ale dôležité je mať vzťah s človekom, pri ktorom sa začnete usmievať, aj zvonku, aj zvnútra,“ uzavrel.

01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-17 13:04:13 - Feat.: - Title: Naťahujte sa počas dňa. Bez toho je sedenie v kancelárii deštruktívne, hovorí fyzioterapeut 03 - Modified: 2024-04-18 14:30:51 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 04 - Modified: 2024-04-16 19:01:34 - Feat.: - Title: Nie len ráno, ale aj večer by ste sa mali držať niekoľkých rituálov: Zistite, ako správne zakončiť deň 05 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Na toalete trpieť nemusíte. Naučte sa cviky na uvoľnenie a lepšie vyprázdňovanie
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 05:57