Pre tabakové koncerny je vývoj a predaj týchto zariadení takmer nutnosťou. S rastúcou cenou klasických cigariet a hlavne zdravotnou osvetou a zvyšujúcou sa reguláciou predaja, záujem o alternatívne fajčivo prudko rastie.Richard Cortés
StoryEditor

Budúcnosť „zdravého“ fajčenia? Tabakový líder prišiel s novinkou

28.05.2016, 18:00

Budúcnosť fajčiarov. Údajne zdravšia budúcnosť. Svetový tabakový líder Philip Morris to pomenoval IQOS a nie je to klasická cigareta, ani tá elektronická, dokonca ani cigara. Je to vraj produkt novej generácie. Zariadenia z tejto kategórie vyvinuli aj ďalšie veľké tabakové koncerny a začínajú sa pomaly šíriť svetom, píše portál lidovky.cz.

V špeciálnom elektronickom zariadení náplň s malým množstvom tabaku nehorí (proces horenia uvoľňuje pri klasických cigaretách najväčšie množstvo škodlivých a rakovinotvorných látok), ale len sa po nabití batérie pri oveľa nižšej teplote zahrieva. Fajčiar nevdychuje dym plný dechtu, ale aerosól, teda skôr len akúsi nikotínovú paru.

Philip Morris po premiére v Japonsku a Taliansku predáva dnes tento produkt už tiež v Portugalsku, Rumunsku, Rusku, Švajčiarsku a na Ukrajine. Do konca tohto roka by mal byť IQOS dostupný už približne v 20 krajinách. V Taliansku vyjde samotný strojček v prepočte cca 70 eur. Krabička dvadsiatich náplní Marlboro bude potom stáť približne 4,50 eur.

Ľahké 9,5 centimetrov dlhé telo skrýva akumulátor a kovový tŕň, ktorý sa po nabití strojčeka v špeciálnej nabíjačke (dizajnovej krabičke) ohrieva. Do elektronického zariadenia fajčiar nasunie 2 centimetre dlhú náplň (z toho 1 centimeter tejto "dutinky" tvorí špeciálny tabak), z ktorej vdychuje nikotínom nasýtenú paru.

Philip Morris uvádza, že investoval medzi rokmi 2008 až 2014 do vývoja menej škodlivých spôsobov fajčenia dve miliardy dolárov. Okrem IQOS chystá ďalšie tri podobné platformy. „Doterajšie predajné výsledky sú povzbudzujúce, ale na podrobnejšie hodnotenie je potreba viac času,“ komentuje záujem o zariadení IQOS člen predstavenstva Philip Morris v Česku Tomáš Korkoš.

Škodí menej? Zrejme áno
Diskusiu vyvoláva tvrdenie, že aerosól (para) produkovaný IQOS-om obsahuje o 90 až 95 percent menej škodlivých a potenciálne škodlivých látok v porovnaní s bežnou cigaretou. Tabakový koncern sa odvoláva na štúdie, ktoré to vraj dokazujú.

Výrazne nižšiu škodlivosť fajčenia potvrdzujú, v tomto prípade, aj niektorí lekári a odborníci, ktorí sa zaoberajú dôsledkami fajčenia na ľudské zdravie a so spomínanými novinkami už mali možnosť sa zoznámiť. Podľa nich, oproti jedovatej chemickej zmesi, ktorá vzniká pri horení v klasických cigaretách, skutočne vzniká z pary po zahrievaní tabaku výrazne menšie zdravotné riziko.

Philip Morris nie je jediný
Stámilióny dolárov investovali do veľmi podobných zariadení aj ďalšie tabakové koncerny. Napríklad svetová dvojka British American Tobacco vynaložila v posledných piatich rokoch do vývoja produktov novej generácie 750 miliónov dolárov (cca 669 miliónov eur). S predajom elektronického zariadenia takzvaného Glo iFuse začala spoločnosť BAT v Rumunsku.

Ďalší z výrobcov - Japan Tobacco International - označuje tento produkt ako "vaporizér" (zariadenie, ktoré slúži na sublimáciu - čiže zmenu skupenstva tuhej látky na plynnú, pozn. red.). Firma používa značku Ploom a na európske a ázijské trhy ju postupne uvádza od roku 2013. Pre tabakové koncerny je vývoj a predaj týchto zariadení takmer nutnosťou. S rastúcou cenou klasických cigariet a hlavne zdravotnou osvetou a zvyšujúcou sa reguláciou predaja, záujem o alternatívne fajčivo prudko rastie.

01 - Modified: 2024-04-18 11:20:24 - Feat.: - Title: VIDEO Huliak chce dokázať, že CO2 prospieva rastlinám. Zapálil si cigaru v priestoroch parlamentu, je to však zakázané 02 - Modified: 2024-04-17 13:04:13 - Feat.: - Title: Naťahujte sa počas dňa. Bez toho je sedenie v kancelárii deštruktívne, hovorí fyzioterapeut 03 - Modified: 2024-04-16 19:01:34 - Feat.: - Title: Nie len ráno, ale aj večer by ste sa mali držať niekoľkých rituálov: Zistite, ako správne zakončiť deň 04 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Na toalete trpieť nemusíte. Naučte sa cviky na uvoľnenie a lepšie vyprázdňovanie 05 - Modified: 2024-04-16 14:30:08 - Feat.: - Title: Britskí zákonodarcovia budú hlasovať o pláne zaviesť prelomový zákaz fajčenia
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
18. apríl 2024 23:59