Áno. Dobre čítate. Oregano nepatrí iba na špagety či pizzu. Vie zatočiť aj s bolesťou hlavy. Vďačí za to jednému zo svojich pokladov, látke s názvom karvakrol, ktorý sa môže pochváliť aj analgetickým účinkom. Ak vás teda prekvapila bolesť hlavy a máte oregano poruke, jednu čajovú lyžičku koreniny zalejte dvomi decilitrami vriacej vody. Chvíľu povarte, odstavte a desať minút lúhujte. Nápoj popíjajte trikrát denne. Oregano vám navyše povzbudí trávenie a chuť do jedla, zaženie kŕče a posilní aj činnosť imunitného systému. Tiež dezinfikuje, znižuje horúčku a pomáha pri chorobách dýchacích ciest. Radí sa i k prírodným antibiotikám, no okrem škodlivých baktérií ničí aj plesne a vírusy. Čo poviete? Oplatí sa ho pridávať nielen do paradajkovej polievky, ale trebárs aj do praženice či zemiakových jedál. Urobí z nich chutnú lahôdku.Flickr
StoryEditor

12 krokov, ako si pomôct pri bolestiach hlavy aj bez liekov

23.05.2016, 16:00

Často vás bolieva? Ste zvyknutí zaháňať to iba tabletkou proti bolesti? Nemusíte sa neustále dopovať chémiou. Od problémov vás môžu oslobodiť aj bylinky a iné „nechemické“ prostriedky.

Napite sa
Ak vás rozbolela hlava a cítite únavu, v prvom rade sa ihneď poriadne napite. Aspoň dva poháre čistej vody. Telo vám aj takto môže dávať najavo, že zanedbávate pitný režim. Signálom, že vám chýbajú tekutiny, býva tiež hustejší a  tmavožltý moč. Za normálnych okolností má byť svetložltý až priezračný a má ho byť dosť. Ak si už budete vyberať nápoje, najlepšia je čistá voda v objeme aspoň dva litre denne. Džúsy alebo sladené nápoje vám nepomôžu. Aby ste v budúcnosti predišli týmto neduhom, vytvorte si naozaj užitočný návyk. Postavte si na stôl väčšiu fľašu vody a pravidelne si z nej odpíjajte. Vďaka tomu predídete problémom s koncentráciou, mrzutosťou, možným obličkovým kameňom a kolapsu. Najmä počas horúčav. Pozor! Smäd dobre uhasí nápoj s maximálnym obsahom cukru do 2,5 percenta. Nápoje s vyšším obsahom cukru ho nezaháňajú, naopak, provokujú ho. Ak obľubujete minerálne vody, striedajte ich a denne si dožičte maximálne pol litra. Hlavne  druhy s nízkym obsahom sodíka. Obľubujete čaje? Čierny dehydruje a opatrní buďte aj pri zelenom. Ak ho budete lúhovať viac ako štyri minúty, zaúčinkuje skôr dehydratačne.

Schlaďte sa
Ak sa bolesť sústredí v spánkoch alebo na čele, priložte si na ubolené miesta studený obklad. Chlad stiahne cievy a vám sa môže uľaviť. Pomáha to aj v prípadoch, keď ste sa dlhšie s nechránenou hlavou vystavovali horúcemu slnku. Telo a hlava sa prehriali, čo signalizuje prudká bolesť hlavy. Vtedy musíte do chládku, vypiť veľa tekutín a dať si na hlavu studený obklad. Ak sa ohreje, treba ho opäť namočiť do studenej vody.

Aj teplo pomáha
Hlavne pri migrénach. Ak sa objaví stará známa bolesť, ľahnite si na termofor naplnený horúcou vodou alebo výhrevný vankúšik, a to tak, aby teplo pôsobilo na oblasť krku. Provokatérom ťažkostí totiž môže byť stuhnuté krčné svalstvo alebo svaly v hornej časti chrbta. Sálajúce teplo môže toto napätie uvoľniť a bolesť sa zmierni alebo úplne vymizne. Pomôcť môže aj to, že si krk alebo chrbát premasírujete masťou s hrejivým účinkom, napríklad s obsahom pálivého kapsaicínu. Pri migréne pomáha aj spánok a tiež to, ak si obviažete hlavu šatkou, ktorú poriadne stiahnete. Stlmí bolesť a nepríjemné pulzovanie sprevádzajúce bolesti.

Pomasírujte sa
Ide vám prasknúť hlava? Skúste si jemnými krúživými pohybmi premasírovať spánky, temeno a krk. Zlepšíte si tým cirkuláciu krvi a vďaka tomu sa na týchto miestach uvoľní napätie. Ešte lepší efekt dosiahnete, ak vám boľavé miesta premasíruje partner alebo iný rodinný príslušník. Prepadla vás migréna? Aj pri tej pomáha masírovanie temena a krku. Najmä priehlbiny v hornej časti krku, ktoré sú ohraničené kosťami spodiny lebečnej. Od mučivých bolestí vás môže oslobodiť masáž koreňa nosa.

A potom nezabudnite na vitamíny a bylinky:



Kedy ísť k lekárovi?
Keď mávate migrény a zrazu sa zmenil ich charakter aj frekvencia, mali by ste sa dať vyšetriť. Zmenené bolesti môžu signalizovať aj iné problémy. Ak vás hlava nebolievala a zrazu sú tieto problémy na dennom programe. Môže to byť následok stresu, ale aj príznak niektorých chorobných stavov. Bude lepšie, ak vás skontroluje lekár.

Článok bol uverejnený v časopise Fit magazín.

01 - Modified: 2024-04-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Obchod so spánkom. Koľko stoja zdravé sladké driemoty 02 - Modified: 2024-04-11 22:00:00 - Feat.: - Title: Onkologička: Muži majú horšiu prognózu rakoviny prsníka ako ženy 03 - Modified: 2024-04-11 14:45:00 - Feat.: - Title: Dezinfekčné chemikálie môžu poškodiť kritické podporné bunky v mozgu, ukazuje štúdia 04 - Modified: 2024-04-11 12:05:06 - Feat.: - Title: Ešte jednu pilulku a dosť. Väčšina ľudí si závislosť na liekoch nepripúšťa, nepatríte medzi nich? 05 - Modified: 2024-04-10 08:14:02 - Feat.: - Title: Daň zo sladených nápojov je istá. Pomôže nám v boji proti pandémii obezity?
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
15. apríl 2024 14:57