SpitfireReuters
StoryEditor

Unikátna mapa ukazuje miesta, kde boli v 2. svetovej vojne zabití československí hrdinovia

03.05.2016, 19:25
Autor:
chocho
Interaktívna mapa zobrazuje miesta, kde boli zostrelení alebo zabití preslávení československí piloti.

Československí letci bojujúci v 2. svetovej vojne si urobili skvelé meno. To je známe. Mnohí z nich pri tom prišli o život, čo tiež nie je prekvapujúca informácia. Mapa zobrazujúca miesto ich zostrelenia alebo zabitia vznikla však len nedávno.

Bola vytvorená v službe Moje mapy Google a jej názov znie "Mnozí nedoletěli" podľa rovnomennej knihy Františka Louckého. 287-stranová kniha obsahuje dlhý abecedný zoznam príslušníkov československého letectva, ktorí v období 2. svetovej vojny položili svoje životy.

Na mape je 287 ikoniek predstavujúcich miesta zostrelenia alebo úmrtia československých letcov počas 2. svetovej vojny. Po kliknutí na konkrétnu ikonku sa zobrazia informácie o letcovi, ku ktorému sa viaže.

Ako upozorňuje popis k mape, "pre bojové perute RAF sú použité ako ikony ich oficiálne znaky". Ak je ikonka vo farbách nejakého štátu, znamená to, že v armáde daného štátu padlí pilot aktuálne slúžil.

Pôvodnú mapu si môžete pozrieť TU.

Aj piloti z SNP

Autorom mapy je Čech Petr Neuberg. Osudy pilotov sa snažil v každom prípade doložiť aspoň z dvoch knižných či internetových zdrojov. Miesto posledných chvíľ niektorých pilotov však často nie je bližšie možné nájsť. Týka sa to najmä posádok protiponorkových bombardérov 311. perute. V týchto prípadoch je miesto dopadu zväčša iba symbolické.

"Ako ikony som použil výsostné znaky letectva, v ktorého službách pilot alebo posádka uskutočnili svoj posledný let," vysvetľuje pre HN Neuberg. Výnimku urobil iba u RAF (Kráľovské letectvo, Veľká Británia), kde použil priamo znaky bojových perutí. Zostreleným povstalcom počas Slovenského národného povstania ponechal výsostný znak československého letectva. 

Neuberg je nadšencom pre históriu. O letectvo z 2. svetovej vojny sa amatérsky zaujíma už odmala. Hlavným zdrojom informácií mu bola pre tvorbu mapy už spomínaná kniha Louckého.

Vždy je čo doplniť

"Otec mi vždy rozprával o jednom z našich pilotov Josefovi Kloboučníkovi, jeho rodičia boli naši susedia. Veľmi dobrí ľudia, ktorí mali počas vojny problémy s Gestapom a nanešťastie ich syn, na ktorého boli tak hrdí, sa im už z cudziny nevrátil. Preto ma zaujímalo, kde presne skončil tento náš hrdina," vysvetlil pôvod svojej fascinácie.

Bohužiaľ mapa zároveň dokumentuje, aké veľké množstvo bolo nebojových strát, píše Neuberg. Piloti umierali často ďaleko od frontu. Mnohokrát na následky tvrdého výcviku, pre technické závady či kvôli nepriaznivému počasiu. V neposlednom rade aj vlastnou chybou, dodáva.

Tvoriť mapu Neuberg začal v novembri 2013 a komunite fanúšikov leteckých simulátorov ju predstavil v decembri 2015. Ale ako sám prízvukuje, pracoval na nej s veľkými prestávkami a skutočný čas odhadol na približne 80 až 150 hodín.

"Avšak také mapy sa nedajú nikdy považovať za dokončené, vždy sa nájdu nové informácie, ktoré stojí za to doplniť," uzatvára Neuberg.

01 - Modified: 2024-04-08 12:58:22 - Feat.: - Title: Veľká mapa veľkostí p*nisov naprieč svetom. V top 10 je aj európska krajina, najhoršie je na tom Ázia 02 - Modified: 2024-03-14 07:00:00 - Feat.: - Title: Smutné výročie, ktoré si však treba pripomínať. Pred 85 rokmi vznikol Slovenský štát, bábka v rukách Hitlerovho Nemecka 03 - Modified: 2023-12-18 11:31:43 - Feat.: - Title: Namiesto garáže hangár a namiesto hlavnej cesty ranvej. Takto vyzerá mestská štvrť pre pilotov 04 - Modified: 2023-12-17 10:18:28 - Feat.: - Title: KVÍZ: Viete, aké krajiny, štáty či ostrovy sa nachádzajú na vyznačených miestach slepej mapy sveta? 05 - Modified: 2023-10-06 08:30:00 - Feat.: - Title: Najkrvavejšia bitka 2. svetovej vojny, ktorá sa u nás odohrala. Pri bitke o Dukliansky priesmyk zomreli desaťtisíce vojakov
menuLevel = 2, menuRoute = history/2-svetova-vojna, menuAlias = 2-svetova-vojna, menuRouteLevel0 = history, homepage = false
18. apríl 2024 20:15