StoryEditor

Varovné signály, že máte choré obličky. Opuchy, únava aj pachuť v ústach

01.05.2016, 22:00

Choré obličky väčšinou nebolia, ale ich ochorenie sa prejavuje mnohými relatívne nenápadnými príznakmi. Približne u štyridsiatich percent ľudí sa ochorenie obličiek prejaví až ich zlyhaním. Pozrite sa, na čo by ste mali dávať pozor, pretože môže ísť o symptóm problémov s obličkami. Viete, na aké symptómy si dať pozor? Píše 

Opuchy
Opuchnuté lýtka, členky, tvár, zápästie alebo ďalšie časti tela sú prvým varovným signálom, ktoré by ste nikdy nemali ignorovať. Opuchy pri ochoreniach obličiek sú najčastejšie spôsobené buď bielkovinami v moči alebo neschopnosťou obličiek regulovať hladinu sodíka v tele. V prvom prípade sa vylúči močom nadmerné množstvo bielkovín (príčinou je často takzvaný nefrotický syndróm). Tým, že sú bielkoviny masívne vylučované močom, dochádza k ich poklesu aj v krvi a z ciev zjednodušene povedané presakuje tekutina do okolitých tkanív. Práve to je príčinou opuchov, ktoré sa potom objavia.

Druhou možnosťou je ochorenie obličiek, ktoré znemožňuje obličkám správne vylučovať sodík. Jeho vysoká koncentrácia v tele vedie k zadržiavaniu vody v tkanivách, čo je opäť príčinou opuchov, ktoré sa môžu objaviť na rôznych častiach tela. Opuchy preto nikdy nepodceňujte a vždy by ste ich mali konzultovať s lekárom, ktorý odhalí ich príčinu.

Ste neustále unavení
Ste permanentne unavení, vyčerpaní a ospalí - a pritom máte problémy so spánkom a noci, ktoré prespíte tvrdým, osviežujúcim spánkom, by ste mohli spočítať na prstoch jednej ruky. Práve to môže byť ďalší varovný signál, že s vašimi obličkami nemusí byť všetko v poriadku. Súvislosť medzi únavou, nespavosťou a ochorením obličiek preukázal aj výskum, ktorého výsledky boli publikované v magazíne Renal & Urology News. Únava, slabosť, problémy s koncentráciou, ale aj nekvalitný spánok súvisí s nedostatočným fungovaním obličiek, z ktorého vyplýva hromadenie toxínov v tele.

Suchá, svrbiaca koža
Mnoho ľudí s ochorením obličiek má skúsenosť so suchou a svrbiacou kožou, najmä na chrbte, hrudníku a hlave. Tieto ťažkosti sú často spôsobené neschopnosťou chorých obličiek udržať primeranú hladinu vápnika a fosforu v krvi. Práve zvýšená hladina fosforu je často spojená so svrbením pokožky.

Máte problémy s močením
Problémy s močením (vrátane akýchkoľvek zmien spojených s vylučovaním moču) si s ochorením obličiek dokáže spojiť aj laik. Možno ale netušíte, že je potrebné venovať pozornosť aj takým veciam, ako je častejšia frekvencia močenia alebo zakalený vzhľad moču. Pri ochorení obličiek sa nutkanie na častejšie močenie objavuje predovšetkým v noci. Za problematickú je považovaná situácia, keď idete v noci močiť viac ako dvakrát.

Častejšie močenie nemusí byť nutne príznakom ochorenia obličiek (napríklad u mužov môže byť spojené so zväčšenou prostatou), ale určite je potrebné venovať mu pozornosť a konzultovať ho s lekárom. Rovnako tak je varovným signálom aj výrazne nižšia frekvencia močenia. Na problémy s obličkami upozorňuje aj spenený alebo zakalený moč. Moč, ktorá je spenený alebo akoby "bublinkatý", veľmi pravdepodobne obsahuje bielkoviny, čo je známkou toho, že obličky nepracujú tak, ako by mali. Samozrejme je potrebné venovať pozornosť aj tak zjavným symptómom, ukazujúcim na ochorenia obličiek (či močových ciest), ako je bolesť pri močení alebo dokonca prítomnosť krvi v moči.

Pachuť v ústach
Máte pocit, ako keby ste neustále cmúľali niečo železné a kovová pachuť v ústach sa u vás objavuje bez ohľadu na to, či a čo ste jedli? Môže ísť o ďalší nenápadný symptóm problémov s obličkami. Ak obličky nepracujú tak, ako by mali, hromadia sa vo vašom tele toxíny, ktoré sú práve príčinou pachuti v ústach alebo i zlého dychu. Pri zle fungujúcich obličkách v tele stúpa hladina močoviny a s ňou súvisiace čpavkové výpary sú potom vinníkom páchnuceho dychu.

01 - Modified: 2024-03-14 13:09:30 - Feat.: - Title: Najväčší strašiak pre obličky? Napodiv to nie je alkohol, pozor aj na minerálky a lieky proti bolesti 02 - Modified: 2024-03-06 11:27:39 - Feat.: - Title: Čím viac vody vypijem, tým lepšie a dialýza je nadosmrti. Lekár vyvracia osem mýtov o obličkách 03 - Modified: 2024-03-07 07:00:00 - Feat.: - Title: Ste neustále unavení? Možno postačí doplnenie tohto minerálu a budete sa cítiť oveľa lepšie 04 - Modified: 2024-02-17 23:00:00 - Feat.: - Title: Čističky krvi v ohrození. Ako rozoznať problémy s obličkami 05 - Modified: 2024-01-14 09:00:00 - Feat.: - Title: Naozaj je toto najdepresívnejší deň v roku? Takto prežiješ Modrý pondelok bez ujmy
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
05. apríl 2024 00:01