StoryEditor

Postihnutých vírusom zika sa rodí stále viac. Niečo sa muselo stať, hovorí epidemiológ

29.01.2016, 18:11
Na niekoľkých miestach v Európe sa už vírus zika objavil.

Kolumbia, Ekvádor, Salvador, Jamajka a ďalšie stredoamerické a juhoamerické krajiny varujú ženy, aby sa kvôli vírusu zika dočasne vyhli otehotneniu. "Je možné, že sa vírus môže šíriť aj semennou tekutinou, teda spermiami. Nevieme to však iste, táto možnosť nie je overená," povedal v rozhovore pre server Lidovky.cz epidemiológ a predseda Českej vakcinologickej spoločnosti Roman Prymula.

Ako prebieha ochorenie, ktoré spôsobuje vírus zika u dospelého človeka?

Akútna fáza prebieha ako klasické ochorenie podobné chrípke s bolesťami hlavy, kĺbov a teplotou. Nie je to nijako závažné ochorenie. Čas od času sa objavujú aj vyrážky. Počas jedného týždňa však choroba odznie. Doteraz sa zika vírusom a ochorením, ktoré spôsobuje, nikto vážne nezaoberal. Až keď sa v Brazílii začalo zisťovať, že sa rodí podstatne viac detí s mikrocefáliou než v minulých rokoch, tak bola objavená súvislosť práve medzi nákazou zika vírusom a vrodenou vývojovou poruchou u detí. Takže ešte nie je známe, ako k tomu dochádza.

Myslíte si, že sú potrebné nejaké preventívne opatrenia v Európe?

Mám obavu, že to bude veľmi komplikované, pretože riziko tu v Európe je veľmi malé. Avšak tí, ktorí boli v Latinskej Amerike, mohli byť nakazení, pretože komáre Aedes aegypti sa tam vyskytujú pomerne bežne aj cez deň, nielen v noci. Tým, že neexistuje liečba alebo akékoľvek preventívne opatrenia, riziko sa zvyšuje.

Príznaky ochorenia vírusom zika trvajú týždeň a prejavujú sa ako chrípka. Po ich odznení je človek úplne zdravý?

Zatiaľ nie je jasné, či môže vírus v pokojovej fáze v tele zostať prítomný. To sa ešte bude analyzovať a riešiť.

V Riu de Janiero sa v tomto roku konajú Letné olympijské hry. Je účasť pre športovcov a fanúšikov bezpečná?

Môže to byť problém, ale verím, že do tej doby sa presne zmapuje situácia a zistí sa, čo je riskantné a akým spôsobom sa chrániť. V súčasnej dobe sa zdá, že by ochorenie vírusom mohol byť problém predovšetkým pre mladé ženy, ktoré plánujú otehotnieť. Zatiaľ nevieme presne akým spôsobom, a ako dlho môže toto riziko po prekonaní choroby pretrvať.

Niektoré juhoamerické štáty ženám odporúčali plánované tehotenstvo odložiť. Ako dlho môže takýto stav trvať?

Zatiaľ nie je známe, či je to záležitosť akútne infekcie v tehotenstve, alebo či existuje možnosť akejsi chronicity, kedy vírus v organizme prežíva v pokojovej fáze. To sú veci, ktoré sa ešte musia doriešiť, aby sa mohli prijať opatrenia, ktoré budú vhodné. Je možné, že sa vírus môže šíriť aj semennou tekutinou - teda spermiami. Napriek tomu, že signály tu sú, táto možnosť nie je overená.

Aký je výskyt komára Aedes aegypti, ktorý vírus prenáša?

Nemusí žiť len v Latinskej Amerike, žije v teplých oblastiach. Komár sa nakazí saním krvi, ktorá je napadnutá vírusom, ale to potom môžeme riešiť, čo bolo skôr - či sliepka, alebo vajce. Ja si predstavujem, že došlo k mutácii vírusu, ktorý spôsoboval ochorenie podobné chrípke, ktoré nikoho moc nepálilo. To, že je vysoká progresia prípadov mikrocefálie, to nemožno poprieť. Vlani sa detí s týmto postihnutím narodilo 150, od októbra je to cez 3-tisíc detí. Niečo sa teda muselo stať.

01 - Modified: 2008-01-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Pacient má pokoj. Nie však nadlho
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-18 17:48:37 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 04 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 05 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej?
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 00:26