StoryEditor

Pozor na neodbornú masáž. Môže vám aj zlomiť rebrá

17.08.2015, 00:00

Masáž je zvyčajne spájaná s uvoľnením svalov, oddychom, relaxom, príjemným pocitom. Lenže neodborne vykonaná masáž telu rozhodne neprospieva a v krajnom prípade môže dôjsť aj k zlomeniu kostí alebo k trombóze. Poradíme vám, ako sa takémuto nepríjemnému zážitku a fyzickej ujme vyhnúť, píše idnes.cz.

Prídete na masáž s predstavou, že zo salónu odídete krásne uvoľnení a pretiahnutí. Lenže realita môže byť taká, že nakoniec budete skôr potrebovať nosidlá a odbornú pomoc lekára. Lekárka Michaela Tomanová upozorňuje, že neprofesionálna a neodborná masáž môže ublížiť najmä v prípade, keď masér zle odhadne zdravotný stav klienta. "Napríklad, ak pacient trpí osteoporózou, môže pri masáži dôjsť aj k zlomeniu kostí rebier či stavcov. Alebo ak pacient trpí zápalom žíl, môže masážou dôjsť k zhoršeniu tohto stavu až k trombóze. Problém môže byť aj u niektorých kožných ochorení, kedy sa môžu šíriť po tele," povedala Tomanová. Dodala, že negatívnych príkladov je veľa, záleží vždy na konkrétnom pacientovi aj type masáže.

Podľa terapeutky Dagmar Jindrovej by sa masáži mali úplne vyhnúť ľudia pri horúčkovitom, akútnom zápalovom a infekčnom ochorení, alebo ak existuje podozrenie na tieto choroby. Ďalej by to mali byť tí, ktorí trpia zápalmi kože alebo plesňami. Nevhodná je masáž aj v miestach, kde sa objavili kŕčové žily či vredy predkolenia, po určitých úrazoch, operáciách alebo pri osteoporóze.

"Zákaz" platí aj pre tehotné alebo pacientov s nádormi. "Musíme si uvedomiť, že masér nie je fyzioterapeut alebo lekár. Masér je školený špecialista len s kurzami s rôznou dobou trvania," pripomína primárka Tomanová. A dodáva, že správny masér by s vami mal pri prvej návšteve vždy skonzultovať váš aktuálny zdravotný stav.
 

 

Dajte na odporúčanie
Ako spoznať dobrého maséra? Na to neexistuje jednoduchá odpoveď. Podľa Michaely Tomanovej je najlepšie, keď dostanete kladné odporúčanie od dôveryhodného zdroja, najlepšie od lekára. Mali by ste si v každom prípade nechať ukázať certifikát maséra k masáži, na ktorú sa chystáte," odporúča Tomanová. Svoju úlohu však podľa nej hrajú aj vaše sympatie a pocity.
"Mal by mať aspoň základné zdravotnícke vzdelanie a certifikát maséra v zdravotníctve," dodáva Jindrová. Pri výbere je podľa nej potrebná veľká opatrnosť, pretože existuje mnoho kurzov a všelijakých "rychlokvašiek". Záujemca o masáž by mal teda naozaj zvažovať, kam sa vydať. "Pre mňa osobne je najväčšia odmena spokojný klient, ktorý sa ku ma vracia," konštatuje Jindrová.

Športová, ale aj erotická masáž
Ako správne vykonaná masáž prospieva telu a vlastne celému organizmu? "Pri väčšine masáží sa zlepšuje prekrvenie svalov a väzivových tkanív, znižuje sa ich tuhosť a tým sa aj zmierňuje bolesť. Športová masáž pomáha urýchliť regeneráciu svalov po záťaži a dosiahnuť lepšiu svalovú výkonnosť. Reflexnou cestou sa dajú ovplyvniť porušené funkcie niektorých orgánov," hovorí lekárka Tomanová.

Masáže môžu mať upokojujúci alebo naopak stimulujúci účinok. "Klasická masáž sa odporúča napríklad v rekonvalescencii po ťažkých chorobách, pri chronických ochoreniach dýchacieho systému, po niektorých úrazoch a operáciách. Ďalej potom pre regeneráciu organizmu s celkovým uvoľnením svalového napätia. Masáž veľmi prospieva nervovému systému," konštatuje terapeutka Jindrová.

Masáží existuje pomerne veľký počet. Od už spomínanej športovej alebo klasickej cez shiatsu masáž, masáž reflexných zón, automasáž, masáž dojčiat, aromaterapeutickú masáž až po erotickú masáž. "Ďalej napríklad je to reflexná masáž, ktorú môže vykonávať len stredoškolsky alebo vysokoškolsky vzdelaný fyzioterapeut," vysvetľuje Michaela Tomanová.

Tiež doba masáže je individuálne podľa danej partie. "Napríklad masáž chrbta a šije by mala trvať 40 až 60 minút, celková masáž tela zhruba 90 až 120 minút. To ale naozaj záleží na masérovi a danej situácii, "hovorí terapeutka Jindrová. A radí, že klient s určitým problémom, by mal chodiť na masáž minimálne raz týždenne. Keď ide o prevenciu, stačí podľa odborníkov návšteva raz za mesiac. Ak chodíte na masáže pravidelne, účinky terapie sa potom násobia.

Na čo si dať pozor
- pozrite si prostredie, kde máte podstúpiť masáž, malo by vám byť príjemné
- skúste si dopredu zistiť hodnotenia alebo odporúčania na vami vybraného maséra
- pri návšteve si nechajte predložiť platný certifikát
- ak sa vás masér na začiatku nespýta na váš zdravotný stav, je to zlý masér a radšej odíďte
- masážam sa radšej vyhnite pri infekčných ochoreniach, po úrazoch, pri zápale žíl, pri nádorových ochoreniach, pri kožných zápaloch, osteoporóze, v tehotenstve aj krátko po pôrode
- masáž by vám mala byť príjemná, nikdy sa nenechajte nútiť do niečoho, čo sami nechcete

01 - Modified: 2007-08-22 09:17:00 - Feat.: 0 - Title: Harabin na rokovanie vlády prišiel na bicykli
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
20. apríl 2024 11:21