StoryEditor

6 varovných signálov, ktoré o vašom zdraví môže prezradiť pokožka

08.11.2015, 18:01

Niektoré zdravotné problémy je možné odhaliť len pohľadom. O tom, čo sa deje vo vašom tele, podáva svedectvo aj stav vašej pokožky, nechtov a vlasov. Lekári môžu ich skúmaním zistiť príznaky úzkosti, nadmerného stresu, zažívacích ťažkostí aj cukrovky, píše Marcela Svobodová pre idnes.cz.


Začervenané očné viečka – alergia
Opuchnuté, červené alebo ovisnuté viečka a malé hrudkovité výrastky okolo nich môžu byť príznakom alergie alebo podráždenia od kozmetických prípravkov ako je špirála, očné tiene alebo dokonca šampón, uviedol pre server prevention.com očný lekár Robert Abel z Delaware Ophthalmology Consultants vo Wilmingtone zo štátu Delaware v Amerike.

Pri kontakte s alergénom sa na pokožke najčastejšie objaví začervenané miesto, ktoré svrbí alebo páli, ale okrem toho sa môže objaviť žihľavka, ekzém, pupienky či iná vyrážka a dokonca tiež olupovanie kože, pľuzgiere, vysvetľuje dermatologička Petra Samková z kliniky estetickej medicíny Petra Clinic. Medzi najčastejšie kozmetické prípravky, ktoré spôsobujú alergické reakcie, podľa nej patria opaľovacie krémy, šampóny a kondicionéry, farby na vlasy, parfumy, deodoranty a antiperspiranty, dezinfekčné prostriedky, dekoratívna kozmetika, telové krémy a depilačné prostriedky. „Alergény sú konkrétne látky, ktoré sú v nich obsiahnuté. Ide o konzervanty alebo vonné látky, emulgátory, farbivá a látky, ktoré sú do kozmetických výrobkov pridávané z dôvodu predĺženia trvanlivosti,“ dodáva dermatologička.

Príčinou opuchnutých horných viečok však môže byť aj alergia na niektoré potraviny. „Čo sa týka potravín, ktoré majú tendenciu najčastejšie vyvolať alergickú reakciu, sú to: mlieko, orechy, vajcia, ryby, sója, pšenica, citrusy, jahody a exotické plody. Niektorí ľudia reagujú aj na propolis a tea tree olej,“ uvádza lekárka Petra Samková.



 

Tmavo sfarbené, zamatové škvrny na krku – cukrovka

Pigmentové škvrny zamatového vzhľadu na koži vzadu na krku a pod pažami bývajú jedným z prvých príznakov cukrovky (niekedy sa môžu objaviť ešte pred určením samotnej diagnózy), hovorí doktor Robert Gabbay z Harvard Medical School 's Joslin Diabetes Center. Tieto tmavé škvrny na pokožke sú jedným z ukazovateľov, že vaše telo začína byť rezistentné voči inzulínu. Ak si všimnete tmavé škvrny v telesných záhyboch, pravdepodobne máte nadváhu alebo trpíte obezitou, pokiaľ sa navyše vo vašej rodine vyskytuje cukrovka, doktor Gabbay odporúča navštíviť lekára, ktorý vám skontroluje hladinu krvnej glukózy. Podľa doktora Gabbay stačí, napríklad schudnúť sedem percent telesnej váhy a tým znížite riziko rozvinutia cukrovky o dve tretiny.

Ohryzené nechty a červené fľaky na koži - stres a úzkosť
„Ohrýzanie nechtov, nazývané onychofagia, môže byť dôsledkom stresu, nudy alebo dokonca perfekcionizmu,“ tvrdí psychiater Gregory Thorkelson z UPMC Western Psychiatric Institute and Clinic v Pittsburghu. A dodáva, že aj keď úzkosť nie je priamou príčinou vašich kožných problémov, môže zhoršiť existujúce ťažkosti, ako je ekzém alebo lupienka. „Stres negatívne pôsobí na naše zdravie, ale aj na vzhľad pokožky. Hormóny, ktoré sa v tele pri strese vyplavujú, oslabujú ochrannú bariéru pleti, pokožka je vysušená, stráca jas a zdravú farbu, objavujú sa červené žilky, kruhy a vačky pod očami, hlboké vrásky a tvár môže pôsobiť ovisnuto. Navyše sa oveľa viac tvoria vrásky, pretože stresovaný a naštvaný človek robí rôzne neprirodzené grimasy,“ uviedla odborníčka na krásu a wellness trénerka Petra Řehořková. Dodala, že kvôli stresu vyzeráme oveľa staršie. Podľa niektorých výskumov dokonca až o 10 rokov. „Dôležitá je správna starostlivosť o pleť, zvnútra, aj zvonku. Zároveň je veľmi dôležité vyhýbať sa stresovým situáciám, a spať dostatočne množstvo hodín,“ vysvetlila Řehořková.

Kožná vyrážka, červené hrčky - zápalové ochorenie čriev
Zápal v podkoží, ktorý sa prejavuje bolestivými uzlíkmi navonok, najmä na predkolení a stehnách sa odborne nazýva erythema nodosum a býva príznakom rôznych ochorení. Tieto hrbolčeky, ktoré sú spočiatku ružovkasté, neskôr červenej, fialovej a nakoniec hnedej farby. Často idú ruka v ruke so zápalovými ochoreniami čriev ako sú ulcerózna kolitída a Crohnova choroba. Ďalším kožným príznakom je podľa gastroenterologičky Elizabeth Blaney svrbiaca vyrážka dermatitis herpetiformis, ktorá môže ukazovať aj na celiakiu, čiže neznášanlivosť lepku.

Rôzne sfarbené škvrnky na vulve - melanóm
Červené, hnedé, biele, ružové alebo čierne škvrnky či znamienka na vulve a v jej okolí je podľa doktorky Lauren Streicher z Feinberg School of Medicine at Northwestern University a autorky knihy Sex Rx potrebné strážiť, najmä ak sa pozvoľna zväčšujú a hrubnú. Nemusí vždy ísť o malígny melanóm, ale je potrebné, aby znamienko vyšetril kožný lekár. Doktorka Streicher podotkla, že ide o vzácny jav, ale melanóm sa môže objaviť aj na pokožke, ktorá nemá dostatok slnka. Navyše niektorí dermatológovia pri prehliadke túto oblasť vynechávajú, často aj preto, že sa im pacient jednoducho hanbí tieto miesta ukázať. Preto je ľahké melanóm prehliadnuť. Streicher odporúča aspoň raz za rok navštíviť gynekológa, ktorý by podozrivú škvrnu na vulve odhalil.

Suchá pokožka, krehké nechty - porucha funkcie štítnej žľazy
Extrémne suchá pleť, slabé vlasy, krehké a lámavé nechty môžu byť znamením poruchy štítnej žľazy. Endokrinologička Minisha Sood z Lenox Hill Hospital v New Yorku vysvetlila, že kožné problémy môže spôsobiť znížená funkcia štítnej žľazy alebo naopak zvýšená funkcia. Znížená funkcia štítnej žľazy sa najčastejšie prejavuje práve krehkými nechtami a slabými vlasmi, zatiaľ čo hyperaktívna štítna žľaza môže okrem nekvalitných, jemných a rednúcich vlasov spôsobiť ešte zhrubnutú suchú kožu na predkolení. Ak spozorujete abnormálne suchú pokožku, spolu s nezvyklým nárastom alebo naopak úbytkom váhy, pociťujete veľkú únavu a máte problémy so spánkom, doktorka Sood odporúča navštíviť lekára a nechať si vyšetriť funkciu štítnej žľazy.


Rady odborníkov:


Vyskúšajte domácu banánovú masku, inými slovami Botox z prírody
Banán podľa odborníčky na krásu Petry Řehořkovej „opravuje a omladzuje“ vysušenú pleť, pretože pomáha regenerácii kožných buniek. Jogurt pokožku hydratuje, vyživuje a dodáva jej potrebný lesk. Ďalšia prísada, med, má antiseptické a antibakteriálne účinky, navyše bojuje proti starnutiu pleti.

Potrebujeme: 3 lyžice jogurtu, 1 lyžičku domáceho medu, polovicu zrelého banánu
Ako na to: Roztlačte banán a pridajte zvyšné dve ingrediencie. Veľmi dôkladne ich všetky premiešajte. Masku aplikujte na vyčistenú tvár a nechajte pôsobiť 10 až 15 minút. Potom si umyte tvár, najskôr teplou vodou a následne studenou.


Rady, ako si udržať zdravú pleť
- dôležitá je pravidelná starostlivosť o pleť, a to hlavne hydratácia a výživa
- základom kozmetickej výbavy by mal byť vyživujúci hydratačný krém a ako doplnok špeciálne sérum alebo maska
- všetky kozmetické výrobky vyberajte podľa typu pleti alebo podľa konkrétneho problému
- používajte kvalitnú kozmetiku a nanášajte ju na pleť v malých vrstvičkách
- zvnútra dodávajte pleti hlavne vitamíny A, B a C, ďalej esenciálne mastné kyseliny, zinok a selén
- dodržujte pitný režim, bez vody koža vysychá a potom stráca schopnosť plniť svoje funkcie - ochrannú, vylučovaciu aj estetickú



 

01 - Modified: 2007-10-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Najväčší štátnik (v sukni), úsvit feminizmu
01 - Modified: 2016-02-11 03:00:01 - Feat.: - Title: Čo sa deje s pokožkou počas celého dňa? Zistite, čo potrebuje 02 - Modified: 2016-02-02 03:00:01 - Feat.: - Title: Dokonalý vzhľad na dosah ruky. Ako si vybrať správny mejkap? 03 - Modified: 2016-01-18 12:45:01 - Feat.: - Title: Všetko o akné. Ako súvisí s potením a môžeme si vyrážky vytláčať? 04 - Modified: 2016-01-18 03:00:01 - Feat.: - Title: Najväčšie mýty o čistení pleti. Odhaľte pravdu 05 - Modified: 2016-01-14 03:00:01 - Feat.: - Title: Najlepšie domáce masky, ktoré okamžite rozjasnia pleť
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
04. apríl 2024 23:38