StoryEditor

Hádate sa v práci s kolegom? V rukách to má tímový líder

30.09.2015, 11:27

V kanceláriách typu open space pracujeme viacerí. Prekáža nám hluk, zapínanie klímy i vetranie, či to, že šéf nás má pod dohľadom. Ako však naozaj vplýva tento model na ľudí? V tretej časti seriálu Týždeň v open space sa budeme venovať vzťahom na pracovisku.
 


Prečítajte si aj:
Týždeň v open space 1. časť: Chcete prežiť peklo? Urobte si z neho domov
Týždeň v open space 2. časť: Súkromie a oddych v práci sú kľúčové. Aby ľudia „prežili“



Na všetkých typoch pracovísk treba vychádzať s ľuďmi, keď však hovoríme o kanceláriách typu open space, je to priam nevyhnutné. Nemáme totiž pri sebe len dvoch či troch blízkych kolegov, ale hneď niekoľko desiatok ľudí rozmanitých pováh, ktorých dennodenne vidíme a s ktorými dennodenne prichádzame do styku. A preto je nastavenie vzťahov dôležité.



V rukách vedúceho
Open space vplýva na ľudí výrazne, na tom sa zhodujú azda všetci odborníci. „Určite veľmi výrazne, pre mnohých ľudí je takéto pracovné prostredie neakceptovateľné. A v západných krajinách sú už open spacy na ústupe, ak si ich vyslovene nevyžaduje typ práce,“ potvrdzuje pre HN sociologička Sylvia Porubänová. To, čo však ľuďom samotné vzťahy narušuje, je rôznorodé. „Osobne som sa stretla so zopár prípadmi, keď ľudia open space nepovažovali za dobré riešenie. Išlo napríklad o prípad, keď jeden zamestnanec sa usiloval o zmenu práce, pretože v ich spoločnosti boli v open space dve rôzne kultúry a jednoducho sa nevedel zmieriť s odlišnosťami. Išlo o open space so slovenskými a ázijskými zamestnancami. Prekážali mu rôzne zvyklosti ako napríklad hlasné odgrgnutie po jedle,“ udáva jeden príklad z praxe HR konzultantka Erika Karabáš.

Veľkú úlohu by mal v tomto prípade zohrávať tím líder alebo vedúci oddelenia. Aj podľa personalistky Zuzany Pálovej zo spoločnosti AuJob je na ňom, aby vzťahy na pracovisku ustrážil, pretože s kolegami ste či chcete, alebo nechcete. „Navzájom sa všetci počujú a vnímajú, na podnety zväčša reagujú hneď a je úplne prirodzené, že nie všetky povahy si sadnú. Je to proste žijúci organizmus, ktorý sa nedokáže oddeliť a je naozaj dôležité ho nejako udržať,“ vysvetľuje.



Od žartov až k šikane
V open space sú totiž stále všetci so všetkými a veľmi často tam môžu vyskočiť negatívne veci. „Prišiel k nám do práce nový kolega a jednoducho sme si nesadli, po čase sme už spolu nevedeli komunikovať ani spolupracovať. Tak sa nás nadriadený rozhodol pracovne oddeliť a obom sa nám teraz v práci dýcha lepšie,“ súhlasí Jana, ktorá pracuje v administratívnej firme v Bratislave.
Nie vždy to však ide, preto na to treba myslieť už pri výbere uchádzača. „Väčšinou keď si takéto firmy hľadajú k sebe ľudí, dávajú nám pred výberom požiadavky, aby bol uchádzač schopný kooperovať a pracovať v open space, fungovať v nejakom tíme takto blízko. Ale nie vždy sa to dá úplne presne zistiť podľa pováh už vopred, podľa mojich skúseností aj navonok veľkí introverti vedeli pekne pracovať v open space,“ dodáva Pálová.

Z nevinného narušenia vzťahov však môže vzniknúť aj veľký problém, a ten je niekedy práve v open space neudržateľný. „Môže prísť k šikane alebo mobingu. Stretla som sa s tým a ten človek nakoniec aj z práce odišiel. Pracovný tím sa proste rozhodol, že nového človeka neprijme. Dokázal mu v open space vytvoriť absolútne peklo, neustále drobné poznámky medzi kolegami, ale nikdy nie priamo na neho, podpichovanie či náznaky zosmiešňovania,“ potvrdzuje pracovná psychologička Barbora Kuchárová.
 

Zajtra sa budeme venovať zdraviu v open space.

01 - Modified: 2007-10-01 06:42:00 - Feat.: 0 - Title: Double Standard Complicates Euro Introduction, Says PM Robert Fico
01 - Modified: 2022-02-23 08:33:37 - Feat.: - Title: Sú krajší ľudia chránení pred covidom? Vedci prišli so štúdiou, ktorá ti môže dvihnúť sebavedomie 02 - Modified: 2022-01-11 07:00:58 - Feat.: - Title: Matoviča opustil poradca. Už predtým z ministerstva financií odišli ďalší dôležití ľudia 03 - Modified: 2021-11-04 13:21:57 - Feat.: - Title: Vedci zistili, prečo sú ľudia stále vyšší. Okrem stravy za to môže tento významný faktor 04 - Modified: 2021-10-08 09:29:43 - Feat.: - Title: Zvieracia kultúra. Čo majú spoločné ich mláďatá s ľudskými deťmi? 05 - Modified: 2021-09-20 09:26:33 - Feat.: - Title: Holanďania, dlhodobo najvyšší ľudia na svete, sa podľa novej štúdie zmenšujú
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
26. apríl 2024 08:46