StoryEditor

Sľubujú navždy čisté džínsy, na internete vyzbierali státisíce

30.01.2016, 15:53
Autor:
HNstyle.skHNstyle.sk

Nebudú zapáchať ani po dlhom nosení a nezostanú na nich škvrny, takže ich nebudete musieť prať. To sľubujú autori projektu, na ktorý vybrali dostatočné prostriedky v komunitnom financovaní na Kickstarteri, píše idnes.cz.

 

Polejete ich vínom, kečupom, kávou a časom ich určite prepotíte. Ani jedna z týchto vecí vraj nemá džínsom od ODO uškodiť a vy ich tak nemusíte nikdy prať. Pred škvrnami ich má ochrániť špeciálny povrch a pred pachom, za ktorý sú zodpovedné baktérie hodujúce na vašom pote, zase striebro.

Skupina, ktorá za projektom stojí, už v čase písania článku získala mnohonásobne väčšiu investíciu, než prostredníctvom Kickstarteru požadovala. Takmer 1 900 podporovateľov pritom vložilo peniaze na podporu projektu, ktorý má ešte len podanú žiadosť o patent, ale to sa väčšinou v rámci komunitného financovania nerieši ani u iných projektov.

Firma zdôrazňuje, že to sú prvé džínsy, ktoré nemusíte prať, pretože sa na nich nedržia škvrny. To však nie je tá pravá inovácia, s ktorou ODO prichádzajú. Tou je využitie striebra ako súčasti materiálu, z ktorej je látka vyrobená.



Na scéne sú nanomateriály
Odolnosť proti zanechaným škvrnám z rôznych látok zabezpečuje špeciálna impregnácia, ktorú vyvinula firma Schoeller Technologies a ponúka ju mnoho textilným výrobcom pod názvom NanoSphere.

Technológia využíva to, že na hladkom povrchu sú pravidelne opakujúce priestory s veľkosťou do desiatok nanometrov. Kvapka vody tak nemôže priľnúť na povrchu a tým pádom klesá vzájomná priľnavosť. Kvapka má tendenciu prirodzene zaujať guľový tvar a iná sila, napríklad gravitačná, ju potom ľahko z povrchu materiálu odstráni.

Textília si pritom má udržať priedušnosť a tento spôsob impregnácie má do určitej miery odolať aj namáhaniu, praniu a ďalším veciam, ktoré s nosením oblečenia súvisí. Vo výsledku je oblečenie vodoodpudivé a na ich povrchu sa nečistoty a tým pádom škvrny uchytia len ťažko a väčšinu z nich možno ľahko z povrchu jednoducho opláchnuť.

Takto ošetrené tkaniny nie je potrebné tak často prať, (ODO sľubuje, že vôbec). Pranie takto upravenému povrchu síce vadí, ale na druhej strane môžeme prať v šetrnejších práškoch a pri nižších teplotách, pretože špina na povrchu drží menej ako na neupravenom textile.



Strieborná niť
Kým prvé tvrdenie o odolnosti proti škvrnám už je overené v praxi, to o striebre v materiáli zatiaľ testujú sami tvorcovia ODO. Technológiu si nechali patentovať (na udelenie čakajú) a vraj už bola klinicky testovaná vo Švajčiarsku a USA, čo ale firma nijako nepreukazuje.

Hlavným zmyslom zabudovania striebra do látky je tvorba iónov striebra, ktoré majú dezinfekčný účinok. To znamená, že tieto ióny zabíjajú baktérie, vrátane tých, ktoré rozkladajú náš pot a vytvárajú tak typický odpudivý zápach. Tieto účinky sú známe už dlho a využívajú sa v množstve odvetví. Môžete je nájsť aj v chladničkách.



Striebro v látke v reakcii s potom a kyslíkom vytvára kladné ióny Ag +. Nie je jasné, ako bude takýto materiál odolávať praniu a ďalšiemu namáhaniu. Rovnako ako nebolo zatiaľ zverejnené, ako dlho budú dezinfekčné účinky trvať. Značka ODO tvrdí, že práve kombináciou impregnácie a striebra vytvorili materiál, ktorý sa nezašpiní a nebude ani zapáchať. Presvedčila o tom už niekoľko ľudí, ktorí si na Kickstarter jej produkty objednali a budú tak prví testeri. Ak teda celý projekt nedopadne tak ak omnoho iných zafinancovaných nápadov. Podľa nedávno zverejnených informácií, totiž necelých desať percent úspešných kickstartrových projektov neposkytlo sľúbené odmeny.

 


 

01 - Modified: 2008-01-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Putinov nástupca získava na obľube
01 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Šatníky Slovákov zažívajú epický súboj. Bavlna odpovedá na provokáciu polyesteru, preteky okorenila aj ropa 02 - Modified: 2024-03-17 08:00:00 - Feat.: - Title: Prečo sekáče a aplikácie na predaj nepotrebného oblečenia neriešia problém s odpadom? Vysvetlíme ti, v čom je problém 03 - Modified: 2023-10-20 13:48:49 - Feat.: - Title: Bushman, Action, H&M. Známe značky prezradili, čo chystajú na Slovensku v najbližšom období 04 - Modified: 2023-09-30 05:00:00 - Feat.: - Title: Štýlovo a šetrne, pritom neminúť na oblečenie polovicu výplaty? Tu sú TIPY a TRIKY! 05 - Modified: 2023-09-19 11:30:00 - Feat.: - Title: Máš rád pivo a je ti horúco? Vynašli bundu, ktorá obsahuje chladiaci systém poháňaný pivom
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
27. apríl 2024 02:42