StoryEditor

Uhol pohľadu v magazíne prečo nie?!: Dom, čo ma drží nad vodou

28.10.2010, 00:00
Nejde o žiadne sci-fi ani fantazijné vízie, ale o úplne reálny nový trend bývania. Pretože nehnuteľnosti prestali byť nehnuteľné. PLÁVAJÚCE DOMY sú navyše omnoho lacnejšie, ako by ste čakali.

Hamburg, 2002. V prístave sa objavuje prvý "Floating Home“ architekta Martina Forstera a druhé najväčšie mesto Nemecka dostáva nový cveng.

Podľa Forstera boli reakcie na prvý plávajúci dom fenomenálne, pretože dom na vode je pre mnohých ľudí splnením snov. Nejde pritom iba o víkendové bývanie, prístav sa môže stať vašou trvalou adresou.

Váš domov je dynamický, výhľad sa neustále mení a ak vám pristavia za oknami väčší kolos, môžete s vašou "nehnuteľnosťou“ jednoducho odísť o čosi ďalej.

V nemeckom Hamburgu už dávno neostali iba pri skicách na výkresoch, v treťom najväčšom prístave Európy už pláva niekoľko domov a v priebehu budúceho roka pribudnú dve malé plávajúce dedinky, z ktorých každú bude tvoriť 13 domov. Okrem toho sa stavia plávajúci hotel a apartmánový dom. Čo dokazuje, že plávať dokáže všetko od kina až po kancelárie.

"Máme objednávky z celého sveta,“ tvrdí tamojší architekt Martin Forster, ktorý sa myšlienkou plávajúcich domov údajne zaoberal už od detstva. Reálne sa však do plánov pustil začiatkom 90. rokov a kým v Hamburgu spustili na vodu prvý plávajúci dom, uplynulo približne 12 rokov.

SIRÉNA, VSTÁVAME
Takmer všetky veľké mestá ležia na tokoch známych riek - napokon, ani Bratislava nie je výnimkou. A je fajn mať všelijaké riečne parky a nábrežné vilky, veď výhľad priamo na vodnú hladinu je na nezaplatenie. Čo však v prípade, že tú hladinu budete mať až príliš blízko vašich okien? Záplavy nemajú ani u nás klesajúcu tendenciu, skôr naopak. Riešením, ako sa im ubrániť, je postaviť si dom priamo na vode a klesajúca či stúpajúca hladina vás ďalej nemusí trápiť, pretože váš dom bude jednoducho vždy plávať na jej povrchu.

Samozrejme, apel na prednosti plávajúcich domov v súvislosti so zmenami životného prostredia znie (najmä z hľadiska marketingu) veľmi dobre. Treba však podotknúť, že bývanie v prístave má aj svoje riziká.

Taký veľkomestský prístav, to totiž nie je práve súkromná lagúna, a zobúdzanie zvukom lodných sirén by ste asi radšej oželeli. Čo teda s nežiaducimi ruchmi a zvukmi?

"Zvuky z prístavu môžu rušiť, ale jeho areál bude reštrukturalizovaný a prispôsobený na bývanie. V prístave sú aj nevyužívané miesta, kde sa hluku nemusíte obávať,“ presviedča Forster.

Jeden z ďalších dôležitých faktov o plávajúcich domoch je ten, že sú mobilné pomocou lodí, takže ich možno priviezť na ktorékoľvek miesto na svete. Teda napríklad aj do Bratislavy.

PÄŤ ROKOV NA HLADINE
Domy na vode našincom nie sú až také vzdialené, ako by sa mohlo zdať. Fanúšikom bývania na vode je aj bývalý slovenský hokejista a ex-tréner Slovana Bratislava Zdeno Cíger.

"Na hausbóte som býval päť rokov. Je to naozaj dobrý pocit, najmä, ak máte radi prírodu. Človek v dome na vode vlastne stále dovolenkuje,“ tvrdí Cíger. Po piatich rokoch však predsa len vodný dom na Jaroveckom ramene opustil, nie však preto, že by sa mu život na hladine zunoval.

"Pre mňa tá lokalita stratila svoje čaro, keďže sa tam začalo stavať veľa hausbótov, pribudli korčuliari, bicyklisti... Pohybujem sa medzi mnohými ľuďmi, takže sa potrebujem odreagovať a mať svoj pokoj.“

Takže teraz vymenil Zdeno Cíger hausbót za drevenicu hneď vedľa lesa a vody a našiel pre seba to najideálnejšie riešenie.

TAJOMSTVO JE V PONTÓNE
Ak si nájdete vhodnú lokalitu a chcete si vyskúšať celoročné dovolenkovanie, na záver prikladáme ešte jednu z najdôležitejších informácií - cenu. Tá sa pohybuje prekvapivo nízko, najmä, ak si ju porovnáte s reáliami bežného slovenského realitného trhu. Cena za plávajúci dom s najmenším vybavením sa začína na hranici 200-tisíc eur (a zhora, samozrejme, ohraničená nie je). To, že sumy nesiahajú do závratných výšok, má svoj prozaický dôvod: na vode nepotrebujete oceľové základy, stačí dostatočne pevný pontón. Čo je z hľadiska nákladov plus, z hľadiska vývoja plávajúcich domov bol skôr prekážkou.

"Realizácia týchto domov trvala dlhé roky, pretože vývoj pontónu a konštrukciu sme museli do detailov premyslieť, aby sme dokázali vyvinúť najoptimálnejší systém,“ hovorí Forster.

Ani ten najoptimálnejší systém však pre vás nemusí byť najoptimálnejším riešením (možno nakoniec tiež uprednostníte drevenicu pri vode), ale ak máte blízko k prírode, dizajnu a pokoju a, naopak, ďaleko ku klasickým obytným štvrtiam, domy na vode môžu byť pre vás palubným lístkom na celoročnú dovolenku.

menuLevel = 2, menuRoute = style/uhol-pohladu, menuAlias = uhol-pohladu, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 09:50