StoryEditor

Šport pre vyvolených. Aj pre tých menej

24.02.2010, 23:00

Šport aristokratov? Kdeže. Pólo hráva aj indická chudoba.


Ihriskom sa ženú jazdci. Kopytá víria sneh, zabárajú sa a koňom z nozdier unikajú obláčiky pary. Muži na konských chrbtoch sa nebezpečne nakláňajú, snažiac sa trafiť drevenou palicou lenivú loptu a dopraviť ju do súperovej bránky. Tak vyzerá jazdecké pólo na snehu. Prvý februárový víkend malo slovenskú premiéru na zamrznutej hladine Štrbského Plesa vo Vysokých Tatrách.

Na tráve i na snehu
Hokej na koňoch, ako sa mu zvykne hovoriť, je považovaný za najstaršiu i najrýchlejšiu kolektívnu hru. Ak sa hrá na tráve. Na snehu je pólo pomalšie a vyčerpávajúcejšie. Sneh brzdí kone, spomaľuje loptu a hráči ich musia meniť viackrát za zápas, aby ich neuštvali. Napriek tomu nestráca eleganciu, dynamiku a je obrazom dokonalej súhry človeka so zvieraťom.
Na snehu sa hráva na zamrznutých horských jazerách vo vychýrených svetových zimných strediskách. V severoamerickom Aspene, v rakúskom Kitzbüheli, v švajčiarskom Saint Moritzi či na Lagu Misurina v talianskych Dolomitoch. Najnovšie sa do elitného klubu ihrísk na snehu zaradilo aj Štrbské Pleso. S kulisou tatranských štítov v pozadí a so zázemím luxusného hotela Kempinski je na to ako stvorené.

Tatry v elitnom klube
"Nápad usporiadať turnaj vznikol niekedy na jeseň, keď sme uvažovali, ako pritiahnuť do Tatier niečo výnimočné, čo by tu zotrvalo. Spočiatku sme plánovali ples, ale nakoniec zvíťazilo pólo. Inšpirovali sme sa práve zamrznutým jazerom v Saint Moritzi, kde je podobné prostredie,“ vysvetľuje spolumajiteľ finančnej skupiny J&T Patrik Tkáč, ktorá podujatie prostredníctvom svojej banky zorganizovala.
Turnaj odohrali štyri družstvá, tvorené zo slovenských i zahraničných hráčov. Šesť zápasov, vrátane finálového, na ktorých sa vystriedalo asi šesťdesiat koní, sledovalo počas troch dní viac ako desaťtisíc divákov.
"Atmosféra bola skvelá, hralo sa mi dobre, no terén bol náročný pre kone i hráčov,“ hodnotí svoje účinkovanie vo víťaznom tíme Vincent Sagart. Slovák už dvadsať rokov žijúci v Spojených štátoch sa pólu venuje intenzívne a považuje ho za určitý spôsob života. " V Európe som hral po prvý raz a hneď na snehu,“ dodáva s úsmevom.

Pólo hrajú i chudobní
Spoločenskú váhu tatranského turnaja zvýraznilo viac ako tisíc významných hostí, medzi ktorými nechýbala špička slovenského a českého biznisu. Koncentrácia majetných bola počas dvoch dní na Štrbskom Plese široko-ďaleko najvyššia v celom bývalom Československu. Nechýbali drahé autá, exkluzívne róby, dobré jedlo a pitie, čo k jazdeckým športom akosi tradične patrí. Aj keď sa hovorí, že pólo je hrou aristokratov, dlho sa mu venoval napríklad anglický princ Charles a teraz jeho dvaja synovia, nemusí to vždy a všade platiť. V himalájskom štáte Ladakh je pólo ľudovou hrou chudobných. Takmer v každej dedine je ihrisko, na ktorom sa preháňajú na koňoch za loptou dospelí, ale často i deti. Práve z Indie sa pólo rozšírilo do sveta, dobylo Britské ostrovy a Európu, sever i juh Ameriky a v Argentíne sa stalo národným športom.

Pólo na Slovensku
Slovensko má iba zopár registrovaných hráčov a takmer žiadne zázemie pre pólo. Aj preto hrali na tatranskom turnaji zmiešané družstvá s hráčmi z Poľska, zo Španielska, z Francúzska či zo Švajčiarska. Slovenskému pólu v začiatkoch veľmi pomohli argentínski špecialisti. Prvé pokusy s hrou začali pred piatimi rokmi, keď bola založená Slovenská asociácia jazdeckého póla (SAPR). O dva roky neskôr vznikol 1. polo Klub Bratislava 1888, ktorý sa prihlásil k tradícii póla z čias monarchie a každoročne usporadúva neďaleko Viedne pri zámku Ebreichsdorf medzinárodný turnaj Polo Slovakia Open. Tu našli slovenskí pólisti svoje dočasné zázemie, kým nebudú mať vlastné ihrisko. Asi štvorhektárová plocha musí mať presne stanovené parametre a špeciálne upravovanú trávu.

Musí vás to chytiť
"Snažíme sa, aby u nás ihrisko vzniklo, nechceme však vytvárať provizórne podmienky,“ hovorí Peter Godányi, jeden zo zakladajúcich členov klubu a zarytých prívržencov póla. O hru sa začal zaujímať po skončení kariéry parkúrového jazdca. Koňom sa venuje od trinástich rokov. Pólo je podľa neho náročné na čas, ale na rozdiel od iných jazdeckých disciplín si nevyžaduje sústavný tréning a je zábavné. Tiež nie je pravda, že je iba pre bohatých. Najdôležitejšie je podľa pólistov nadšenie, láska a úcta ku koňom a aby to človeka chytilo za srdce. K tomu ešte potrebuje dobrú fyzickú prípravu a koordináciu pohybov. Svoju úroveň potom prispôsobí finančným možnostiam. "Poradíme a pomôžeme každému, kto sa chce pólu seriózne venovať,“ dodáva Godányi.

Hra i pre ženy
Je to šport pre obe pohlavia, bez obmedzenia veku. V exhibičných zápasoch a turnajoch hrávajú spolu muži aj ženy.
Každý zápas póla je i spoločenskou udalosťou. Je však mylná predstava, že ide iba o predvádzanie sa smotánky. Zápasy sú udalosťou, kam si chodia oddýchnuť celé rodiny. V Anglicku je to typický šport s relaxom v prírode. V Argentíne zasa vážne a veľmi populárne zápolenie najlepších hráčov sveta. Pólo je nabité emóciami, tvrdia jeho vyznávači. Môže sa pri ňom ľubovoľne povzbudzovať, a preto sa najčastejšie prirovnáva k hokeju. Najznámejšou slovenskou ženskou hráčkou je bývalá profesionálna tenistka Henrieta Nagyová. Pólo jej učarovalo i preto, že má výborný úder a bez problémov triafa loptičku, kam chce. "Spolu s tenisom je to moja záľuba číslo jeden,“ vyznáva sa Nagyová.

Neobyčajné kone
Bez špeciálne vycvičených a vyšľachtených koní by sa pólo nemohlo hrať. Na nich je väčšina výkonu i hráčskeho umenia v súzvuku s jazdcom. "Musí mať vytrvalosť, rýchlosť i obratnosť. Je to akoby spojenie šprintéra s maratóncom,“ porovnáva Vincent Sagart. Rasa používaná v póle vznikla krížením argentínskych kreolských koní a anglických plnokrvníkov. Takýto kôň musí byť schopný zastaviť sa z plného cvalu, otočiť o stoosemdesiat stupňov a v plnej rýchlosti vyraziť do akéhokoľvek smeru. Žriebätá sú odmalička privykané na beh za loptou, aby získali odvahu a silné svalstvo. Hráč zasa musí zvládať jazdecké umenie, cit pre rovnováhu a bezpečný posed. K tomu potrebuje dobré oko pre správnu trefu a silný i presný úder. Spočiatku sa údery a ovládanie palice trénujú na figuríne koňa a až potom nasleduje skutočná hra. Aj preto sú kone také drahé a ich cena sa šplhá k desiatkam tisíc eur.

Dejiny póla
Dnešné pólo sa vyvinulo z jazdeckých hier stredoázijských pastierov, ktorí ho hrali už pred viac ako dvetisíc rokmi. Peržania volali hru chaguan (palička), ale jej súčasný názov je odvodený od tibetského slova pulu, čo je názov koreňa používaného na výrobu tradičnej loptičky. Najstaršie záznamy o póle sa vzťahujú k Alexandrovi Veľkému a perzskému kráľovi Dáriovi. Hra sa v určitom období hrala po celom východe. Znovu ju vzkriesili anglickí plantážnici v Indii, kam sa dostala z Číny a zo strednej Ázie. V polovici devätnásteho storočia bol založený v meste Silchar najstarší polo klub na svete. Hra sa potom vďaka vojenským úradníkom dostala do Anglicka a rýchlo sa stala veľmi populárnou. Hurlingham Club v Londýne sa stal baštou anglického póla, vydal prvé pravidlá, zorganizoval prvé turnaje a položil základ chovu špeciálnych koní.

menuLevel = 2, menuRoute = style/uhol-pohladu, menuAlias = uhol-pohladu, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 20:40