StoryEditor

Podľa expertov neznamená iPhone 7 žiadnu revolúciu, tú má priniesť až rad 8

26.06.2017, 17:48
Autor:
ČTKČTK
Firma Apple dlhodobo patrí k hlavným hráčom na poli počítačového priemyslu.

Telefóny iPhone sú kľúčovým produktom firmy a na tržbách najhodnotnejšej spoločnosti sveta sa podieľajú viac ako polovičným podielom. Prvá generácia iPhonu bola verejnosti predstavená v januári 2007 a v USA sa začala predávať o pár mesiacov neskôr, 29. júna 2007.

(Ne)šťastné začiatky

Vzhľadom k predajným úspechom iPhonu si už asi málokto spomenie, že prvá skúsenosť kalifornskej spoločnosti Apple s trhom mobilných telefónov nebola príliš šťastná. V roku 2004 sa firma spojila s tradičným výrobcom mobilov, americkou Motorolou a spoločne uviedli na trh Motorolu ROKR E1.

Išlo o tuctový model, ktorý sa od záplavy podobných mobilov odlišoval vlastne len prístupom do applovského internetového obchodu s hudbou. Mobil nezaujal a jeho predaj tomu zodpovedal.

Aj napriek tomuto neúspechu sa Apple plánov na vlastný mobil nevzdal. Z prvotného zaváhania si však odniesol poučenie, že ak chce uspieť, bude musieť prísť s výrobkom, ktorý sa od konkurencie radikálne líši.

Očakávania zákazníkov, spojené s novým produktom boli značné a ich zvedavosť podnecoval aj fakt, že firma si všetky informácie o ňom poctivo strážila. Už niekoľko mesiacov pred tým, než bol iPhone oficiálne predstavený, sa internetom šírili špekuláciami o tom, akými funkciami bude prístroj disponovať a hlavne, ako bude vyzerať.

Prvá generácia iPhonu

Prekvapila predovšetkým tým, že na čelnej strane prístroja bolo iba jedno jediné tlačidlo. Celé ovládanie totiž stálo len prostredníctvom dotykovej obrazovky. iPhone navyše dokázal reagovať aj na dotyk viacerými prstami naraz, takže napríklad zväčšenie obrázku sa vykonávalo jednoduchým roztiahnutím palca a ukazováka.

Bola to drobnosť, ale prinajmenšom vo svojej dobe to bolo veľmi efektné. S nasledujúcimi generáciami prišli ďalšie nové technológie, ako​​​​ podpora 3G dátových prenosov, či spustenie obchodu App Store.

Zlomom bol dizajn iPhonu 4, ktorý bol rekordne štíhly a zároveň hranatý. Míľnikom bol september 2014, kedy boli predstavené verzie 6 a 6 Plus s rozdielnou veľkosťou, pričom väčší z oboch modelov mal obrazovku s uhlopriečkou 5,5 palca.

YouTube

Podľa expertov neznamená aktuálny iPhone 7, ktorý bol predstavený vlani v septembri, žiadnu revolúciu, tu má priniesť až rad, ktorý by mohol odstať označenie iPhone 8. 

iPhone aj napriek počiatočnému úspechu a rozšíreniu nebol prvým smartfónom na trhu. Už dávno pred ním to skúšali iní výrobcovia, ktorí ale nedokázali vyrobiť jednoduchý systém pre všetkých. Smartfóny bola v roku 2007 skôr symbolom technicky zdatných ľudí, nie bežných používateľov. Samozrejmosťou je, že svoj podiel na tom mal aj tradične prepracovaný marketing firmy Apple, ktorý z výrobkov dokáže urobiť neodmysliteľnú súčasť moderného životného štýlu.

Faktor úspechu iPhonu 

Po 10 rokoch ale kúzlo telefónu vyprchá. Apple v druhom finančnom štvrťroku 2017 síce zvýšili tržby aj zisk o takmer päť percent, no ​opäť zaznamenal pokles predaja telefónov. A nie je to po prvýkrát, čo predaj iPhonov stagnuje. Konkurencia je dnes omnoho silnejšia.

O menšiu revolúciu by sa mal postarať až nový model, ktorý by mal podľa odhadov prísť už tento rok v septembri. Očakáva sa displej, ktorý bude prekrývať takmer celú prednú časť, navyše by mal integrovať v sebe aj samotnú čítačku odtlačkov prstov. Samozrejmosťou je už lepší fotoaparát, vyšší výkon a systém iOS s viacerými novinkami. 

​Bola to drobnosť, ale prinajmenšom vo svojej dobe to bolo veľmi efektné. S nasledujúcimi generáciami, ku ktorým medzi hlavné vylepšenia patrila podpora 3G dátových prenosov, Apple spustil App Store.

Zlomom bol dizajn iPhonu 4, ktorý bol rekordne štíhly a zároveň hranatý. Míľnikom bol september 2014, kedy boli predstavené verzie 6 a 6 Plus s rozdielnou veľkosťou, pričom väčší z oboch modelov mal obrazovku s uhlopriečkou 5,5 palca.

Podľa expertov neznamená aktuálny iPhone 7, ktorý bol predstavený vlani v septembri, žiadnu revolúciu, tu má priniesť až rad 8. Konkurenciu pre iPhone 7 predstavujú značky Samsung, LG alebo Huawei.

Pravdou je, že iPhone nebol ani zďaleka prvým mobilom s otvoreným operačným systémom, teda takzvaným smartfónom. Už niekoľko rokov pred operačným systémom iOS, na ktorom je iPhone založený, kraľovali svetu smartfónov operačné systémy Symbian a Windows Mobile.

Napriek pomerne vysokej cenu a napriek určitým funkčným obmedzeniam sa iPhonu podarilo preraziť. Svoj podiel na tom určite mal tradične prepracovaný marketing firmy Apple, ktorý z výrobkov dokáže urobiť neodmysliteľnú súčasť moderného životného štýlu.

Faktor úspechu iPhonu

Zavedenie inteligentných telefónov dovtedy cielili výrobcovia na technických fajnšmekrov, ktorým nevadil niekedy trochu komplikovanejší spôsob práce s týmito zariadeniami.

Apple naopak svoj telefón navrhol tak, aby bol prístupný aj pre masového používateľa, pre ktorého je intuitívne ovládanie dôležitejšie než možnosť experimentovať s nastavením najrôznejších funkcií.

Apple v druhom finančnom štvrťroku zvýšil tržby aj zisk o takmer päť percent. Zaznamenal však prekvapivý pokles predaja telefónov iPhone. Firma oznámila, že jej čistý zisk v štvrťroku, ktorý sa skončil 1. apríla, stúpol na 11,03 miliardy dolárov (vyše 10,11 miliárd eur) z 9,4 miliardy eur pred rokom.

Predalo sa ale iba 50,76 milióna telefónov iPhone v porovnaní s 51,19 milióna spred roka. Úspech slávi Apple na poli spotrebnej elektroniky tiež s prehrávačom iPod, ktorý mal premiéru v roku 2001 alebo tabletom iPad (od roku 2010), ktorý vypĺňa medzeru medzi laptopmi a smartfónmi.

01 - Modified: 2024-04-23 09:51:18 - Feat.: - Title: Predaj iPhonov v Číne klesol najviac od pandémie covidu. Spadol až na tretie miesto 02 - Modified: 2024-04-23 06:00:00 - Feat.: - Title: Toto so svojím iPhonom robí úplne každý. Vskutočnosti si však ničíš mobil aj batériu, potvrdzuje to aj samotný Apple 03 - Modified: 2024-04-15 07:30:02 - Feat.: - Title: Predaj iPhonov klesá. Apple zaostáva v predajoch smartfónov za Samsungom 04 - Modified: 2024-04-12 20:19:13 - Feat.: - Title: Sledovanie súkromných rozhovorov vládou je realitou. Americký zákon dáva moc tajným službám 05 - Modified: 2024-04-12 14:37:00 - Feat.: - Title: Apple musí čeliť žalobe o 785 miliónov libier kvôli poplatkom v App Store
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 07:01