Slovenský drevený počítačFacebook/Xerry Slovensko
StoryEditor

Slováci vyrobili drevený počítač. Reportáž o nich obletela svet

06.06.2017, 20:12
Autor:
TASRTASR

Príbeh známeho projektu dreveného počítača Xerry z mesta pod Urpínom, ktorý sa vyvíja a vyrába v Banskobystrickom kraji, zaujal svet. Spoluzakladateľom a tvorcom tohto skvostu je startup líder Banskej Bystrice Martin Pechovský, ktorý podobným nápadom pomáha s realizáciou v celom kraji.

Že sa o drevenom počítači dozvedeli v zahraničí, to už je práca banskobystrickej televíznej redaktorky verejnoprávnej RTVS Martiny Kvačkajovej. Prestížne ocenenie "Special Award for Citizenship Co-Production" za svoju reportáž si bola prevziať na Azorských ostrovoch v Portugalsku.

V celosvetovej súťaži reportáží Circom Prix 2017 súťažilo celkovo 23 krajín v desiatich kategóriách, ku ktorým pridali aj špeciálne ocenenie. "Cena Circom Prix má pre mňa veľký význam najmä preto, že v porote súťaže sedela celosvetová špička televíznej brandže z celej Európy, vrátane programových pracovníkov BBC. Zaujala ich téma, spôsob spracovania, strih, kompozícia záberov. Sú to detailisti a perfekcionisti. Ocenenie na najvyššej úrovni - High Level - je pre mňa zároveň obrovskou motiváciou do budúcnosti," konštatovala na margo ocenenia Kvačkajová.

"Spomínam si, ako mi zavolala, že ju zaujal náš projekt a či by mohla zdokumentovať náš príbeh. Spomínam si aj na to, ako som jej hovoril, že miestni remeselníci a časť nášho tímu môže byť problém, no po správnej motivácii sa všetko podarilo a vypálilo to naozaj nad moje očakávania. Som rád, že máme takých šikovných ľudí," reagoval Pechovský.

01 - Modified: 2016-10-31 12:08:33 - Feat.: - Title: Slováci vytvorili unikát. Drevený počítač konkuruje Applu
menuLevel = 2, menuRoute = science/nove-technologie, menuAlias = nove-technologie, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
17. apríl 2024 00:53