Luděk Vokáč, iDnes.cz
StoryEditor

Vyriešili najväčší problém smartfónov. Dobijú batériu za 20 minút

02.03.2017, 09:20
Technológia Super mCharge sľubuje neobvykle rýchle dobitie batérií. Má to však jeden háčik.

Čínska značka Meizu od začiatku budila pozornosť tým, že jej prvé smartfóny boli nápadne podobné iPhonu. A tejto podobnosti sa firma drží aj pri prototype prístroja vybaveného novou technológiou Super mCharge. Tá sľubuje, že sa mobil za 10 minút nabije na 60 percent kapacity a za 20 minút je nabitý naplno.

Aj keď sa technológie batérií neustále zlepšujú a do vcelku kompaktných tiel smartfónov dokážu výrobcovia napchať oveľa výkonnejšiu batériu než v minulosti, stále nie je výdrž pre mnohých užívateľov dostatočná. Firmy tak skúšajú rôzne triky, od bezdrôtového dobíjania, ktoré umožňuje telefón dobíjať ľahko bez väčšej pozornosti užívateľa, až po rýchle dobíjanie, ktoré sľubuje nabiť telefón na niekoľko hodín prevádzky doslova za pár minút. Ale ani to zatiaľ nestačí.

Ale spoločnosť Meizu možno celý tento problém s nabíjaním vyriešila. Technológia Super mCharge totiž sľubuje také rýchle nabíjanie, že aj kratučké pripojenie na nabíjačku dodá telefónu dosť energie na dlhý čas prevádzky. Konkrétne Meizu sľubuje 60 percent za 10 minút a 100 percent za skvelých dvadsať minút.

Má to samozrejme háčik: k takému nabíjaniu nemožno použiť akúkoľvek nabíjačku, ale treba takú, ktorá bude v balení dodávaná s telefónom. Tá je schopná dobíjať telefón jednosmerným prúdom až 5 A pri napätí 11 V, čo predstavuje výkon 55 W. To je viac ako dvojnásobok toho, čo zvládnu niektoré telefóny iných značiek. S nabíjačkou sa bude dodávať aj špeciálne upravený USB kábel, ktorý má vyššie výkony zvládnuť.

Rýchle dobíjanie batérie často ničí, ale Meizu sľubuje, že v tomto prípade to tak nebude. Firma tvrdí, že po ôsmich stovkách týchto rýchlych nabíjacích cyklov bude mať batéria stále najmenej 80 percent pôvodnej kapacity. Oných 800 cyklov pritom v praxi znamená viac ako dva roky prevádzky, pokiaľ teda počítame, že bude používateľ telefón dobíjať z vybitého stavu doplna každý deň. Meizu tiež uisťuje, že rýchle nabíjanie nie je nebezpečné z hľadiska dosahovaných teplôt - batéria by sa mala zahriať maximálne na 39 stupňov Celzia a kovové telo telefónu (aspoň v prípade prototypu) by malo pomôcť s rýchlym odvodom tepla.

Jediným problémom je tak dostupnosť novej technológie. Meizu priznáva, že pre sériovú výrobu nebude pripravená skôr ako asi za rok, takže si na extrémne rýchlo nabitý telefón ešte budeme musieť počkať. Uvidíme, či Meizu túto technológiu zabuduje do prístroja, ktorý sa bude rôznym iPhonom podobať menej než prezentovaný prototyp.

01 - Modified: 2024-04-17 05:30:00 - Feat.: - Title: Google sprístupnil prvú verejnú beta verziu nového Androidu. Aké zmeny a novinky prináša Android 15? 02 - Modified: 2024-04-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Vyklápací smartfón, ktorý stojí polovicu ceny Z Flipu od Samsungu? Áno, ale nákup nebude jednoduchý 03 - Modified: 2024-04-09 22:00:00 - Feat.: - Title: Toto sú najpredávanejšie telefóny všetkých čias. Vládne im roky sa trápiaca značka 04 - Modified: 2024-04-03 05:58:18 - Feat.: - Title: Spolupráca s Leicou sa vyplatila. Kompaktná vlajková loď z Číny ale dokáže viac ako len fotiť 05 - Modified: 2024-03-29 11:00:00 - Feat.: - Title: Nabitú strednú triedu dopĺňa čínska novinka. Láka takmer bezrámčekovým displejom a fotografickou výbavou
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 06:14