StoryEditor

Najlepší telefón pre biznis? BlackBerry to skúša so špičkovým smartfónom

26.02.2017, 14:29
Kanadské Blackberry, ktoré ste poznali, je mŕtve. Princíp novinky však zostáva rovnaký - hardvérová klávesnica a bezpečnosť.

Aktuálne v španielskej Barcelone prebieha mobilný veľtrh MWC, ktorého sa zúčastnia tisíce spoločností, no najväčšiu pozornosť majú mobilní výrobcovia. A práve Blackberry tu ukázalo svoj najnovší model, ktorý deklaruje, že síce sa pozadie tejto značky zmenilo, no princíp jej fungovania nie. 

BlackBerry, ktoré ste doteraz poznali, skončilo. Výrobu telefónov nadobro odpísalo a venovať sa chce len softvéru. Práva a licenciu na výrobu telefónov predalo, a to konkrétne spoločnosti TCL Communications. Teda už telefóny nevyrába, nedistribuuje a ani nepredáva kanadská firma ako doteraz.

TCL je čínska spoločnosť, ktorá si odkúpila práva. Niečo podobná zažila Nokia. Tú vlastní fínska spoločnosť HMD, ktorá má navyše dnes, 26. februára, veľkú tlačovú konferenciu. 

TCL Communications nie je ale úplne nováčik vo svete telefónov. Vyrába aktuálne smartfóny značky Alcatel, ktoré pred rokmi vyrábali Francúzi. 

Jediný a najlepší

A aké je nové BlackBerry. V skutočnosti to bude ten najlepší telefón na trhu. Teda s malým prívlastkom. V kategórii s hardvérovou klávesnicou. Nikto iný totiž do tejto kategórie s tak vyspelým modelom nejde. 

Otázkou tak zostáva, či vôbec niekto taký telefón potrebuje, no ťažko sa dá predpokladať, že by nikoho nezaujal. Nová vlajková loď dostala názov BlackBerry KEYone a používa (podľa výrobcu) najbezpečnejšiu verziu operačného systému Android. Ten je navyše v najnovšej verzii 7.1.

QWERTY klávesnica telefónu sa nevysúva ako pri modeli PRIV, je plne dotyková (môže slúžiť ako touchpad) a navyše každý kláves je programovateľný. Viete si tak nastaviť okamžité skratky ku rôznym aplikáciam. 

Výrobca našťastie myslel na trend biometrickej ochrany, tak v medzerníku je navyše aj čítačka odtlačkov prstov. BlackBerry dodáva do telefónu BBM Messenger, šikovný BlackBerry Hub na správu celej komunikácie či aplikáciu DTEK, ktorá chráni a monitoruje telefón a všetko, čo sa deje na jeho pozadí. 

Práve bezpečnosť, rovnako ako v minulosti, má byť silným prvkom nového telefónu. BlackBerry KEYone ďalej používa 4,5 palcovú obrazovku, ktorá má netypický pomer strán 3:2 s rozlíšením 1 620 x 1 080 bodov. 

Procesor nepatrí medzi top kategóriu, no zastupuje vyššiu strednú triedu. Výrobca použil model Snapdragon 625. Operačná pamäť RAM má 3 GB, vnútorné úložisko zase len 32 GB. Dá sa však rozšíriť microSD kartami. 

Zaujímavosťou bude však použitie 3 505 mAh batérie, ktorá je s historicky najvyššou kapacitou v BlackBerry telefóne. Jeden deň jednoducho musí bez akýchkoľvek problémov smartfón prekonať. Pri menej náročnom používaní aj dva. Samozrejmosťou bude rýchle nabíjanie. 

Výrobca použil pri stavbe telefónu sklo, kov a plast. Zadná strana má špeciálnu textúru, vďaka ktorej by sa mal smartfón lepšie držať pri písaní v rukách. Praktický doplnok. Použitý fotoaparát má 12 Mpx, predný 8 Mpx. 

Hlavný čip dodáva do telefónu Sony, čiže výsledky by mali byť minimálne nadpriemerné. Selfie-kamera má zas širokouhlý objektív. 

Reuters

Telefón pre pár ľudí na trhu

Nové Blackberry je tak po dizajnovej stránke mimoriadne atraktívny telefón. Navyše má slušnú výbavu a vyspelú bezpečnosť. Celkovo je to krok správnym smerom, ktorý však narazí na realitu. 

Len veľmi málo ľudí potrebuje smartfón s klávesnicou, ktorý má netypický rozmer obrazovky a cenou bude, žiaľ, v kategórii tých najdrahších. Hoci parametrami na nich mať nebude. KEYone totiž bude v predaji za približne 600 eur. 

BlackBerry tak vyrobila vynikajúci telefón pre biznis s ohľadom na bezpečnosť, no bohužiaľ, na bežnom trhu s veľkou pravdepodobnosťou neuspeje. Čo môže výrazne skomplikovať budúcnosť „novej“ značky.    

01 - Modified: 2022-02-13 10:01:11 - Feat.: - Title: Retro recenzia: Pozrite si netradičný telefón. Legendárna firma už skončila s jeho podporou 02 - Modified: 2022-02-03 09:06:05 - Feat.: - Title: Koniec jednej éry. BlackBerry necháva časť svojich mobilov napospas osudu 03 - Modified: 2022-01-03 13:30:46 - Feat.: - Title: Kedysi im patrila významná časť trhu. Čo sa stalo s BlackBerry? 04 - Modified: 2021-02-15 10:49:58 - Feat.: - Title: BlackBerry chystá nový smartfón. Typická klávesnica má byť samozrejmosťou 05 - Modified: 2020-08-19 21:38:22 - Feat.: - Title: BlackBerry ohlasuje návrat. Chýbať mu nebude typická črta
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 00:22