Sci-fi vlak bez rušňovodičaRhätische Bahn, Swiss Image
StoryEditor

Česi chystajú revolúciu. Sci-fi vlaky, ktoré budú jazdiť bez rušňovodičov

05.01.2017, 23:00
Autor:
jsjs
Prvé spoje majú byť v teréne vyskúšané do troch rokov.

Výrobca železničnej zabezpečovacej techniky AŽD Praha začal vyvíjať systém, ktorý by na regionálnych tratiach nahradil rušňovodiča.

Prvé spoje chce v teréne vyskúšať do troch rokov. Rušňovodiči taký nápad považujú za vtip.

"Chceme do roku 2020 vyvinúť systém, vďaka ktorému budú vlaky na regionálnych tratiach jazdiť bez rušňovodičov. Tento systém bude mať plnú integritu bezpečnosti a bude vedieť reagovať na možné nebezpečenstvá na priecestiach, ale aj na tratiach," povedal generálny riaditeľ AŽD Praha Zdeněk Chrdle v rozhovore pre interný firemný časopis AŽDinfo.

Skúšobné laboratórium pod holým nebom

AŽD chce na testovanie systému využiť dve regionálne trate, ktoré kúpila od Správy železničnej dopravnej cesty (SŽDC), a to Kopidlno - Dolní Bousov na rozhraní Stredočeského a Královéhradeckého kraja a Čížkovice - Obrnice v Ústeckom kraji.

"Napĺňa sa tak naša vízia, mať skúšobné laboratórium pod šírim nebom," dodal Chrdle.

O vlaku bez rušňovodiča sa hovorí niekoľko rokov, v zahraničí zatiaľ bez nich jazdia ale len súpravy metra alebo prímestské vlaky väčšinou na uzavretých tratiach.

Na šírych tratiach vlaky bez rušňovodičov doteraz nejazdia.

Deutsche Bahn vlani oznámila, že pracuje na vývoji samoriaditeľných vlakov, aby eliminovali dopady častých štrajkov nemeckých rušňovodičov.

Ľudia v odbore sú k tomuto plánu ale značne skeptickí.

"Príde mi to skôr ako z nejakého silvestrovského čísla. Možno niekde v metre si to dokážem predstaviť, ale určite nie na regionálnej trati," hovorí rušňovodič Jindřich Hlas.

Snímač na priecestiach

Spoločnosť AŽD Praha na otázky idnes.cz potvrdila, že na vývoji vlakov bez strojvodcu skutočne pracuje.

"Vývoj nadväzuje na už overené alebo overované systémy našej spoločnosti v metre a železničných tratiach. Systém bude doplnený špeciálnym riadiacim systémom MSV elektronika a doplnený senzormi a špeciálnymi kamerami s vysokou rozlišovacou schopnosťou," uviedol Chrdle.

Firma si podľa neho vybrala regionálne trate zámerne kvôli slabšej prevádzke a jednoduchšiemu riadeniu.

Nový systém by mal podľa Chrdleho reagovať aj na prekážky na trati alebo na vodičov, ktorí vojdú na priecestie v čase, keď na ňom nemajú čo robiť.

"Už teraz skúšame v spolupráci so SŽDC systémami senzorov na priecestiach, ktoré zisťujú, či na priecestí nie je prekážka, a systém reakcie na vozidlo a s týmto riešením počítame aj v tomto prípade," dodal Chrdle.

Pre AŽD je hľadanie nového systému dôležité aj z biznisového dôvodu.

Firma mala v posledných rokoch od SŽDC dostatok zákaziek kvôli rozsiahlej modernizácii tratí a obmene zabezpečovacieho zariadenia. Po ich dokončení jej ale začínajú tržby klesať.

01 - Modified: 2024-04-11 22:12:57 - Feat.: - Title: Do tratí pri Bratislave pôjdu milióny. Vlaky na východ ušetria minúty a bude ich viac 02 - Modified: 2024-04-03 13:15:01 - Feat.: - Title: ZSSK a odborári sa dohodli. Kolektívnu zmluvu predĺžia do roku 2028, priniesť má lepšie pracovné podmienky 03 - Modified: 2024-03-30 10:22:02 - Feat.: - Title: Železnice trápi nedostatok zamestnancov. Chýbajú najmä rušňovodiči, nových chce vychovať škola v Martine 04 - Modified: 2024-03-28 21:44:44 - Feat.: - Title: Grécky parlament zamietol návrh na vyslovenie nedôvery vláde po vlakovej nehode. Mala manipulovať vyšetrovanie 05 - Modified: 2024-03-19 08:35:26 - Feat.: - Title: Firma vlastní dvesto zamrznutých mŕtvol, z toho polovica sú len odrezané hlavy. V kryokomore čaká na oživenie aj jej samotný zakladateľ
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 08:38