Zatiaľ najpopulárnejší model od Apple. Z každého sa ich predalo viac ako 100 miliónov kusov.Reuters
StoryEditor

František Kvarda: Prečo rok 2017 bude #cool

26.12.2016, 23:00

Rok 2016 pre digi nadšencov práve najšťastnejší nebol. Aspoň pre tých, ktorí žijú mobilnými technológiami. Buď sa báli toho, že im vo vrecku vybuchne nový Samsung Galaxy Note (ak nie, tak ich s ním minimálne vykážu z paluby lietadla), alebo boli sklamaní (iba vnútorne, navonok to z hrdosti znať nedali) z noviniek od Applu, ktoré boli skôr evolučné ako revolučné. Posledný – už skutočne ohrozený druh – zas zapálil sviečku na hrobe brandu Blackberry.

Nuž, v roku 2017 azda svitne na lepšie časy. Väčšina z IT-pro ľudí pokojne staví svoj ročný plat na to, že nový iPhone 8 už skutočne revolučným bude. A oplatí sa naň čakať. Otázkou ostáva, ako sa s tým vysporiada androidová konkurencia na čele so Samsungom, ktorý koncom roka začal do servisu zvolávať ešte aj práčky. Míňať tlačiarenskú čerň na riadky o Blackberry nemá význam.

Po Novom roku teda bude lepšie. iPhonistom určite. V každom prípade však nie Rusom. Žiaľ, aj sem je nutné zapliesť politiku. Ešte v novembri sa objavili prvé kuvičie hlasy o možnom zákaze LinkedInu (tie sa ešte koncom novembra potvrdili) či dokonca Facebooku zo strany Kremľa. Niet veľa dôvodov pochybovať o tom, že Putin sa v politike sociálnych sietí nakoniec inšpiruje čínskym vzorom.

Jedna vec je pečiatka „Ban“ či „Restricted“, druhá „Regulated“. Práve na ňu sa môžu v roku 2017 tešiť v čoraz väčšom počte krajín – vrátane Slovenska – služby zdieľanej ekonomiky. Áno, Uber aj AirBnB treba regulovať a v rámci hraníc Únie spoločne, striktne, no zároveň férovo. Lebo zdieľaná ekonomika je esenciou tejto doby.

Ale – stále sa pohybujeme v kontúrach ubytovania a pseudotaxíkov. Nie, synonymom „Shared Economy 2017“ určite nebudú zdieľané autá. Nech by sme chceli byť akokoľvek optimistickí, ba či naivní, mnohými aktivistami a nadšencami dookola omieľaný car sharing úspech nedosiahne. Jedno auto, ktoré majú naivne zdieľať celé skupiny ľudí či rodín, je totiž stále iba iná forma MHD. Na Slovensku aj inde.

Skepsu ešte na chvíľu, v súvislosti s oblasťou auto-moto, zachovajme. A ostaňme iba doma. Vláda chystá premyslený systém dotácií na elektroautá a hybridy. Je taký premyslený, že ich kumulatívny počet možno o 12 mesiacov konečne presiahne magických tisíc kusov.

Nuž, len aby oných magických tisíc kusov neatakovala (hoci z opačnej strany) aj štatistika predaja niektorých printových médií. V roku 2016 sme sa rozlúčili s tlačeným Wirtschaftsblattom a The Independet. Ešte rok predtým by si to málokto trúfol naznačiť na akomkoľvek vážnejšom fóre. Ale stalo sa. Rok 2017 prinesie smrť aspoň jedného ďalšieho významného printového titulu. Napriek tomu, žiadna globálna - ani lokálna - smrť tlačených médií sa konať nebude.

V nadväznosti na problémy printu sa vynára otázka – čo ďalej s plateným obsahom na webe? Slovenské Piano je preč, dopredu sa tlačia vlastné riešenia vydavateľstiev. Aby sme boli trochu optimistickí, rok 2017 im môže priať. Aj Slováci sa postupne učia, že za obsah sa platí. A žiadne univerználne Piano na to netreba.

Čo na záver? #2017 bude doma aj vo svete ešte aj o #IoT, nových formátoch reklamy na #instagrame, pomaly sa prehlbujúcej únave z #clickbait článkov a čoraz viac prešpekulovanom #adblocku.

…ale nakoniec, bude to #cool rok.

Tento článok je súčasťou ročenky Svet 2017, ktorú pre vás pripravili Hospodárske noviny v spolupráci s The Economist. Chcete si prečítať všetky exkluzívne články z nej? Objednať si ju môžete TU.

01 - Modified: 2024-04-23 09:51:18 - Feat.: - Title: Predaj iPhonov v Číne klesol najviac od pandémie covidu. Spadol až na tretie miesto 02 - Modified: 2024-04-23 06:00:00 - Feat.: - Title: Toto so svojím iPhonom robí úplne každý. Vskutočnosti si však ničíš mobil aj batériu, potvrdzuje to aj samotný Apple 03 - Modified: 2024-04-15 11:24:33 - Feat.: - Title: Samsung získa od Spojených štátov miliardy dolárov, má rozšíriť závod na výrobu polovodičov v Texase 04 - Modified: 2024-04-15 07:30:02 - Feat.: - Title: Predaj iPhonov klesá. Apple zaostáva v predajoch smartfónov za Samsungom 05 - Modified: 2024-04-12 20:19:13 - Feat.: - Title: Sledovanie súkromných rozhovorov vládou je realitou. Americký zákon dáva moc tajným službám
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 20:18