StoryEditor

Ruský bloger testoval zákaz lovu pokémonov v chráme. Skončil vo väzení

03.09.2016, 15:00
Autor:
ČTKČTK

Súd v uralskom Jekaterinburgu vzal do väzby blogera, ktorého polícia zatkla po tom, čo sa na internete pochválil zábermi z lovu pokemonov v pravoslávnom chráme. Dvadsaťdvaročný mladík reagoval na varovanie v štátnej televízii, že za túto zábavu môže v Rusku hroziť až polmiliónová pokuta alebo až tri roky väzenia.

"To je úplná blbosť," vyhlásil Ruslan Sokolovskij a vyrazil do jedného z najväčších chrámov v Jekaterinburgu na lov, ktorý si na záver videá náramne pochvaľoval. O niečo neskôr mu však na dvere zabúchal policajti a odviedli ho na výsluch. Teraz v policajnej cele čaká, či súd schváli uvalenie väzby, ako informoval médiá jeho advokát. Na blogera, ktorého video s lovom pokemónov videlo takmer pol milióna divákov, si totiž posťažovali pravoslávni preláti.

Podľa obhajcu Stanislava Ilčenka je jeho klient obvinený podľa paragrafu postihujúci hanobenie viery. "Ruslan je samozrejme v šoku, až doteraz nemal čo do činenia so zákonom, dokonca sa nedopustil ani žiadneho priestupku," povedal. Dodal, že väzba by bola zjavne prehnaným a príliš prísnym opatreniam. Pokúsi sa tiež súd obmäkčiť argumentom, že sa Sokolovskij stará o invalidnú matku.

Súd v Jekaterinburgu však Sokolovského v sobotu do väzby poslal. "Zasadnutie sa odohralo za zatvorenými dverami, rozhodnutie bolo oznámené za neprítomnosti novinárov, do sály nevpustili ani fanúšikov Sokolovského," uviedla rozhlasová stanica Echo Moskvy. "Človeka by nemali súdiť za hlúposť, nevychovanosť a túžbu sa predviesť," poznamenal k prípadu starosta uralského mesta Jevgenij Rojzman. Hovorca oblastného policajného náčelníka Valerij Gorelych sa naopak nechal počuť, že "pokémonistov by nemali posielať do väzenia na tri, ale na najmenej päť rokov, aby si ďalší rozmysleli rúhať sa na svätých miestach".

"Chcel som poprieť myšlienku, že možno trestať za lov pokemónov v kostoloch. Zdalo sa mi to ako úplný nezmysel, nejaké tmárstva, pretože na to, aby ťa mohli zatvoriť, musíš naozaj niečo spáchať, a nie sa prejsť s inteligentným telefónom vo svätyni, kde som nijako nerušil a neprekážal," vysvetľoval novinárom svoj čin sám Sokolovskij, ešte než sa ocitol v policajnej cele.
Uisťoval tiež, že jeho počínanie nemá nič spoločné s punkerkami zo skupiny Pussy Riot, ktoré v moskovskom chráme vo februári 2012 usporiadali improvizovaný koncert namierený proti prezidentovi Vladimirovi Putinovi a niektoré z nich potom strávili skoro dva roky za mrežami.

Sokolovskij tvrdí, že by bolo "náramne hlúpe", keby ho uväznili za "žart", akokoľvek v Rusku momentálne vyčíňa "strašná klerikalizácia". Ešte v júni, kedy hra Pokémon Go ešte len začínala získavať na popularite, ruský zväz židovských obcí vyhlásil, že nemá námietky proti lovu virtuálnych príšeriek v synagógach. Petrohradská synagóga dokonca vyhlásila súťaž a najúspešnejšieho lovca odmenila flašou vína, samozrejme kóšer. "Pravoslávni predstavitelia naopak vidia v vreckových príšerkách japonského pôvodu nepriateľa," poznamenal server Newsru.com.

Hra Pokémon GO sa odohráva vo virtuálnom svete, ale prostredníctvom mobilných telefónov navádza hráčov na reálne miesta, kde zbierajú kultový animované postavičky. Je založená na princípe takzvanej rozšírenej reality, v rámci ktorej je skutočný svet prostredníctvom mobilného telefónu doplnený o virtuálne prvky.

01 - Modified: 2024-04-24 17:01:54 - Feat.: - Title: Putinovi nedochádzajú peniaze na financovanie vojny na Ukrajine. Dôležité je, čo príde po nej, vraví inštitút 02 - Modified: 2024-04-24 16:32:42 - Feat.: - Title: Rusi hlásia prielom na fronte. Ukrajinská chyba im prihrala kľúčové mesto 03 - Modified: 2024-04-24 14:03:56 - Feat.: - Title: Ako ovplyvnia Rusko rakety dlhšieho doletu pre Ukrajinu? Putinov hovorca hovorí, čo musí Kremeľ spraviť 04 - Modified: 2024-04-24 10:47:17 - Feat.: - Title: Ruská pravoslávna cirkev suspendovala kňaza, ktorý viedol omšu za Navaľného 05 - Modified: 2024-04-24 09:05:09 - Feat.: - Title: V obave skryl tvár, pravidelne sa sťahujú, aby ich Rusi nevypátrali. Viesť zbrojovku na Ukrajine je nebezpečné
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 20:19