theverge.com
StoryEditor

Gigantovi Intel sa v mobiloch veľmi nedarilo. Tak sa spojil s konkurentom

29.08.2016, 12:30

Polovodičový gigant Intel počas konferencie Intel Developer Forum oficiálne ohlásil strategické spojenectvo s konkurenčnou firmou ARM. Teraz tak Intel bude produkovať čipové sady architektúry ARM pre mobilné zariadenia a segment internetových vecí, píše Radek Mikudík pre idnes.cz.

Zatiaľ čo v oblasti produkcie čipových sád pre počítače je Intel jasnou jednotkou, v segmente hardvéru pre smartfóny a tablety sa firme nijako zásadne presadiť nepodarilo. Iste, na trhu nájdeme telefóny osadené ich čipmi architektúry x86, používané práve pri PC, avšak v porovnaní s percentom prenosných zariadení s čipmi ARM, ktoré vo veľkom produkuje Qualcomm, Samsung alebo MediaTek, je ich podiel prakticky mizivý.

V spoločnosti Intel sa preto rozhodli k strategickému kroku uzatvorenia partnerstva so spoločnosťou ARM, na základe ktorej budú vo svojich rozsiahlych produkčných centrách Custom Foundry vyrábať na zákazku tretím stranám aj čipy doteraz rýdzo konkurenčnej architektúry ARM.

Spolu s ohlásenou kooperáciou s ARM Intel potvrdil tiež uzavretie prvej zmluvy na produkciu čipov pre spoločnosti LG, Netronome a Spreadrum. Firma plánuje pri ich výrobe využívať aj moderný 10nm výrobný proces. Intel ide touto licenčnou kooperáciou s ARM ústrety budúcim veľkým zákazkám, kedy by sa vzhľadom k svojim produkčným možnostiam centra Custom Foundry mohol stať dvorným výrobcom čipových sád pre Apple alebo Qualcomm.

Pre Apple doteraz čipy podľa ich návrhu vyrábal predovšetkým Samsung a TSMC. Druhá menovaná firma z Taiwanu sa pri produkcii čipov A9 osvedčila natoľko, že verziu A10 produkuje výhradne vlastnými silami. Krok Intelu si možno do istej miery vyložiť aj ako uznanie porážky na poli čipových sád pre smartfóny. Na druhej strane produkcia čipov tretím stranám môže byť vzhľadom na veľkosť trhu inteligentných telefónov, ktorý stále rastie, veľmi rýchlo spoľahlivý zdroj príjmov.

Trh so stolovými PC totiž oproti tomu vytrvalo klesá a Intel potrebuje svoje rozsiahle výrobné kapacity využiť naplno. Pripomeňme, že sa o scenári, kedy by Intel mohol Applu čipy dodávať, hovorilo už pred niekoľkými rokmi. Na rolu producenta Ax čipov si však ale Intel podľa posledných informácií bude musieť nejaký čas počkať, hovorí sa totiž o tom, že Apple už s TSMC uzavrel aj zmluvu na výrobu čipov A11, ktorými budú osadené iPhony v roku 2017.

01 - Modified: 2024-04-15 07:30:02 - Feat.: - Title: Predaj iPhonov klesá. Apple zaostáva v predajoch smartfónov za Samsungom 02 - Modified: 2024-04-12 14:37:00 - Feat.: - Title: Apple musí čeliť žalobe o 785 miliónov libier kvôli poplatkom v App Store 03 - Modified: 2024-04-17 05:30:00 - Feat.: - Title: Google sprístupnil prvú verejnú beta verziu nového Androidu. Aké zmeny a novinky prináša Android 15? 04 - Modified: 2024-04-12 07:26:47 - Feat.: - Title: Apple čoskoro spustí výrobu čipov M4. Chce nimi vybaviť počítače Mac 05 - Modified: 2024-04-11 13:17:46 - Feat.: - Title: Nový zákon EÚ mení hru pre internetové prehliadače. Nezávislé riešenia zažívajú nárast
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 02:40