StoryEditor

Bar zaviedol radikálnu novinku. Zákazníkom zakázal používať mobily

10.08.2016, 00:00
Autor:
mabmab

V rušnej prímorskom meste Brighton a Hove preslávenom nočným životom otvorili nevídaný podnik s názvom The Gin Tub. Tak, ako vznikajú podniky so zákazom oblečenia, vznikla aj myšlienka na iný zákaz. Technologický. Píše o ňom portál independent.co.uk.

Majiteľ Steve Tyler vytvoril miesto, ktoré tvorí akúsi faradayovú klietku. Do steny vmuroval pletivo, holé tehlové múry potiahol striebornou fóliou a strop potiahol medenými drôtmi. Na základe toho dokáže blokovať signál, čo znamená, že wifi budete v tomto bare hľadať márne.

Každý stôl je zároveň vybavený telefónom s otočným ovládačom, ktorým si akurát tak objednáte z baru. Aj keď tu nájdete aj pevnú linku, použiť sa dá len v prípade núdze. Taylor chce podporiť a povzbudiť ľudí, aby sa stretávali s ľuďmi. Z jednej štúdie totiž vyplynulo, že tisíce a stovky dospievajúcich sú závislé na svojich mobiloch a niekoľkí dospelí majú dokonca pocit, že priatelia so smartfónmi ich ignorujú.

„Žiadne wifi. Žiaden signál. Len staromódne rozprávanie,“ prečítate si nápis pred barom, v ktorom je signál nežiadúci. Vnútri nájdete vysoké stoly s barovými stoličkami aj malé, masívne, s pohodlnejšími kreslami. Všade počuť šum konverzácie, smiech, vravu.

Telefóny na stoloch však majú aj inú funkciu než objednávku. Môžete totiž zavolať k vedľajšiemu stolu, kde môže sedieť skupinka sympatických mužov či zrelých žien. Stačí vytočiť číslo stola a konverzácii sa medze nekladú. „Môže sa stať, že tu stretnete niekoho, kto sa vám páči. Tu je to o komunikácii, rozhovore,“ povedala konzumentka Julieta. Tristan zas priznáva, že blokovanie signálu je pekný nápad, pretože sám verí v antické umenie konverzácie. „Je to oslobodzujúci pocit,“ dodala zas precvičovateľka pilatesu Heather.

Veľa ľudí sa tu však objaví akoby náhodou a potom len mlčky pozerajú okolo či na strop, pretože sú zvyknutí zamestnávať sa mobilom, s ktorým tu veľa nenarobia. Podnik otvorili koncom júla a mnoho ľudí práve tu hľadá útočisko pred svetom technológií a pred neustálym pípaním upozornení či pracovných emailov.

01 - Modified: 2024-04-12 20:19:13 - Feat.: - Title: Sledovanie súkromných rozhovorov vládou je realitou. Americký zákon dáva moc tajným službám 02 - Modified: 2024-04-17 05:30:00 - Feat.: - Title: Google sprístupnil prvú verejnú beta verziu nového Androidu. Aké zmeny a novinky prináša Android 15? 03 - Modified: 2024-04-03 22:00:00 - Feat.: - Title: Výhody a riziká AI a problém s tým, kto bude strážiť strážnikov? Hrozí, že ohlúpneme, tvrdí expert 04 - Modified: 2024-04-04 12:46:28 - Feat.: - Title: Expert na umelú inteligenciu pre HN: Zabudnite, že rozoznáte deepfake od reality. Už teraz je to nemožné 05 - Modified: 2024-03-22 23:00:00 - Feat.: - Title: Digitálne strašiaky a ich obete: Ako sa žije neofobikom?
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 16:17