StoryEditor

Asus vytvoril robota, ktorý pripomenie lieky, zatancuje i prečíta rozprávku

07.06.2016, 15:00

Povie rozprávku na dobrú noc, poradí, čo a ako uvariť, a ešte pripomenie, že je čas na lieky. To je len malý výpočet funkcií, ktoré má zvládať nový robot Zenbo, ktorého minulý týždeň predstavila spoločnosť Asus, píše idnes.cz.

Tradičný výrobca počítačov a spotrebnej elektroniky Asus na tohtoročnej výstave Computex prekvapil novinkou, ktorá mieri do úplne inej oblasti, než kde sa doteraz firma angažovala. Robot Zenbo vyzerá tak trochu ako stroj z predstavy tvorcov E.T. mimozemšťan alebo Star Wars. Mal by sa podľa tvorcu stať súčasťou domácností, a to za 599 dolárov. Zatiaľ čo cena bola zverejnená, dátum uvedenia na trh zatiaľ nie. A tiež technické podrobnosti nie sú verejné, a to vrátane toho, aký operačný systém Zenbo využíva.

Displej s emóciami
Robot v slušivom dizajne komunikuje prostredníctvom dotykového displeja, ktorý má pripevnený nad okrúhlym "telíčkom". Pohybuje sa pomocou koliesok, ktoré sú elegantne zapustené po stranách. Novinka je vybavená kompletným komunikačným systémom, takže na jednu stranu dokáže zaznamenať zvuk aj obraz a na druhú stranu môže využiť stereoreproduktory a dotykový displej na hlave. Displej pritom môže slúžiť pre zobrazenie požadovaných informácií, ovládanie pre ďalšie prístroje alebo je na ňom animovaná tvár, ktorá podľa vyhodnotenia situácie môže zobrazovať informácie. Ako bude ale všetko fungovať, uvidíme až pri prvých nezávislých testoch.

Asus

Vývojári mu vdýchnu ďalší život
Asus berie Zenboa ako platformu, ktorá je otvorená vývojárom, a tí pre ňu môžu ponúkať vlastné aplikácie.
Podľa firmy tak Zenbo môže deťom napríklad čítať príbehy, prehrávať video alebo hrať interaktívne hry. Môže sa tiež pripojiť k inteligentnému náramku a dať potrebné vedieť príbuzným, pokiaľ sa jeho užívateľovi niečo stane, napríklad keď spadne. Mal by zvládnuť aj také úlohy, ako je ovládanie televízie alebo hi-fi a ďalšie spotrebiče, rovnako ako zvládne stlmiť svetlá alebo zatiahnuť žalúzie. Jeho schopnosti sa jednoducho budú rozširovať podľa toho, ako ho budú vývojári podporovať. Zenbo by tak mohol byť akýsi domáci asistent typu Amazon Echo alebo Google Home na kolieskach.

01 - Modified: 2024-04-04 14:00:00 - Feat.: - Title: Lacný, lacnejší a najlacnejší. Toto trio nových mobilov zaujme šetrných zákazníkov 02 - Modified: 2024-04-03 14:00:00 - Feat.: - Title: Prvý pacient s čipom v mozgu strávil prvú noc po operácii pri videohre 03 - Modified: 2024-03-22 23:00:00 - Feat.: - Title: Digitálne strašiaky a ich obete: Ako sa žije neofobikom? 04 - Modified: 2024-03-20 13:34:47 - Feat.: - Title: Nástup éry humanoidných robotov 05 - Modified: 2024-03-20 23:00:00 - Feat.: - Title: Rozhovor s robotkou Ameca ma vyplašil. Bola až príliš podobná človeku
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 16:24