StoryEditor

Falcon 9 hlási tretí úspech v rade, pozrite si pristávací manéver priamo z rakety

29.05.2016, 15:38
Prvý stupeň rakety Falcon 9 už tretíkrát za sebou dokázal pristáť na plošine plávajúcej v Atlantickom oceáne.

Firme SpaceX sa znovu podarilo pristáť s prvým stupňom rakety Falcon 9 na plávajúcu plošinu v Atlantickom oceáne. A tentoraz sprístupnila na internete aj video z pohľadu kamery na rakete, píše portál iDNES.cz.

Raketa tentoraz štartovala v noci z piatka na sobotu 28. mája, presne o 23:39 nášho času. Na palube bola tentoraz družica Thaicom 8, čo je komunikačný satelit pre veľmi vysokú, tzv. geostacionárnu dráhu (cca 36 tisíc kilometrov nad Zemou).

Necelé tri minúty po štarte sa prvý stupeň rakety oddelil od druhého stupňa a nákladu a zamieril späť k Zemi. Pomocné dusíkové dýzy ho naorientovali tak, aby vletel do atmosféry v správnom uhle. Zážih hlavných motorov spomalil stroj pred vstupom do atmosféry, kde sa uplatnili aj aerodynamické plôšky, ktoré sa vyklopili pred pristátím.

Ďalšie zážihy motorov potom celý, zhruba 50 metrov vysoký stupeň spomalili tak, aby pristál na povrchu morskej plošiny 8 minút a 40 sekúnd po štarte približne 680 kilometrov východne od mysu Canaveral. Najlepšiu predstavu si urobíte z nasledujúceho - nutné povedať, že zrýchleného - videá z palubnej kamery, ktorej záznam firma SpaceX zverejnila prvýkrát.

SpaceX teda má už štyri prvé stupne Falcon 9, ktoré sa vrátili na Zem - tri na morskú plošinu, jeden na pevnú zem. Hoci cieľom programu je vyvinúť viacnásobne použiteľný prvý stupeň, nie všetci "navrátilci" sa znovu pozrú do vesmíru, uvádza s odvolaním sa na SpaceX server spaceflightnow.com.

Prvý stupeň, ktorý sa vrátil na súš v decembri, bude vystavený v priestoroch firmy. Ten, ktorý pristál na mori 6. mája, bol údajne pri prelete atmosférou vystavený veľkej záťaži a aerodynamickému namáhaniu a poslúži len k pozemným testom. Znovu letieť by mal exemplár, ktorý úspešne pristál na plávajúcej plošine v apríli. O osude rakety z piatku zrejme ešte nebolo rozhodnuté, technici ju najprv musia skontrolovať.

Satelit, ktorý Falcon vynášal, má thajského prevádzkovateľa a je určený hlavne k šíreniu TV signálu. Svoju cestu zatiaľ ešte zďaleka nedokončil. V tejto chvíli je na veľmi výstrednej dráhe: v najvyššom bode ho zavedie 90 tisíc kilometrov od Zeme, v najnižšom len 250 kilometrov. Práca pomocných motorov posledného stupňa by sa mala však postarať, aby nakoniec skončil na geostacionárnej dráhe, z ktorej bude pokrývať časť juhovýchodnej Ázie. Satelit s hmotnosťou 3,5 tony by mal začať fungovať od 1. júla.

01 - Modified: 2024-04-11 10:36:26 - Feat.: - Title: Ruská nosná raketa Angara-A5 na tretí pokus odštartovala z kozmodrómu Vostočnyj 02 - Modified: 2024-04-06 18:36:34 - Feat.: - Title: Ukrajinská obrana môže zlyhať. Ak budú ruské útoky pokračovať, mohli by jej dôjsť rakety, tvrdí Zelenskyj 03 - Modified: 2024-03-16 16:36:41 - Feat.: - Title: SpaceX pracuje na sieti družíc pre americkú rozviedku. USA by časom mohli pozorovať ciele kdekoľvek na planéte 04 - Modified: 2024-03-14 15:44:17 - Feat.: - Title: Starship vykonala doteraz najdlhší testovací let, ale ani na tretíkrát ho nedokončila 05 - Modified: 2024-03-14 14:52:32 - Feat.: - Title: Najsilnejšia raketa súčasnosti úspešne prešla prvým testovacím letom do vesmíru
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 07:19