StoryEditor

Google predstavil novinku. Bude počúvať, odpovedať na otázky i púšťať hudbu na želanie

23.05.2016, 17:00

Google pred pár dňami predstavil svojho asistenta do domácnosti. Google Home bude počúvať, čo hovoríte, odpovedať na vaše otázky, púšťať hudbu na želanie a pokúsi sa vám aj inak pomôcť v každodennom živote. Dostupný bude tento rok v lete a musí sa popasovať s konkurenciou od Amazonu, píše Pavel Kasík pre idnes.cz.

Google vie rozpoznávať otázky kladené hovorenou rečou už veľmi dlho a na mobile táto funkcia dáva zmysel, pretože je často rýchlejšia ako vyťukávanie otázky. Tiež na hodinkách je hlasové ovládanie úplne pochopiteľné. Google chce ale teraz podobné ovládanie priniesť aj k vám domov. Zariadenie s názvom Google Home je v podstate bezdrôtovým wi-fi reproduktorom. Je malé asi ako plechovka limonády (zmestí sa do dlane) a bude možné prispôsobiť jeho vzhľad tak, aby ladil s miestnosťou, napríklad dokúpením základne z dreva, kovu a pod. Dôležitejšia než vzhľad bude funkcionalita. Anglicky hovoriaci používatelia (a časom iste pribudnú i ďalšie jazyky) budú môcť klásť Googlu otázky a zariadenie na ne bude zmysluplne odpovedať.

Čo by mal napríklad Google Home zvládnuť?
- odpovedať na základné i pokročilé otázky (vyhľadávanie Google)
- streamovanie hudby a videa na reproduktory aj TV (Chromecast)
- rezervovanie reštaurácií, nákup lístkov do kina
- overenie letov
- posielanie e-mailov, textových správ a IM správ
- sledovanie zásielok
- konverzie, počítanie, nastavovanie budíka
- ovládanie teploty (cez šikovný termostat Nest apod.)
- ovládanie svetla, okien a ďalších inteligentných zariadení v byte
- niektoré konverzačné nástroje (otázka - odpoveď)
- písanie poznámok, pripomienok, úloh

Porovnanie s Alexou od Amazonu
Od začiatku to však bude mať Google Home zložité. To preto, že sa formou aj funkciami dosť podobá zariadeniu, ktoré Amazon predstavil pred rokom a pol. Amazon totiž oslavuje so zariadením Echo a asistentkou Alexou jeden úspech za druhým. Na druhej stranu budú môcť vývojári, ktorí už svoje služby integrovali do systému od Amazonu, časom rovnaké funkcie integrovať aj do Google Home.

Amazon Echo aj Google Home vie rozpoznať príkaz, či už ho zadal ktokoľvek z domácnosti a kdekoľvek v miestnosti. Echo je integrované so službami Amazonu, Google logicky integruje svoje služby. Obe zariadenia sa ale do rôznej miery otvárajú aj ostatným službám a vývojárom tretích strán. Práve to, aké konkrétne streamovacie alebo nakupovacie služby budú prístupné, môže ovplyvniť, ktoré z týchto zariadení sa bude konkrétnemu užívateľovi viac pozdávať.

Google

Google Home nebude jediné miesto, kde sa budete môcť porozprávať s Googlom. Už teraz vie na otázky odpovedať mobilná aplikácia Google Now, teraz v rámci "asistenta Google" pribudne aj viac dialógových funkcií. V zásade ale nejde o žiadnu revolúciu, skôr o vylepšovanie toho, čím je Google slávny: veľmi dobré vyhľadávanie.

Vďaka vedomostnej databáze (tzv. Knowledge Graph) pozná Google vzťahy medzi miestami, vecami, osobami a ich vlastnosťami. V databáze už má vraj vyše miliardy takých položiek a ich vzájomných väzieb. Preto sa vie vysporiadať nielen s jednoduchými otázkami typu "Kedy sa narodil Karol IV?", Ale aj s komplexnými zloženými otázkami ako "Koľko ľudí žilo v USA v čase, keď bola založená NASA?"

Práve toto vyhľadávanie, v ktorom má Google náskok pred prakticky kýmkoľvek na trhu, dáva zariadeniu Google Home veľkú šancu. Na druhej strane sa iste nájdu používatelia, ktorým vadí práve predstava, že "veľký brat" Google bude počúvať všetko, čo sa doma udeje. Úspech nového domáceho asistenta tak bude záležať nielen na cene (ktorá zatiaľ nie je známa) a schopnostiach, ale aj na tom, ako sa Googlu podarí presvedčiť verejnosť o tom, že zveriť svoje životy do rúk umelej inteligencie, ktorá je im kedykoľvek na zavolanie po ruke, je dobrý nápad.

01 - Modified: 2024-04-15 12:08:02 - Feat.: - Title: Umelá inteligencia od Googlu: rozpozná miesto z fotky, či spraví text čítanejším 02 - Modified: 2024-04-15 10:00:00 - Feat.: - Title: VIDEO Umelá inteligencia ukázala, ako vyzerá peklo. Dnes v noci nezaspím, reagujú zdesení ľudia 03 - Modified: 2024-04-03 22:00:00 - Feat.: - Title: Výhody a riziká AI a problém s tým, kto bude strážiť strážnikov? Hrozí, že ohlúpneme, tvrdí expert 04 - Modified: 2024-04-03 12:27:17 - Feat.: - Title: Stovky umelcov z oblasti hudby vyzvali na ochranu pred AI: Varujú pred útokom na ľudskú tvorivosť 05 - Modified: 2024-04-05 05:30:00 - Feat.: - Title: Microsoft neplánuje poľaviť na poli umelej inteligencie. Chce s AI pomôcť firmám, ale aj bežným ľuďom
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
16. apríl 2024 06:58