StoryEditor

Slovenskí zbrojári ukázali svetu novinku, unikátne obrnené vozidlo

10.05.2016, 17:44
Autor:
chochoČTKČTK

Novú generáciu ľahkého obrneného vozidla Aligátor predstavila dnes na veľtrhu obrannej techniky Ideb v Bratislave slovenská firma Kerametal. Šéf spoločnosti Igor Junas novinárom povedal, že spoločnosť už zaznamenala prvú objednávku. Slovenskú premiéru na veľtrhu mali tiež húfnice Eva a ťažký pásový delostrelecký systém Diana.

Dokáže plávať

Unikátny je najnovší Aligátor tým, že ide o jedno z mála obrnených vozidiel v tejto váhovej kategórii, ktoré dokáže aj plávať.

"Požiadavky na takéto vozidlá sa za posledné roky zmenili. Dopyt je po väčších vozidlách," povedal Junas k novej generácii Aligátora, ktorého prepravná kapacita sa zvýšila na desať zo štyroch osôb a tiež výrazne stúpla jeho nosnosť.

Na výrobe vozidla, ktoré nahradí predchádzajúce generácie Aligátorov, Kerametal spolupracuje s viacerými dodávateľmi, napríklad z Česka odoberá časti podvozku.

Za konkurenčnú výhodu Junas označil možnosť dodávky vozidla až v 12 prevedeniach. Aligátor má zvýšenú pancierovú odolnosť a nové riešenie podvozku s ochranou proti mínam a bombám. Novinkou je tiež odnímateľný pancier.

"Výkvet nášho zbrojárstva"

Pre nemenovanú zahraničnú armádu spoločnosť dodala dva kusy ľahkého obrnenca novej generácie. "Je veľký predpoklad opätovnej objednávky. Máme rozpracovaných štyri až päť ďalších trhov," uviedol Junas, podľa ktorého by firma chcela nové vozidlá dodávať aj pre slovenskú armádu, ktorá potrebuje obnoviť pozemnú techniku.

 Na vývoji pôvodnej verzie Aligátora sa podieľal aj slovenský štát, tamojšia armáda a polícia potom vozidlá zakúpili. Niekdajší slovenský minister obrany František Kašický v roku 2007 však zmienil technické nedostatky vtedajšej generácie vozidla.

Na veľtrhu Ideb, ktorý potrvá do štvrtka, mala slovenskú premiéru húfnica Eva. Húfnica slovenskej výroby kalibru 155 milimetrov, ktorá má podvozok z českej Tatry, bola predstavená už vlani na veľtrhu Idet v Brne. Prvýkrát na Slovensku bol vystavený aj delostrelecký systém Diana, na ktorom spolupracovali slovenské a poľskej firmy.

"Je to výkvet nášho zbrojárskeho priemyslu a ukážka spolupráce medzi slovenským, českým a poľským priemyslom," povedal minister obrany Peter Gajdoš ku spomínaným delostreleckým systémom. Minister dodal, že by uvítal modernizáciu slovenskej armády aj prostredníctvom techniky vystavenej na veľtrhu Ideb.

Vyskúšali sme simulátor vrtuľníka, ktorý využívajú slovenskí letci. Video si spustíte po kliknutí na obrázok. 

01 - Modified: 2023-05-29 11:23:10 - Feat.: - Title: Na východnom Slovensku budú rozsiahle presuny techniky a materiálu 02 - Modified: 2023-02-23 07:08:07 - Feat.: - Title: Prezident Litvy vyzval Bidena na nasadenie ďalšej vojenskej techniky v Pobaltí. Hovoril aj o raketometoch 03 - Modified: 2022-06-17 07:00:00 - Feat.: - Title: Bizarné ruské tanky: Krídla na pancieri aj obrí velociped prinášajú viac otázok ako odpovedí 04 - Modified: 2022-05-06 14:22:19 - Feat.: - Title: Sibír zovrela ďalšia vlna požiarov. Nemá kto hasiť, armáda je na Ukrajine 05 - Modified: 2022-05-05 10:45:44 - Feat.: - Title: Naďov projekt za pol miliardy štartuje. Prvé vozidlá prídu do roka
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 09:50