Niektoré predpovede sa z dnešného hľadiska môžu zdať smiešne. Snímka: koláž idnes.cz
StoryEditor

Apple je zmätok bez budúcnosti. Najhoršie predpovede vývoja techniky

16.03.2016, 23:00

Najrôznejšie internetové rebríčky sú veľmi populárne a veľmi rýchlo sa šíria. Jedným z takých je napríklad zoznam mylných predpovedí týkajúcich sa technológií. Citáty síce pôsobia zábavne, ale nie vždy oprávnene. Niektoré nie sú autentické, iné sú vytrhnuté z dôležitého kontextu.

V poslednej dobe taký zoznam publikovalo austrálske news.com.au, ale podobný alebo aj úplne totožný vyšiel napríklad na Forbes alebo Scientific American. Obsahujú mnoho výrokov väčšinou bez uvedenia zdroja a hoci je viacero z nich zrejme pravých, neplatí to vždy, píše pre portál idnes.cz David Voženílek.

1876: „Američania telefón potrebujú, ale my nie. My máme veľa poslíčkov.“ (William Preece, Britský poštový úrad)

Tu ide zrejme o určitú parafrázu alebo zjednodušenie pôvodného výroku, ktorý nie je tak kategoricky odmietavý. Dá sa dohľadať napríklad za pomoci Google Books v časopise Popular Science Monthly, respektíve jeho vydania z augusta 1882: „... americké podmienky však využívanie podobných prístrojov vyžadujú viac ako naše (v Británii, pozn. redakcie). U nás máme veľký nadbytok kuriérov, poslíčkov a podobne. V Amerike sú potrebné. "

1876: „Tento, telefón 'má príliš veľa nedostatkov, aby sa dal vážne pokladať za komunikačný prostriedok.“ (Prezident Western Union William Orton)

Tu sa dá dohľadať zmienka citátu aj v odbornejšej literatúre, dá sa teda uvažovať, že by mohol byť autentický. Má ísť o internú správu spoločnosti Western Union, ktorej prezidentom bol v čase citátu naozaj William Orton. Podľa The Guardian navyše Western Union neprijala ponuku na kúpu patentov na telefón od jeho vynálezcu Alexandera Grahama Bella, v tomto kontexte by teda citát aj dával zmysel.

1903: „Kôň tu bol, je a bude. Automobil je len prechodná módna fáza.“ (Prezident michiganskej banky, keď radil právnikovi Henryho Forda, aby neinvestoval do spoločnosti Ford Motor Company)

Môže byť pravdivé, avšak nepodarilo sa nám dohľadať presný zdroj citácie.

1943: „Myslím si, že na svete je trh možno tak pre päť počítačov.“ (Šéf IBM Thomas Watson)

Opäť zrejme nejde o presnú citáciu. V archíve často kladených otázok spoločnosti IBM nájdeme odpoveď, že pravdepodobne ide o nepochopenie Thomasových výrokov na stretnutí akcionárov v roku 1953. Watson na nej hovoril len o prístroji IBM 701 Electronic Data Processing Machine a naopak spomínal, že dostali 18 objednávok na toto veľmi drahé zariadenie, hoci očakávali len 5.

1946: „Televízia sa neudrží na žiadnom trhu dlhšie ako šesť mesiacov. Ľuďom sa pozeranie do drevenej debničky čoskoro omrzí.“ (Vysoký predstaviteľ štúdia 20th Century Fox Darryl Zanuck)

Nepodarilo sa nám overiť pôvod tohto citátu, ale dal by sa pochopiť aj s ohľadom na „životnosť“ niektorých súčasných moderných technológií, akými sú (boli) napríklad 3D televízie.

1961: „Neexistuje prakticky žiadna šanca, že by sa komunikačné vesmírne družice mohli využívať na poskytovanie lepších telefónnych, telegrafných, televíznych alebo rozhlasových služieb v Spojených štátoch.“ (Komisár americkej Federálnej komunikačnej komisie T.A.M. Craven)

Pravdepodobne pravý citát je zaujímavý hlavne kvôli tomu, že ho predniesol človek pracujúci priamo v odbore. Predpovedať budúce technológie je zrejme naozaj náročné.

1966: „Nakupovanie na diaľku je síce možné, ale neuchytí sa.“ (Časopis Time)

Tu ide o vytrhnutie z kontextu, ktoré úplne mení vyznenie celého výroku. Pochádza z vydania z 25. februára 1966 a celý článok naopak vyznieva veľmi priaznivo pre technologický rozvoj, dokonca je miestami až príliš optimistický. Napríklad podľa neho mali byť do roku 2000 známe príčiny rakoviny, a všetky choroby vírusového alebo bakteriálneho pôvodu sa stanú minulosťou. Vyššie uvedený citát je naopak uvedený len ako príklad toho, čo tvrdia skeptici.

1977: „Nie je dôvod, aby mal ktokoľvek doma počítač.“ (Zakladateľ spoločnosti Digital Equipment Corp Ken Olsen v prejave v neziskovej spoločnosti World Future Society)

Tu je opäť dôležitý kontext. Ken Olson túto vetu naozaj povedal: nehovoril však v nej o osobnom počítači (PC), ale o obrovskom počítači, ktorý by ovládal celý dom. Skôr išlo o vyjadrenie nedôvery v to, že by niekto chcel mať svoj dom a život úplne ovládaný počítačom, čo bola vec hojne prítomná v sci-fi literatúre. Išlo o predstavy systému, ktorý by sám zapaľoval a zhasínal svetlá alebo pripravoval jedlo podľa vopred zostaveného jedálnička. Podrobne o tom informuje server Snopes. Hoci sme možno podobnej predstave dnes s prichádzajúcim „internetom vecí“ bližšie ako inokedy, nepôsobí Olsenov citát s potrebným kontextom zďaleka tak absurdne, ako je s obľubou šírený.

1981: „Mobilné telefóny v žiadnom prípade nenahradia miestny systém telefónu po drôte.“ (Vynálezca Marty Cooper)

Zdroj tohto citátu nie je dohľadateľný, ale ak mal vynálezca pred sebou veľkú krabicu vtedajšieho mobilného telefónu a minimálne pokrytie, potom mu možno prišla zmysluplnejšia komunikácia cez vysielačky.

1995: „Predpovedám, že internet čoskoro vybuchne ako supernova a v roku 1996 sa katastroficky zrúti.“ (Zakladateľ 3 Com Robert Metcalfe)

Pre zmenu citát, ktorý je úplne pravdivý. Robert Metcalfe sa však k naozaj nešťastnej predpovedi postavil čelom - na konferencii v roku 1997 si svoj stĺpik, v ktorom sa citát nachádzal, rozmixoval s vodou a výsledok vypil. Zrejme ho však táto skúsenosť od ďalšieho predpovedania neodradila. Metcalfe tak napríklad drsne kritizoval open source projekty a predpovedal koniec linuxu, až vyjde Windows 2000. Zároveň sa tiež odmietavo staval k bezdrôtovým sieťam a hovoril, že až táto "bublina" spľasne, počítače budú naďalej využívať drôty. Na to pravdepodobne malo vplyv, že spolu s Davidom Boggsom vynašli v roku 1973 ethernet.

1996: „Apple je chaotický zmätok bez strategickej vízie a rozhodne aj bez budúcnosti.“ (Časopis Time)

Pravdivý citát. Pochádza však z doby, kedy bol osud spoločnosti naozaj nahnutý a špekulovalo sa o tom, že ho odkúpi firma Sun Microsystems. Všetko sa otočilo, až keď vtedajší šéf Applu Gil Amelio kúpil spoločnosť NeXT, aby do Applu získal späť Stevea Jobsa. Nedá sa však poprieť, že čo sa týka budúcnosti sa autor článku v časopise Time naozaj sekol.

1997: „Apple už je mŕtvy.“ (Bývalý šéf Microsoftu Nathan Myhrvold)

Opäť pravdivý citát. Rovnako ako výšku je však nutné brať do úvahy, že nešlo o osamotený výkrik, ktorý reagoval na vtedajšie problémy firmy.

2002: „Počas piatich rokov bude tablet najpopulárnejšou formou osobných počítačov predávaných v Amerike.“ (Spoluzakladateľ Microsoftu Bill Gates v prejave na Comdexe, kde predstavoval tablet Windows)

Aj Bill Gates sa pletie. Neúspech optimistickej predpovede budúcnosti tabletov ho však musel veľmi zabolieť, keď Apple uspel s iPadmi. (Hoci je to úspech zrejme len dočasný.)

2004: „Odteraz za dva roky bude vyriešený problém spamov.“ (Bill Gates na Svetovom ekonomickom fóre)

A znova Bill Gates. Napriek jeho slovám spam nevymrel, naopak dlho rástol. Avšak zdá sa, že predsa len začína dochádzať k obratu a v roku 2011 už napríklad objem spamu razantne poklesol.

2006: „Všetci sa stále pýtajú, kedy Apple príde s mobilným telefónom. Moja odpoveď znie:, Zrejme nikdy.'“ (Novinár denníka New York Times David Pogue)

A znovu k Applu. David Pogue svoj omyl uznal a zahrnul ho práve aj do onoho článku v Scientific American o mylných predpovediach. Dovysvetľuje ale, že nie vo všetkom sa mýlil a Apple musel najprv vyriešiť problém s dotieravými americkými operátormi a prisľúbiť AT & T exkluzivitu, aby mohol telefón vzniknúť bez vonkajších zásahov.

2007: „Nie je šanca, že by iPhone získal nejaký podstatnejší podiel na trhu.“ (Šéf Microsoftu Steve Ballmer)

Veľmi sebavedomý predpoklad sa ukázal úplne vedľa. Steve Ballmer v rozhovore pre USA Today veštil, že predávaním telefónu za 500 dolárov môže Apple síce zarobiť dosť peňazí, ale získa nanajvýš 2 až 3 percentá podielu na trhu. Ballmer vraj radšej uvidí Windows Mobile na valnej väčšine predaných telefónov, než aby robil vlastné. V druhom štvrťroku roku 2015 potom iOS drží 13,9 percent trhu, pričom nástupca Microsoftu, Windows Phone, len 2,6 percenta. Valnú väčšinu drží Android od Googlu.

01 - Modified: 2024-04-15 19:49:17 - Feat.: - Title: Vo svetových oceánoch hromadne belejú koraly, škodia im klimatické zmeny. Tepelný stres ovplyvňuje aj ryby 02 - Modified: 2024-04-11 12:42:54 - Feat.: - Title: Jean-Michel Jarre vystúpi v Bratislave zadarmo s Brianom Mayom. Naše hlavné mesto bude na okamih najinteligentnejším na Zemi 03 - Modified: 2024-04-02 11:09:59 - Feat.: - Title: Aj obyčajní smrteľníci majú superschopnosti. Tieto sú najznámejšie, niektoré z nich dokážeš získať tréningom aj ty 04 - Modified: 2024-03-30 09:30:00 - Feat.: - Title: Toto je bezkonkurenčne najdrahšia látka na našej planéte. Jediný gram sa predáva za 140 miliónov 05 - Modified: 2024-03-29 12:30:00 - Feat.: - Title: Topiaci sa polárny ľad spomaľuje rotáciu Zeme. Môže mať následky na samotné meranie času
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 02:09