Nokia, Snímka: Reuters
StoryEditor

Zabudnite na smartfóny. Aj obyčajné telefóny sú v kurze

29.02.2016, 04:47
Autor:
HNstyleHNstyle
Kúpiť obyčajný telefón bez smart funkcií je v súčasnosti čoraz zložitejšie.

Byť chvíľu off-line je pre mnohých používateľov smartfónov nemysliteľné, ale nájdu sa medzi nimi aj takí, ktorí si od on-line sveta radi oddýchnu. Ale kto niekedy skúšal smartphone odpojiť od internetu a ďalej ho používajú ako "hlúpy" telefón, ten nám dá za pravdu, že odolať opätovnému pripojenia je ťažké. Používatelia smartfónov tak preto dávajú prednosť obyčajným telefónom, píše server iDnes.cz.

Hoci tomu ponuky predajcov nenapovedajú, tak aj v čase smartfónov existuje malý, ale podľa Financial Times pomerne aktívny trh s jednoduchými telefónmi. Teda s prístrojmi, ktoré slúžia čisto na telefonovanie a posielanie textoviek. Samozrejme, väčšina z potenciálnych zákazníkov sú ľudia, ktorí chytré telefóny vnímajú ako zbytočne zložité a drahé.

Podľa štatistík spoločnosti Strategy Analytics, ktoré Financial Times spomína, sa v minulom roku predalo na celom svete 44 miliónov "hlúpych" telefónov. Popri množstve predaných smartfónov je to zanedbateľný počet, ide len o dve percentá svetového predaja mobilných zariadení. Lenže veľký podiel na tom majú samotní výrobcovia, tí totiž obyčajné mobily zámerne nahrádzajú lacnými smartfónmi. Mnohí používatelia hľadajúci na pomer ceny voči výbave potom samozrejme siahnu po šikovnom zariadení.

Analytici však upozorňujú, že veľa používateľov smart zariadení si následne sťažuje na príliš jednostranne zameranú ponuku mobilných výrobcov, kvôli ktorej boli prinútení zakúpiť zariadenie, ktoré je výrazne náchylnejšie k poškodeniu, vyžaduje každodenné dobíjanie a po jednoduchom roku je technicky zastarané.

Hoci v obrovskom množstve predaných smartfónov pôsobí počet "hlúpych" prístrojov smiešne, predajné čísla podľa analytikov ukazujú na stále existujúce dopyt po štýlových telefónoch. Teda po takých, ktoré nie sú pretechnizované a používateľom ponúknu to, čo od nich skutočne očakávajú. A k tomu všetkému ešte vynikajú oveľa dlhšou výdržou batérie na jedno nabitie.

Navyše o obyčajné telefóny prejavujú záujem aj majitelia smartfónov. Ide o užívateľov, ktorí sú digitálnym svetom natoľko otrávení, že po celom dni so smartphonom či tabletom v ruke a stálom kontrolovanie e-mailov a notifikácií dajú prednosť obyčajnému telefónu.

Nie je vraj žiadnou výnimkou, že svoj smartfón úplne zavrhnú a nahradia ho obyčajným mobilom. Jedným z nich je napríklad aj britský herec Eddie Redmayne, ktorý sa tento rok v januári rozhodol vystúpiť zo zajatia svojho iPhonu a pridať sa k používateľom, ktorí cielene bojkotujú moderné chytré telefóny. Vraj ho k tomu priviedol fakt, že bol k iPhonu bol prilepený po celý deň. A tak ho vymenil za telefón, ktorý mu umožní len telefonovať a písať textovky.

No zakúpenie obyčajného mobilu nie je v čase smartfónov práve jednoduchou úlohou. Pritom ide o zariadenie, ktorým dávajú prednosť aj mnohí rodičia, keď sa rozhodnú zaobstarať prvý mobil deťom. Medzi časté kritériá výberu patrí práve odolnosť telefónu a tiež čo najnižšie vstupné investície, aby to príliš nezaťažili rodinný rozpočet. 

A potom sú tu rozvojové krajiny, v ktorých sú smartfóny vzhľadom k vysokým poplatkom za dáta či vďaka chýbajúcej sieťovej podpore úplne zbytočné.

01 - Modified: 2020-08-19 21:38:22 - Feat.: - Title: BlackBerry ohlasuje návrat. Chýbať mu nebude typická črta 02 - Modified: 2020-06-27 19:11:37 - Feat.: - Title: Stratený telefón? Môžete ho nájsť podľa tohto návodu za pár sekúnd 03 - Modified: 2020-03-09 20:12:52 - Feat.: - Title: Smarfóny sú ľahkým terčom pre koronavírus. Takto si ich dôkladne vydezinfikujete 04 - Modified: 2020-02-19 21:58:10 - Feat.: - Title: Tento telefón zabráni tomu, aby ste si spravili nahé fotky 05 - Modified: 2019-01-31 14:14:35 - Feat.: - Title: Samsung prináša nový rad smartfónov Galaxy M. Prekvapuje cenou
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 01:05