StoryEditor

Dokonalá ilúzia, ktorú čaká veľký krok. Testovali sme virtuálnu realitu od Samsungu

06.08.2015, 00:00
Rozhodne ide o najlepšiu vychytávku na sprístupnenie virtuálnej reality, ktoré nájdete na trhu. No stále cítiť, že vývoj musí spraviť ešte veľký krok.

Aké je to byť vo virtuálnej realite? Zážitok je to úžasný. Nepodobá sa hraniu žiadnych hier na mobilnom telefóne alebo počítači. Už len obyčajné menu, v ktorom si vyberáte, aké programy nainštalovať a čo si spustiť, je unikátne a vtiahne vás do diania. Kľúčom je mobilný telefón, ktorý zasuniete do špeciálneho nadstavca s názvom Samsung Gear VR Innovator Edition. Ten si dáte na hlavu a plochý obraz z mobilného telefónu sa zrazu zmení na nepoznanie. 

Pohľad cez šošovky v zariadení umožní, aby sa javil ako vaše zorné pole. Ak pootočíte hlavou doľava, snímače v telefóne to zaznamenajú a v zlomku sekundy sa zmení aj scéna, na ktorú sa pozeráte. Nemáte vôbec pocit, že by zariadenie za vašimi pohybmi nestíhalo. Telefón tak dokáže dokonale vytvárať ilúziu sveta okolo vás. 

Využitie? Skúsili sme a preniesli priamo na javisko cirkusantov z Cirque du Soleil a užili si predstavenie, ako keby sme stáli medzi nimi. Mohli sme sa pozerať všetkými smermi, všade sa niečo dialo. Prešli sme sa po pamiatkach, pozreli budhistický chrám alebo hrali akčné hry. Využitie virtuálnej reality vidím nielen v zábave, ale aj vo vzdelávaní. Jazda našou slnečnou sústavou a porovnanie veľkostí planét, okolo ktorých ste mohli lietať, bola zaujímavejšia než akýkoľvek výklad učiteľky v základnej škole. Radosť sa učiť a zažiť niečo nové.

Zatiaľ len v počiatkoch
Aby sme boli fér, tak všetky konzoly, ktoré ponúkajú prístup do virtuálnej reality, sú zatiaľ len v štádiu vývoja a testovania. Aj chystaný Oculus Rift. Ale len Kórejčania (v spolupráci s Oculusom) pripravili okuliare, ktoré sú dostatočne dobré na to, aby ich mohli používať bežní ľudia už dnes. No majú svoje muchy a neduhy. 
Na to, aby ste si virtuálnu realitu užili, budete potrebovať nielen Samsung Gear VR, ktorý sa u nás predáva za 249 eur, ale aj jeden z dvojice telefónov – S6 alebo S6 Edge. Čo je smartfón za minimálne 600 eur. 

Nabíjanie a prehrievanie
Prehrievanie bol jeden z najvážnejších problémov predchádzajúcej generácie okuliarov od Samsungu. Note 4, ktorý okuliare využívali, má okolo zadnej strany plast, ktorý sa zdá, že pôsobil ako izolačná vrstva. Používateľom tak každých dvadsať minút vybehlo hlásenie o prehriatí telefónu a ten bolo potrebné odložiť a nechať vychladnúť. Sklenená a najmä odokrytá zadná časť krytu pri S6 dokáže odvádzať teplo efektívnejšie a hlásenie o prehrievaní sa neobjavuje tak často. Aj keď sa mu určite nevyhnete. Pri skúšaní rôznych aplikácií alebo hier sme museli telefón nechať ochladiť približne každých 45 minút. 

Nabíjanie telefónu je vyriešené cez micro USB port v dolnej časti okuliarov. Dopĺňať elektrickú energiu priamo zo zásuvky je však vyslovene nepraktické. Krátky kábel vám neumožní otáčať sa a tým vychutnať si to, čo toto zariadenie poskytuje v prvom rade – virtuálnu realitu všade okolo vás. A nemyslite si, že si poradíte s dlhším, ale neoriginálnym káblom. Na nabíjanie nebudete môcť použiť ani originálny kábel s predlžovačkou. 
Pri dlhšom hraní, keď je naozaj potrebné telefón k zdroju pripojiť, odporúčame využite externých batérií, ktoré môžete mať skryté napríklad vo vrecku nohavíc. 

Šošovky treba domyslieť
Okuliare sú novovybavené aj systémom proti zahmlievaniu šošoviek. „Vnútorný ventilátor zabezpečuje dostatočnú cirkuláciu vzduchu, takže nie je potrebné okuliare utierať ani pri dlhšom používaní,“ píše sa v oficiálnych tlačových materiáloch. Žiaľ, po viacerých testoch v rôznych priestoroch sme mali vždy po pár minútach problémy so zahmlievaním šošoviek. Tie sa nám vždy pri použití po krátkom čase začali rosiť. Tento problém sa dá vyriešiť podomácky. Napríklad v obchodoch s lyžiarskymi potrebami predávajú spreje proti roseniu okuliarov. Ten dokonale vyhovoval aj pri šošovkách od Samsungu. Pevne veríme, že ďalšia verzia prinesie dokonalejší systém ventilácie a už takéto „kutilské“ riešenia nebudeme musieť využívať.

Pohodlie za jedna
Aj keď sa okuliare javia pomerne veľké a spolu s telefónom vážia o niečo viac ako 400 gramov, ich nosenie je naozaj pohodlné. Umožňujú to najmä ergonomické popruhy, ktoré si môžete prispôsobiť podľa veľkosti svojej hlavy. Popruhy navyše rozložia váhu okuliarov a telefónu po celej hlave. Zariadenie s telefónom nepadá z očí ani pri rýchlejších pohyboch.
Príjemné je aj polstrovanie okuliarov. Pri ich nasadení máte pocit, že ste si hlavu položili na mäkkú podušku.
Výborné je aj koliesko na vrchnej strane, ktoré umožňuje telefón za šošovkami posunúť dopredu alebo dozadu. Ste tak schopný nastaviť ostrý obraz aj pre ľudí, ktorí nosia okuliare do diaľky alebo nablízko.
A napokon ovládanie na malom trackpade, ktorý je umiestnený zboku zariadenia, je intuitívne a prirodzené. V zásade ide o rovnaký spôsob ovládania ako na notebooku. Trackpad využijete nielen v menu, kde poklepaním naň akceptujete ponuku, na ktorú sa pozeráte, ale aj pri posúvaní položiek či pri rôznych hrách. Samozrejme, môžete si dokúpiť aj ovládač, ktorý niektoré komplikovanejšie hry vyžadujú, ale na drvivú väčšinu programov a hier vám bude stačiť práve trackpad.

Reakcie ľudí
Ak niekomu nasadíte na hlavu okuliare a pustíte ľubovoľnú aplikáciu, tak bude híkať od úžasu. Avšak niektorí si Gear VR dajú z hlavy dolu po pár minútach. Môže za to stále viditeľný raster displeja. To znamená, že stále vidíte mriežku medzi jednotlivými pixlami obrazovky. Je to problém, ktorý v budúcnosti vyriešia výrobcovia väčšou hustotou pixlov na obrazovke. 
Práve nedostatočné obrazovky alebo stále jemne skreslený pohľad v okuliaroch spôsobuje u niektorých ľudí závraty.
Zostáva nám len počkať, ako rýchlo sa podarí odstrániť všetky neduhy. Rozhodne to však bude skoro, lebo vo virtuálnej realite je obrovský potenciál. 


Do sveta virtuálnej reality vás dostanú aj tieto okuliare: 

Oculus Rift
Jeden z najslávnejších, ale aj najlepších projektov virtuálnej reality, ktorý je už roky v štádiu vývoja. Spoločnosť Oculus počas svojho pôsobenia stihol kúpiť Facebook, ktorý vidí vo svete virtuálnej reality veľkú budúcnosť. Začiatkom budúceho roka má prísť na trh konečne finálna verzia, ktorá je určená pre počítače. Na Oculus Rift sú predpripravené prvé hry, aplikácie a rôzne projekty.  

HTC Vive
Veľkým prekvapením na začiatku roka bolo predstavenie nového setu, ktorý vás zoberie do virtuálnej reality od HTC. Výrobca smartfónov v tom však nie je sám. Spolupracuje s herným štúdiom Valvem, ktorý chce tento projekt využívať najmä pri hrách. HTC však okrem okuliarov pripravuje aj špeciálne ovládanie. Nebudete sa tak musieť spoľahnúť na klávesnicu a myš, prípadne unikátny herný ovládač, ktorý prenesie vaše ruky do virtuálne sveta. 

Sony Project Morpheus
Sony už má pár pokusov so špeciálnymi okuliarmi za sebou a nový Project Morpheus je konečne tou správnou cestou. Je pripravovaný pre novú konzolu Playstation 4 a rovnako ako ostatné sety pre virtuálnu realitu príde na trh začiatkom budúceho roka. Dá sa tak predpokladať, že rok 2016 bude prvým reálnym štartom do nového sveta, kde pri hraní či pozeraní budeme mať podobné okuliare na hlave.  

Čo na Gear VR hovorí skúsený odborník
Ondrej Macko, šéfredaktor Touchit.sk  

Tieto okuliare sme testovali viac ako týždeň v našej redakcii. Zaujímavé bolo sledovať správanie ľudí, ktorí si to prišli vyskúšať a tiež tých, ktorí sa sprvoti báli niečo takéto skúsiť. Celkovo sme okuliare dali vyskúšať viac než 28 ľuďom, odmietol si ich dať na seba len jeden človek. Všetci, ktorí ich skúsili, boli tak do minúty prekvapení novým zážitkom – je to jednoducho niečo iné, ako tu bolo doteraz. Ľudia ich prirovnávali k 3D kinu, ale s tým, že tento zážitok je lepší. Intenzívnejší. Osobne som ich testoval najdlhšie a viem, že sme na začiatku tejto novej cesty. 

Samsung Gear VR nie sú dokonalým produktom, skôr je to dobre urobený prototyp. Medzi nevýhody, ktoré treba odstrániť, patrí neustále naťahovanie obsahu, ktoré trvá príliš dlho. Podobne to chce ešte popracovať na kvalite obrazu. Ten nie je zatiaľ úplne ostrý. Páčilo by sa mi, keby v ponuke obchodu bolo toho viac už teraz a tiež by som si prial, aby sa dal „vytiahnuť“ sledovaný obraz na externý monitor. 

Vyvedený USB port však slúži len pre napájanie, originál okuliarov Oculus Rift má pritom výstup aj na HDMI. Takto je to totiž zážitok len pre jednu osobu, ktorá má okuliare na očiach, ostatní len sledujú, čo sa deje. Priznávam, že je zaujímavé sledovať reakcie ľudí, ktorí ich majú na očiach. Ľudský mozog má totiž pred sebou dilemu – oči, prípadne uši majú iný zážitok ako ostatok tela. A po čase sa to prejaví miernymi bolesťami hlavy. Väčšina testovaných to však prekonala a chceli sledovať ďalší a ďalší obsah. Ale našli sa ľudia, ktorým bolo nevoľno. Je to jednoznačne jedinečný prístroj, ktorý púta pozornosť a budeme o ňom počuť.

01 - Modified: 2007-08-13 08:33:00 - Feat.: 0 - Title: Len skromné oslavy dnešných narodenín Fidela Castra
01 - Modified: 2024-04-25 12:03:56 - Feat.: - Title: Samsung prináša podarenú štýlovku. Pokúsi sa s ňou uspieť na trhu, kde sa mu dlho nedarí 02 - Modified: 2024-04-15 11:24:33 - Feat.: - Title: Samsung získa od Spojených štátov miliardy dolárov, má rozšíriť závod na výrobu polovodičov v Texase 03 - Modified: 2024-04-15 07:30:02 - Feat.: - Title: Predaj iPhonov klesá. Apple zaostáva v predajoch smartfónov za Samsungom 04 - Modified: 2024-04-11 08:19:21 - Feat.: - Title: Na tovar z Temu sme sa dívali s hrôzou. Značková konkurencia je úplne inde 05 - Modified: 2024-04-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Vyklápací smartfón, ktorý stojí polovicu ceny Z Flipu od Samsungu? Áno, ale nákup nebude jednoduchý
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 19:42